MIJATOVIĆ, OSIM I KATANEC: Hrvatska je favorit protiv Srbije

Saglasni

MIJATOVIĆ, OSIM I KATANEC: Hrvatska je favorit protiv Srbije

Fudbal -
Trojica bivših velikana jugoslovenskog fudbala analizirala su predstojeći meč na Maksimiru

Kvalifikacioni meč između Hrvatske i Srbije ne privlači pažnju samo u ove dve države. Utakmica godine, kako je najavljuju u Hrvatskoj gotovo podjednako je interesantna ljubiteljima fudbala i u okolnim zemljama.

Tako su Srećko Katanec, Ivica Osim i Predrag Mijatović dali procenu meča koji će se igrati 22. marta od 18 časova na stadionu "Maksimir".

"Obična utakmica? Ona to sigurno nije, ja to znam. Gledajući čisto fudbalski, Hrvatska je veliki favorit. Ima igrače u velikoj formi, ima sve preduslove za uspeh. Krenula je bolje u kvalifikacije, ima više bodova od Srbije. Igor Štimac ima reprezentaciju koja je skockana, puno je igrača koji su iskusniji. Koliko samo velikih utakmica za reprezentaciju imaju Srna, Šimunić, Olić, Pletikosa... Ali, opet ću reći onu "znate kakav je fudbal"... Sa druge strane je mlada Srbija, Mihajlović traži idealnu ekipu, pitanje je hoće li je pronaći do Maksimira", rekao je za Jutarnji Srećko Katanec, aktuelni selektor Slovenije.

"Predstavnik" BiH je nedakašnji selektor Jugoslavije i trener Partizana Ivica Osim. Popularni "Švabo" takođe daje igračku prednost Hrvatskoj, uz ogradu da detalji mogu da odluče.

"Bez obzira što se sa tribine možda čini da su oni samo hladni profesionalci, da se ne zamaraju najavama i kontekstima koji su prisutni uoči takve utakmice, ja tačno znam da je njima u glavama - svašta. Znaš da svaki promašaj nosi poseban teret, da će te neko razapeti jer si promašio. Voleo bih da pričamo o fudbalu, da se ne potpiruju toliko priče o nekakvim revanšizmima za nešto o čemu dobar deo tih igrača i nema pojma. Veliki je pritisak na tim momcima, i tiće to pre svega utakmica živaca. Hrvati imaju iskustvo, puno velikih utakmica, imaju kvalitet. Pogotovo u napadu. Ali, ne zaboravite. Srbima je najbolji deo odbrana, koju neće biti lako probiti. Hrvatska jeste igrački kompletnija, ima i šest bodova više, nije to slučajno. Međutim, mogu da presude sitni detalji. Ko će imati svoj dan, ko neće, kakav će biti teren, hoće li jedna greška povećati pritisak...", rekao je Ivica Osim.

Predrag Mijatović je u čuvenim okršajima Jugoslavije i Hrvatske 1999. godine bio aktivan učesnik. Bio je strelac i jednog pogotka u "Maksimiru".

"Svi znamo da to nije posebna utakmica, međutim, hajmo da gledamo sportsku važnost tog okršaja. Dakle, bodovi su važni i jednima i drugima, Srbi bi se porazom verovatno oprostili ne samo od prvog mesta, već i od mogućnosti da idu u baraž, a Hrvatskoj pobeda treba da nastavi dobar niz i primakne se plasmanu na SP."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track