NA DANAŠNJI DAN: Crvena zvezda je postala šampion Evrope!

Pre 22 godine

NA DANAŠNJI DAN: Crvena zvezda je postala šampion Evrope!

Fudbal -
Darko Pančev... Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona! Najveći uspeh jugoslovenskog klubskog fudbala... - uzvikivao je legendarni Milojko Pantić tog 29. maja 1991. godine

Na današnji dan 29. maja 1991. godine fudbaleri Crvene zvezde napravili su najveći uspeh u istoriji kluba - postali su šampioni Evrope.Crvena zvezda je u finalu evropskog Kupa Šampiona, na stadionu Sveti Nikola u Bariju, savladala moćni Olimpik iz Marseja i postala najbolji klub na starom kontinentu.Bila je to utakmica za pamćenje. Zvezda je na potpuno atipičan način odigrala finalni meč. Crveno-beli su se skoncentrisali na odbranu svog gola, prepustivši inicijativu Marseju. Posle 120 minuta igre ostalo je 0:0, pa je odluka pala nakon izvođenja jedanaesteraca.Sjajni golman Dika Stojanović odbranio je penal Amorosu, a nekoliko minuta kasnije nezaustavljivi Darko Pančev doneo je Crvenoj zvezdi najvredniji evropski trofej."Darko Pančev... Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona! Najveći uspeh jugoslovenskog klubskog fudbala"... uzvikivao je legendarni Milojko Pantić tog 29. maja 1991. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=rhHX4ECiRuI

Fudbalski klub Crvena zvezda obeležio je danas 22 godine od osvajanja titule šampiona Evrope u Bariju, a svečanosti na stadionu crveno-belih prisustvovali su aktuelni čelnici kluba, predvođeni sadašnjim predsednikom, a tadašnjim sportskim direktorom Draganom Džajićem.

Pored Džajića, proslavi su prisustvovali potpredsednik Nebojša Čović i sportski direktor Zoran Stojadinović.

Od članova šampionskog tima iz 1991. godine, prisutan je bio samo kapiten Stevan Stojanović, a tu je bio i nekadašnji legendarni fudbaler crveno-belih i Reala, Milan Janković koji u poslednje dve decenije živi u Australiji.

Predsednik Džajić rekao je da je današnji dan izuzetno važan u istoriji Crvene zvezde, ali da zbog aktuelne situacije u klubu nije vreme za slavlje i da se nada da će u budućnosti biti više razloga za proslave.

"Uspeh koji smo ostvarili u Bariju najveći je u istoriji našeg fudbala i znali smo da će ga teško neko ponoviti sa ovih prostora. Nije vreme da se mnogo slavi, znamo u kakvoj smo teškoj situaciji, ali svi koji rade u Zvezdi moraju da imaju maksimalne sportske ambicije. Rezultat zbog navijača mora da bude na prvom mestu, a da bismo to ostvarili, potrebno je da napravimo dobar tim i dominiramo u našem prvenstvu, a zatim pokušamo i nešto slično u Evropi", kazao je DŽajić.

Kapiten šampionskog tima Stojanović istakao je da je trijumf u Bariju najsrećniji dan u njegovom životu, ali da je trenutno prilično tužan zbog situacije u klubu.

"Trijumf protiv Marseja je najvažniji u mojoj karijeri. Sećam se da sam analizirao kako penale šutiraju francuski igrači i mislim da mi je to pomoglo da zaustavim udarac Amorosa. Nažalost, trenutna situacija u klubu nije baš najbolja, ali se nadam da nas čeka lepše sutra", poručio je Stojanović.

Koktelu na stadionu Crvene zvezde prisustvovali su i čelnici Zajednice Superligaša predvođeni predsednikom Branimirom Babarogićem, kao i srpski reprezentativac Filip Đuričić zajedno sa ekipom klupske televizije holandskog Herenvena koja snima specijalnu reportažu o njegovoj karijeri.

Fantastičan tim, koji je do krova Evrope predvodio trener Ljupko Petrović, činili su Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šbanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Vladimir Jugović, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Dragiša Binić, Dejan Savićević i Darko Pančev.Na putu do finala te godine, crveno – beli su eliminisali Grashopers, Rendžers, Dinamo Drezden, moćni minhenski Bajern.Nakon velikog trijumfa u Bariju, Zvezda je postala jedini klub uz rumunsku Steauu koji ima pehar Kupa Šampiona, odnosno Lige Šampiona, kako se takmičenje danas zove. Srpski i rumunski klub se nalaze u društvu od ukupno 22 kluba koji su osvajali ovaj trofej.

http://www.youtube.com/watch?v=SayFXn08f_g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track