Mihajlović i Milošević održali javni čas fer-pleja
Foto: TANJUG

Mihajlović i Milošević održali javni čas fer-pleja

Fudbal -
Aktuelni selektor Srbije je naglasio da fer-plej u sportu podrazumeva ne samo poštovanje protvnika na terenu, već i u svakodnevnom životu, kao i poštovanje obeležja protivničke ekipe, sudija, navijača i novinara.

BEOGRAD - Legendarni srpski fudbaleri Siniša Mihajlović i Savo Milošević, kao i ministarka sporta Alisa Marić održali su danas javni čas tolerancije i fer-pleja učenicima osnovne škole Karađorđe u okviru akcije "Fer-plej je pobeda".

Družeći se sa školarcima, Mihajlović, inače selektor fudbalske reprezentacije Srbije, otkrio je da je odluku da postane trener doneo, jer u mladosti nije imao osobu koja bi ga posavetovala da ne pravi greške.

"Mnogo volim decu. Ona su naša budućnost, zato sam došao da pričam koliko je fer-plej važan u sportu jer može da se prenese na život. To je razlog zašto sam postao trener, u mladosti nisam imao nekoga ko će me izvesti na prvi put, pravio sam gluposti, pa sam želeo da budem taj neko mojim igračima", rekao je Mihajlović.

On je dodao da fer-plej u sportu podrazumeva ne samo poštovanje protvnika na terenu, već i u svakodnevnom životu, kao i poštovanje obeležja protivničke ekipe, sudija, navijača i novinara.

"Najbitnija stvar fer-pleja je discipilina, kakva je u fudbalu, takva bi trebalo da bude i u školama. Utakmica se ne dobija lukavstvom, mada to i nije toliko loša osobina, ali moraju da postoje i druge stvari - profesionalizam, talenat, poštovanje protivnika i fer-plej", objasnio je Mihajlović.

Nekadašnji golgeter Partizana i rekorder po broju utakmica za nacionalni tim, Milošević rekao je da mu je čast što je deo akcije "Fer-plej je pobeda".

"Mi smo jedna od najvećih sportskih nacija s obzirom na broj ljudi u zemlji i na to koliko se njih bavi sportom. Ranije je to bila lepa slika koju smo slali svetu, ali smo došli u situaciju da preko sporta šaljemo loše poruke. Moramo da kroz sport vratimo dobar imidž, jer tu je svaki rezultat posledica teškog i vrednog rada", rekao je Milošević.

On je objasnio da je fer-plej trpeljivost i da je on od ključnoga značaja za srpsko društvo.

"Bitno je da pokažemo da razumemo druge i poštujemo razlike", rekao je direktor svih selekcija Fudbalskog saveza Srbije.

Ministarka Marić istakla je da je Vlada Srbije 2013. proglasila godinom tolereancije i fer-pleja i da će tom prilikom legende sporta obići Srbiju i mladima prenositi iskustvo.

"Naš cilj je da pošaljemo poruku fer igre. Kada ne bi postojalo rivalstvo između klubova, kada bi bila samo Crvena zvezda ili samo Partizan, pobeda u nekim utakmicama ne bi bila toliko bitna. Milošević i Mihajlović pokusaće da objasne deci šta je fer-plej u sportu, preneće im svoja iskustva iz kojih može dosta da se nauči", zaključila je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track