Dačić obećao Platiniju da će suzbiti nasilje u sportu
Foto: Marina Lopičić

Dačić obećao Platiniju da će suzbiti nasilje u sportu

Fudbal -
Dačić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, rekao i da će u narednih deset dana biti formiran nacionalni tim koji će koordinirati aktivnosti za rešavanje tog problema.

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u današnjem telefonskom razgovoru s predsednikom UEFA Mišelom Platinijem da će Vlada Srbije preduzeti oštre mere za suzbijanje nasilja na sportskim takmičenjima.

Predsednik UEFA Mišel Platini je izrazio zadovoljstvo zbog brzog reagovanja Vlade Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija i Hrvatska su dobile "žute kartone" i, ukoliko se ne reši problem nasilja na fudbalskim takmičenjima, preti opasnost da njihovi klubovi i reprezentacije budu isključeni iz evropskih takmičenja.

Dogovoreno je da se do kraja maja u Srbiji donese nacionalna strategija za borbu protiv nasilja i huliganstva na sportskim takmičenjima, a da problem bude trajno rešen u roku od šest meseci.

Predsednik UEFA će narednih meseci posetiti Srbiju, dogovorili su se Dačić i Platini.Dačić je rekao da bi bilo katastrofalno da Srbija bude fudbalski izolovana zbog nasilja na stadionima. Dačić je novinarima u Beogradu rekao da mu je Platini preneo da je slika o Srbiji i Hrvatska negativna."Platini mi je danas rekao da su Srbija i Hrvatska dobile "žuti karton". To znači da sada moramo da se izborimo da ne dobijemo još jedan "žuti", odnosno "crveni karton". Moramo ozbiljno da shvatimo ovaj problem i kada je reč o fudbalu moramo više da uradimo. Bilo bi katastrofalno da Srbija bude izolovana u fudbalu", rekao je Dačić. Predsednik Vlade je istakao da se moraju poboljšati propisi i kažnjavati svi koji prave izgrede na utakmicama. "Nije Srbija jedina koja je imala probleme s huliganima, ali moramo da utvrdimo pravila jer ovako svi računaju da će naći neki izgovor i da ih neće kazniti ili osuditi. Dajte da kad se desi neki incident, to bude pojedinačni slučaj", kazao je Dačić. Premijer se u četvrtak sastao s predstavnikom UEFA Grigorisom Surkisom, sa kojim je, kako je naveo, imao težk razgovor i ponovio da će u narednih desetak dana biti formirana radna grupa, da utvrdi strategiju za rešavanje problema nasilja na utakmicama. Dačić je dodao da se rezultati očekuju u roku od šest meseci od dana formiranja te radne grupe. "Posle toga, UEFA će dalje odlučivati o sudbini naših klubova i reprezentacija. To znači da moramo ozbiljno da shvatimo ovaj problem", kazao je Dačić. Premijer je rekao da Srbija treba da uradi više da bi u evropskim fudbalskim takmičenjima postizala bolje rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track