HULIGANI RUŠE BRAZIL: Nesposobni za Mundijal 2014!
Foto: Beta

Mogu li karioke da organizuju SP

HULIGANI RUŠE BRAZIL: Nesposobni za Mundijal 2014!

Fudbal -
Kup konfederacija, koji se završio poobedom Brazila, pokazao niz slabosti pred smotru najvećih svetskih fudbalskih selekcija naredne godine

Nisu se pokazali!Punih sedam decenija prošlo je otkako je Brazil organizovao Svetsko prvenstvo, a ovogodišnji Kup konfederacija pokazao je da Južnoamerikanci od 1950. do danas nisu mnogo napredovali u organizacionom smislu. Problemi koji su pratili ovo takmičenje mogli bi da skrenu pažnju na to da Brazilci nisu u stanju da organizuju naredni Mundijal.Zasad nema alternativeDa je fudbal u Brazilu nacionalni sport i da su „karioke“ najtrofejnija reprezentacija na planeti, niko ne može da ospori, ali sve drugo je pod velikim znakom pitanja. Brazilci su domaćinstvo dobili samo zato što je FIFA odlučila da SP dodeli Južnoj Americi, a pored njih nije bilo drugih kandidata. Razlog za to je velika finansijska kriza, s kojom su u Brazilu pogrešno mislili da mogu da se izbore.Srušio se krovIzgradnja i rekonstrukcija stadiona za SP je u velikom zaostatku, zbog čega se došlo u situaciju da prijateljski meč s Engleskom na slavnoj Marakani bude pomeren za nekoliko dana, dok se ne steknu svi uslovi za igranje, a na stadionu Arena fonte nova srušio se deo krova. Šta tek reći za masovne nerede demonstranata ispred stadiona, koji protestuju protiv organizacije ova dva takmičenja i poskupljenja cena gradskog prevoza.

Makar je fudbal bio vrhunski... Polufinale Brazila i Urugvaja
Makar je fudbal bio vrhunski... Polufinale Brazila i Urugvaja

FIFA im verujeČelnici Svetske fudbalske federacije priznaju da je tokom održavanja Kupa konfederacija u Brazilu bilo velikih propusta, pogotovo što se tiče organizacije i bezbednosti, pre svega izvan stadiona, ali i dalje ne dovode u pitanje njihovo domaćinstvo. Štaviše, Brazilci imaju njihovu punu podršku, barem kada su zvanični nastupi u javnosti u pitanju, mada se u svetskim medijima sve više govori o tome kako u „svetskoj kući fudbala“ shvataju da su pogrešili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track