ZVANIČNO: Vilanova više nije trener Barselone!

POVUKAO SE ZBOG LEČENJA

ZVANIČNO: Vilanova više nije trener Barselone!

Fudbal -
Tito Vilanova će nastaviti da se leči i neće moći da i dalje bude trener prvog tima - rekao je prvi čovek Barselone

BARSELONA - Predsednik fudbalskog kluba Barselona Sandro Rosel rekao je danas da trener Tito Vilanova neće moći da nastavi da vodi prvi tim zbog bolesti.

"Tito Vilanova će nastaviti da se leči i neće moći da i dalje bude trener prvog tima. Ovo je jako teško vreme za klub, ali smo do sada prevazilazili mnoge druge nevolje. Ime sledećeg trenera Barselone objavićemo najverovatnije sledeće nedelje", rekao je Rosel novinarima u Barseloni.

Vilanova ima rak pljuvačnih žlezda zbog čega se već povremeno povlačio radi lečenja. Barselona je sada zbog toga otkazala svoju prvu pripremnu utakmicu, koja je trebalo da bude sutra, protiv poljske Lehije. Španski mediji uveliko nagađaju da bi novi trener mogao da bude malo poznati Đoan "Rubi" Ferer koji je u klub došao 28. juna kao novi asistent, nakon dobre sezone sa Đironom u drugoj ligi.

Vilanova ima 44 godine, a ranije je dva puta privremeno napuštao klupu Barselone da bi se lečio. Prvi put u sezoni 2011/12, kada je bio asistent Pepu Gvardioli, a onda i prošle sezone, kada je bio trener. U svojoj jedinoj sezoni na čelu Barse, doveo je ekipu do titule, a izjednačio je i rekord kluba sa 100 osvojenih bodova u sezoni.

"Ovo je vest koju nikada u životu ne bih voleo da dajem. Posle procene rezultata rutinskog testiranja i dodatnih pregleda, pojavila se mogućnost za lečenjem koje ne bi moglo da se uklopi sa obavezama trenera prvog tima", rekao je Rosel.

Konferencija za novinare u Barseloni bila je izuzetno posećena, iako je sazvana na brzinu. Njoj su prisustvovali i prva zvezda tima Lionel Mesi, kao i kapiten Karles Pujol, ali Vilanova nije bio tu.

Vilanova je 2011.godine operisan, a onda mu je decembra prošle godine odstranjen i drugi tumor, nakon čega je nekoliko puta išao u Njujork na lečenje. Prošle sezone ga je menjao asistent Đordi Roura. Vilanova je, kao Gvardiolin asistent, doprineo taktičkim znanjem koje je pomoglo njegovom šefu da napravi jedan od najboljih timova u istoriji fudbala, ekipu koja je u periodu 2008-2012. osvojila 14 od mogućih 19 trofeja, uključujući i pobede u Ligi šampiona.

Vilanova je, kao mlad igrač, proveo šest sezona u Barseloninoj trening akademiji, 1984-1990, ali nije ušao u prvi tim. Igrao je za Seltu Vigo i Majorku, a onda mu se karijera naglo prekinula povredom kolena. Ta povreda navela je Vilanovu ka trenerskom poslu. Barselona mu je dala kadete, i on je fudbalu učio sadašnje prvotimce Mesija, Seska Fabregasa i Đerarda Pikea. Vilanova je potom postao sportski direktor trećeligaša Terase, a zatim se odazvao na Gvardiolin poziv da mu pomogne da u sezoni 2007-08. izbori promociju Barselone B u drugu ligu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track