REKORDER: Mesi ponovo osvojio Zlatnu loptu!

Četvrti put uzastopno

REKORDER: Mesi ponovo osvojio Zlatnu loptu!

Fudbal -
Napadač Barselone rekordni četvrti put u nizu proglašen je za najboljeg fudbalera sveta
1 / 10

CIRIH - Fudbaler Barselone Lionel Mesi osvojio je rekordni četvrti put prestižnu nagradu "Zlatna lopta", koju FIFA dodeljuje najboljem fudbaleru planete.

U konkurenciji za ovo veliko priznanje bili su - Mesijev saigrač iz Barselone Andres Inijesta i fudbaler Reala iz Madrida Kristijano Ronaldo.

Mesiju je to četvrta uzastopna Zlatna lopta, što do sada nije pošlo za rukom nijednom fudbaleru. Papirić sa imenom pobednika iz koverte izvukao je legendarni italijanski fudbaler Fabio Kanavaro.

Prošlu godinu Mesi je obeležio sa 91 golom na 72 utakmice, čime je sručio 40 godina star rekord legendarnom Nemca Gerda Milera.

http://www.youtube.com/watch?v=0461GZ27SwQ
Ipak, prošle sezone Barselone nije uspela da odbrani titulu prvaka Španije, ali je osvojila Kup Kralja.

Njegov "večiti" rival Kristijano Ronaldo, prošle godine odigrao je 70 utakmica i postigao 62 pogotka za Real Madrid koji je stigao do titule šampiona Španije.

Na žalost navijača Portugalije, Ronaldo sa nacionalnim timom nije imao uspeha na Evropskom prvenstvu Poljskoj i Ukrajini, pošto je ekipa eliminisana u polufinalu.

Treći na najužoj listi kandidata, Andres Inijesta prošle godine je sa Barselonom, poput Mesija, osvojio Kup Kralja. Ipak, uspeh sezone bio je trijumf Španije na Evropskom prvenstvu, gde je "furija" odbranila titulu.

Večerašnjoj svečanoj ceremoniji u Cirihu, čiji voditelj je bio Rud Gulit, prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta fudbala, ali i šou-biznisa.

Nagradu Zlatna lopta od 1956. do 2009. dodeljivao je ugledni časopis "Frans fudbal". Od pre tri godine priznanje se dodeljuje u zajedničkoj organizaciji ovog lista i Svetske fudbalske organizacije.

U Cirihu je večeras dodeljena i nagrada "Ferenc Puškaš" za najlepši gol godine, a pripala je Miroslavu Štohu iz Fenerbahčea.

Slovački reprezentativac je u martu 2012. godine na utakmici sa Genčlerbirligijem zatresao mrežu volej udarcem sa 25 metara.

EBI VAMBAH NAJBOLJA U 2012.

Reprezentativka SAD Ebi Vambah dobila je nagradu Zlatna lopta namenjenu najboljoj fudbalerki sveta u 2012. godini.

Vambah je prošle godine sa selekcijom SAD osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Ona je na olimpijskom turniru postigla pet pogodaka za SAD.

Njene glavne konkurentkinje za prestižno priznanje bile su zemljakinja Aleks Morgan i Brazilka Marta.

Pre Vambah poslednja Amerikanka koja je osvojila nagradu za najbolju fudbalerku sveta bila je Mia Ham 2002. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track