Hajduk spasen, Split dao garancije za kredit

Torcida slavi

Hajduk spasen, Split dao garancije za kredit

Fudbal -
Članovi gradskog veća u Splitu jednoglasno su odobrili garancije za kredit od četiri miliona evra fudbalskom hrvatskom prvoligašu

ZAGREB - Članovi gradskog veća u Splitu jednoglasno su danas odobrili garancije za kredit od četiri miliona evra (30 miliona kuna) fudbalskom prvoligašu Hajduku.

Nakon odluke nastalo je slavlje Torcide - navijača Hajduka koji su se u velikom broju okupili ispred zgrade gradske uprave, preneli su lokalni mediji. Gradsko veće je krajem prošle nedelje odbilo da da klubu garancije za kredit, a za manje od sat vremena ispred zgrade se okupilo nekoliko stotina besnih navijača koji su protestom po nevremenu isposlovali da se za danas sazove nova sednica.

Navijači su najavili okupljanje na koje je po procenama došlo preko 1.500 ljudi, među kojima i neki bivši treneri. Kako su i najavili, na sednicu nisu došli odbornici SDP-a i Hrvatske narodne stranke, ističući da su Hajduk u velike dugove odvele uprave koje su postavljali HDZ i gradonačelnik željko Kerum.

Tako su odluku izglasali većnici HDZ-a i Hrvatske građanske stranke na čijem čelu je Kerum. Kerum se nije pojavio na sednici, zbog čega su ga žestoko "prozvali" odbornici i navijači. Pored njega, nije se pojavio ni zamenik gradonačelnika Jure Šundov koji je jutros morao hirno da otputuje u Gruziju.

Odbornici su insistirali i da se Kerum zaduži da potpiše sve potrebne dokumente za garancije Hajduku.Prema rečima nezavisne odbornice Ljubice Vrdoljak, Hajduk se kao deoničarsko drustvo takmiči u neravnopravnim uslovima.

"U svakom slučaju moramo da pomognemo društvu kojem je grad većinski vlasnik", rekla je ona. Mirko Ramljak iz HDZ-a izrazio je zadovoljstvo što su odbornici iz Kerumove stranke koji su u petak bili uzdržani, evoluirali i promenili mišljenje o garancijama.

"U prirodi to traje dugo, a kod njih samo dva i po sata", rekaoje Ramljak. Kredit od 30 miliona kuna svakako neće biti dovoljan Hajduku da uđe u pozitivu jer su mu dugovi tri puta veći, ali se njim zatvara finansijska konstrukcija u kojoj će deo novca biti obezbeđen i prodajom igrača. Teška situacija nastala je zbog poteza prethodnih uprava koje su postavljali HDZ i Kerum, zbog čega sadašnja uprava štedi gde može. Da Hajduk nije uspeo da dobije kredit, po rečima predsednika uprave Marina Brbića, otišao bi u stečaj nakon 101 godine postojanja i uspešnog rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track