Klopov brat blizanac

Srbin kome veruju Nemci

Klopov brat blizanac

Fudbal -
Željko Buvač, prvi pomoćnik trenera Borusije iz Dortmunda, mozak uspeha „milionera“ u poslednjih nekoliko godina

Čovek iz senke.Borusija iz Dortmunda gazi ka peharu Lige šampiona, a protivnik u polufinalu je Real iz Madrida. Trener „milionera“ Jirgen Klop (45) u javnosti je označen kao glavni oponent Žozeu Murinju. Ipak, čovek iz senke i mozak svih uspeha Dortmunda u poslednjih nekoliko godina je Klopov pomoćnik Željko Buvač (52), Srbin iz Potkozarja pored Banjaluke.Nemački mediji tvrde da su Klop i Buvač braća blizanci. Za Srbina rođenog u Republici Srpskoj Nemci tvrde da ne voli da sedi u prvom redu na klupi, da retko priča za medije i da do sada nije dao nijedan intervju. Pišu da Buvač govori samo onda kad ima šta da kaže.Željko Buvač je veliki profesionalac. Ovaj kršni Krajišnik, za koga Nemcu tvrde da je perfekcionista, u klubu je bukvalno od jutra do mraka. Nemca Jirgena Klopa upoznao je 1992. godine, kada su zajedno igrali za Majnc. Od tada i počinje njihovo veliko prijateljstvo. Kad je uprava Majnca 2001. godine na mesto trenera postavila Klopa, on je insistirao da mu prvi pomoćnik postane Srbin.Upravo je on taj koji skautira protivnika, sprema taktiku i savetuje Klopa. Zbog svog fudbalskog znanja je i dobio nadimak Mozak.- Željko je inkarnacija fudbalskog stručnjaka. Svaki dan nešto novo naučim od njega. On je gospodar treninga, veliku pažnju posvećuje treninzima, insistira na svakom detalju. S obzirom na to ko je protivnik, smišlja i posebne vežbe kako bi igrače spremio na ono što ih čeka na utakmici - rekao je Jirgen Klop.Na Klopove reči hvale Buvač je u svom stilu uzvratio:- Mogao je i gore stvari da kaže!

Rad i zabavaJirgen Klop i Željko Buvač prošle godine su produžili ugovor s Dortmundom do leta 2016. godine. Za njih dvojicu je predsednik Majnca Harald Štruc prvi upotrebio izraz „jednojajčani blizanci“.- Učinak Borusije u poslednjih nekoliko godina je rezultat napornog i predanog rada. Ipak, mi znamo i dobro da se zabavimo - kazao je Željko Buvač.

Doveo SubotićaBaš na insistiranje Željka Buvača, Majnc je doveo anonimnog momka iz Amerike koji se zvao Neven Subotić. Obojica su iz istog kraja, a Buvač je vrlo dobro znao kakav potencijal ima u rukama.- Subotić je najveći fudbalski talenat s kojim sam radio. Kad smo 2008. godine dobili ponudu Dortmunda, znali smo da Neven mora ići s nama - rekao je Jirgen Klop.

Pravi humanistaŽeljko Buvač je u bivšoj Jugoslaviji igrao fudbal za Borac iz Banjaluke, odakle je 1991. godine otišao u Nemačku. Tamo je igrao za Rot-Vajs Erfurt, Majnc i Nojkirhen. Voli da pomogne svim ljudima s prostora bivše SFRJ, a često učestvuje i u humanitarnim akcijama. Hrvatski trener Josip Kuže je prošle godine, kad je oboleo od leukemije, javno rekao koliko mu je značilo kad ga je njegov bivši učenik iz Majnca Željko Buvač pozvao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track