DOMINACIJA: Kraj vladavine Engleza, Nemci i Španci su in
Foto: REUTERS

Liga šampiona

DOMINACIJA: Kraj vladavine Engleza, Nemci i Španci su in

Fudbal -
Među osam najboljih klubova u Ligi šampiona, Bundesliga i Primera bi mogli da imaju po tri predstavnika.

Engleska Premijer liga je najatraktivnija, klubovi sa Ostrva ulažu najviše para i dovode najatraktivnije igrače, ali po svemu sudeći ove godine će biti prekinuta njihova dominacija u Ligi šampiona. Umesto njih, primat preuzimaju Nemci i Španci koji bi, ukoliko ne bude velikih senzacija, mogli da imaju tri kluba među osam najboljih.

Mančester Siti i Čelzi su ispali u grupnoj fazi Lige šampiona, Mančester Junajted je potonuo u osmini finala, a slična sudbina očekuje i Arsenal, koji teško može da nadoknadi poraz 1:3 iz prvog meča protiv Bajerna.

Pomenuta četiri engleska kluba vrede prosečno 380 miliona evra i ukoliko se desi da Arsenal ispadne, biće to prvi put posle 17 godina da timova iz Premijerlige neće biti u četvrtfinalu Lige šampiona. A u poslednjih sedam godina su "maltretirali" Evropu - imali su osam finalista, a tri puta je trofej leteo na Ostrvo.

Nasuprot njima, Nemci bi lako mogli da imaju tri kluba u osam najboljih. Borusija iz Dortmunda je prošla u četvrtfinale, Bajern je jednom nogom tamo, a verovatno će im se pridružiti i Šalke.

Prosek budžeta nemačkih klubova je 285 miliona Evra, gotovo 100 miliona manje od engleskih klubova. Šalke, koji je trenutno šesti u Bundesligi, vredi 260 miliona manje od Mančester Sitija.

Španci bi takođe mogli do tri kluba u četvrtfinalu. Real je već upisao recku, Barselona je na teškim mukama posle 0:2 u Milanu, a upola manji zaostatak juri Malaga protiv Porta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track