DI KANIO SE BRANI: Nisam rasista!

Novi trener Sanderlenda

DI KANIO SE BRANI: Nisam rasista!

Fudbal -
Italijanski stručnjak ranije nije skrivao simpatije prema fašizmu

LONDON - Novoimenovani menadžer engleskog premijerligaša Sanderlenda Paolo Di Kanio odbacio je tvrdnje ostrvskih medija da je rasista, istakavši da ima svoja uverenja kojih se drži i da zbog toga ranije nije imao problema.

Brojni britanski mediji burno su reagovali povodom zapošljavanja italijanskog stručnjaka u premijerligaškom klubu podsećajući da u prošlosti nije skrivao simpatije prema fašizmu i Benitu Musoliniju.

Ranije danas bivši šef btitanske diplomatije Dejvid Miliband podneo je ostavku na članstvo u upravnom odboru Sanderlenda, navodeći da se na taj korak odlučio zbog političkih izjava i stavova koje je novi menadžer kluba iznosio u prošlosti.

"Neke stvari mogu da se dogode u prošlosti, ali bitne su samo činjenice. Moj život govori za mene. Glupo je i smešno govoriti da sam rasista. Da me ljudi poznaju, odmah bi promenili mišljenje. O politici, međutim, ne želim da govorim jer nismo u parlamentu, nego u fudbalu", rekao je Di Kanio, koji nje svojevremeno italijanskim medijima kazao "da je fašista, a ne rasista".

U odbranu menadžera stao je njegov novi klub, koji je saopštio da su optužbe na račun Di Kanija uvredljive.

"Sanderlend je tradicionalni klub s bogatom i ponosnom istorijom. Ima snažno izražen osećaj za moral i to se nikad nije menjalo. Razočaravajuće je čitati deo reakcija na imenovanje Paola Di Kanija, a optužbe da je rasista i simpatizer fašizma su uvredljive", rekla je direktorka Sanderlenda Margaret Birn.

Di Kanio će na klupi Sanderlenda zameniti Martina O"Nila, koji je sinoć otpušten zbog loših rezultata.

Klub iz grada na severoistoku Engleske nije pobedio na osam mečeva zaredom u Premijer ligi, pa je dospeo na samo bod od zone ispadanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track