Šeki: Kladim se na Partizan  Rašović: Moj Vuk da zahvali Vermezu za sve
Foto: Sasa Pavlic

Još 4 dana 144. večiti derbi 18. maj, 19.30 stadion partizana

Šeki: Kladim se na Partizan Rašović: Moj Vuk da zahvali Vermezu za sve

Fudbal -
Šekularac: Uplatiću 2.000 dinara, dao bih i više da mi je veća penzija; Rašović: Moj sin će i za poraz i za pobedu dugovati svom prethodniku; Meč Partizana i Crvene zvezde posle tri godine odlučuje o tituli

Legende optimisti pred novi duel „večitih“.Druga Zvezdina legenda Dragoslav Šekularac otkriva za Kurir da će se kladiti na Partizan protiv svog kluba, ali samo da bi izmalerisao crno-bele! Veliki šeret se nada da bi njegova Crvena zvezda posle šest godina mogla da vrati titulu na Marakanu.

Kladio se i na Hrvate- Staviću 1.000 ili 2.000 dinara na Partizan! Hoću da ih izmalerišem! Zvezdaš sam, to se zna, a poznato je i da nikada ne dobijam na kladionici (smeh). Da mi je penzija veća, stavio bih i više para - rekao je Šekularac i dodao:- Kad sam pred utakmicu između Hrvatske i Srbije u Zagrebu, pre nešto manje od dva meseca, rekao da ću staviti kuću na pobedu „komšija“, mnogi su mi to zamerili. Zvalo me taj dan više od 100 ljudi i reklo mi da nisam patriota. Zato sam sada mojim zvezdašima objasnio zašto se kladim na Partizan.Prilika za mladeDragoslav Šekularac bio je „kralj driblinga“ u svoje vreme, kad je derbi između Crvene zvezde i Partizana bio praznik jugoslovenskog fudbala.- Moja generacija redovno je tukla Partizan. Zajedno sa Džajinom napravili smo prednost u odnosu na njih. Voleo sam da igram protiv Partizana. Velike utakmice su me posebno inspirisale. Tu pokažeš ko si i šta si, imaš li ili nemaš karakter. Tu te publika zapamti, a ne protiv neke tamo Mionice. Ovaj derbi biće prava prilika za mlade igrače oba tima da se afirmišu - rekao je Šeki.Otac trenera Partizana Vuka Rašovića, Branko, tvrdi da sledeći derbi pripada grupi najneizvesnijih, jer ni Zvezda ni crno-beli ne igraju dobro.- Derbi je neizvestan, odlučiće ga inspiracija pojedinca, a ne forma i trenutni plasman timova. Kao najbolji primer za ovu tvrdnju uzeću moju generaciju, koja je bila znatno kvalitetnija od Zvezde, čak smo igrali i finale Kupa evropskih šampiona, ali nikad ih nismo pobedili - priča Rašović za Kurir.Saveti za naslednikaNekadašnji štoper crno-belih dugo se bavio i trenerskim poslom, pa bi i iz tog ugla strateg Partizana mogao da dobije neki koristan savet od oca: - Dve trećine zasluga za sve što se bude dešavalo do kraja prvenstva sa ovom ekipom Partizana ide na adresu Vlade Vermezovića. Dakle, ne strahujem ako ne bude onako kako želim da se završi prvenstvo, ali neću misliti ni da su mu zasluge veće ukoliko odbranimo titulu.

Na tiket... Dragoslav Šekularac
Na tiket... Dragoslav Šekularac

Uz sina... Branko Rašović
Uz sina... Branko Rašović

Idem u HumskuDragoslav Šekularac je sa 18 godina debitovao u derbiju i postigao pobedonosni gol u meču protiv Partizana.- Bilo je 1:0, sećam se kao da je juče bilo. E, zato mi je drago što će ovaj derbi u subotu rešiti šampiona. Radujem se tome. I jedni i drugi neka pokažu koliko vrede. Očekujem dobar fudbal i dobru atmosferu. Posle mnogo godina opet ću na stadion - otkrio je Šekularac.

Nema ljubljenja sa zvezdašimaMeđu čuvenim Partizanovim bebama Rašović je bio jedan od najmlađih igrača, pa je tako morao da čuva deset godina starijeg centarfora Zvezde Zorana Prlinčevića i da o rivalstvu uči iz duela Šekularca i Miladinovića.- Spremali smo se kao ratnici, u tunelima se pred utakmicu nismo ni pozdravljali, a kamoli ljubili kao današnji igrači. Sećam se šta su Miladinović i Šekularac radili jedan drugom pred utakmicu, pa tu je bilo svačega, i čupanja za kosu i štipanja... Ali kad se derbi završi, bili smo pravi prijatelji, puni poštovanja jedni prema drugima - zaključuje Rašović.

Partizan♦ Najubedljiviju pobedu crno-beli su u prvenstvu ostvarili 6. decembra 1953, kad su slavili sa 7:1. Po dva gola za Partizan dali su Mihailović, Zebec i Herceg, jedan Bobek, dok je utešni pogodak za Zvezdu postigao Tomašević.♦ Marko Valok najbolji je strelac Partizana u prvenstvenim derbijima. Dao je ukupno 13 golova.♦ Najviše utakmica u derbiju, u šampionatu, odigrao je Momčilo Vukotić, čak 25.♦ Prvi gol za Partizan u derbiju dao je Stjepan Bobek, u porazu svog tima 3:4.♦ Prvi derbi odigran između dva kluba bio je prijateljskog karaktera, igran je 21. aprila 1946. Slavio je Partizan sa 2:0 golovima Rupnika i Mihailovića.♦ Vladimir Stojković jedini je osvojio duplu krunu sa oba kluba. Sa Zvezdom 2005/06, a sa Partizanom u sezoni 2010/11.♦ Brazilac Gabrijel Kleo je jedini stranac koji je nosio dres Crvene zvezde i Partizana.♦ Prvi derbi, koji je završen bez golova, odigran je 1. oktobra 1961.

Crvena zvezda♦ Rekordnu pobedu u derbiju crveno-beli su upisali 17. novembra 1968, kad su trijumfovali sa 6:1. Trostruki strelac za pobednika bio je Ostojić, a golove su još dali Pavlović, Antonijević i Džajić. Strelac za Partizan bio je Katić.♦ Najbolji strelac Crvene zvezde u prvenstvenim derbijima je Bora Kostić s devet golova.♦ Prvi gol u „večitom derbiju“ dao je Zvezdin igrač Jovan Jezerkić.♦ Živorad Jevtić je odigrao deset utakmica za Crvenu zvezdu u derbijima i nijednom nije izgubio.♦ Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana bio je Branislav Đukanović.♦ Vladimir Dišljenković branio je na pet utakmica „večitog derbija“ za Crvenu zvezdu i nije primio nijedan gol.♦ Prvi derbi bez publike zbog kazne Zvezde odigran je 1. marta 2008. u prvom kolu prolećnog dela prvenstva. Slavili su crveno-beli sa 4:1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track