BANKROT: Pukao Morati

Presušio naftni izvor

BANKROT: Pukao Morati

Fudbal -
Gazda Intera od preuzimanja kluba do danas na kupovinu igrača spiskao 1,6 milijardi evra

Mora da štekuje.Gazda Intera Masimo Morati (67) najveći je fudbalski trošadžija! Italijanski naftni magnat je od 1995. godine u Inter utrošio više od 1,6 milijardi evra! Toliko novca na fudbalere nije potrošio ni Roman Abramovič u Čelsiju, ni šeik Mansur bin Zajed el Nahjan u Mančester sitiju, ni prvi čovek katarskog investicionog fonda Naser el Kelaifi u PSŽ.Propao na berziNaftna kompanija porodice Morati „Saras S.p.A.“, vredna nekoliko desetina milijardi evra, bila je glavna poluga iz koje je Masimo izvlačio novac za Inter. U prvih deset godina trošio je pare, ali osim Kupa UEFA, ništa nije osvojio. Kad je kompanija 2006. godine propala, počeli su i Interovi uspesi, a 80 odsto Moratijevog bogatstva je nestalo jer su mu akcije propale na berzi. Stigla je nagrada u sezoni 2009/2010, kad je osvojena Liga šampiona. Klub čiji je godišnji budžet bio veći od 80 miliona evra morao je da počne da štedi.Eh, ta UEFA!Dodatni problem za Masima Moratija predstavlja i to što je UEFA uvela finansijski fer-plej, prema kojem će svaki klub koji bude u minusu više od 60 miliona evra biti izbačen iz evropskih takmičenja. Zato su prošlog leta Inter morali da napuste Đampaolo Pacini, Žulio Sezar, Maikon, a ove zime Kutinjo, Vesli Snajder i još 30 igrača.

Morati trošio na znane i neznane
Morati trošio na znane i neznane

Spiskao 600 milionaSamo na pojačanja Masimo Morati je potrošio 600 miliona evra! Za Kristijana Vijerija dao je 40 miliona evra, što je tada bio rekord, a veliki novac potrošio je i na Ronalda, Roberta Bađa, Adrijana, Zlatana Ibrahimovića, Ernana Krespa...Morati je pravio velike promašaje dovođenjem Portugalca Rikarda Kvarežme, koga je Portu platio čak 25 miliona evra, i Endija van der Mejdea, za koga je Ajaksu iskeširao 10,5 miliona.

Rekordne kupovine igrača♦ Kristijan Vijeri Italija Lacio 40*♦ Ernan Krespo Argentina Lacio 32♦ Ronaldo Brazil Barselona 24,6♦ Frančesko Toldo Italija Fjorentina 23♦ Dijego Milito Argentina Đenova 22♦ Zlatan Ibrahimović Švedska Juventus 21,8♦ Rikardo Kvarežma Portugal Porto 21,7♦ Samjuel Eto Kamerun Barselona 17,6 ♦ Andrea Ranokija Italija Đenova 16,2♦ Valter Samjuel Argentina Real 15,8*brojke označavaju koliko je u milionima evra plaćen transfer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track