DEN TANA: Kako da se rešimo huligana kad imaju sva prava!
Foto: Saša Pavlić

Huliganizam-Ima li leka za ovu bolest u srbiji

DEN TANA: Kako da se rešimo huligana kad imaju sva prava!

Fudbal -
On ne veruje da se može stati na kraj divljacima kad oni uživaju zaštitu uprava klubova

Krajnje je vreme za akciju.Bivši predsednik Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana, šokiran je poslednjim događajima na stadionima režiranim od strane navijača dva najveća kluba. Primer siledžijstva kao što je oduzimanje kapitenske trake Marku Šćepoviću mogao bi da donese veliku štetu Partizanu i kompletnom srpskom fudbalu, jer UEFA očekuje povod da se na svoj način obračuna s huliganizmom u našoj zemlji.- Ljudi, nikako da shvatimo da nas UEFA posmatra i da nam malo nedostaje da budemo izbačeni iz svih njenih takmičenja. Šokiran sam onim što sam video posle meča Partizana i bugarske ekipe, ali sam zaprepašćen i reakcijom Zvezdinih navijača zbog promašenog penala Nenada Milijaša - kaže Den Tana.Očekujete li reakciju UEFA zbog oduzimanja kapitenske trake?- Naša navika je da se bavimo pogrešnim informacijama, pa tako sada ljudi više pričaju o tome da delegat utakmice nije video šta se desilo kao da je to važnije od incidenta. Delegat je morao da zabeleži taj događaj i da ga opiše u izveštaju, a ako je uradio svoj posao, onda će uslediti kazna.Kako se izboriti s huliganizmom na našim stadionima?- Kod nas je crta koja deli navijanje od siledžijstva gotovo nevidljiva, a često su ti huligani u dosluhu s upravom ili nekim njenim članovima. Ne mogu uprave da plaćaju navijače niti da im daju prostorije u klupskim zgradama i osnovna stvar je da država mora energičnije delovati protiv njih.

I sam bio na meti huligana... Dobrivoje Tanasijević
I sam bio na meti huligana... Dobrivoje Tanasijević

Radili mi iza leđaDa li ste vi napustili Zvezdu zbog lošeg odnosa s huliganima?- Ne. Ja sam otišao onog trenutka kad sam shvatio da dva člana moje uprave sarađuju s njima. Saznao sam da im oni daju koverte s novcem i tražio sam od njih objašnjenje. Umesto odgovora, rekli su mi da nije moja stvar kome oni daju novac i na tome se završilo. Mislim da je deo tog posla s plaćanjem navijača bio i da se meni pogrdno skandira.

I Džek Nikolson plaćaKoje navijanje je bolje: vatreno srpsko, s pesmom i koreografijama, ili „a la Džek Nikolson“ - mirno gledanje iz prvog reda uz poneki aplauz?- Najbolje navijanje je ono kada navijač plati ulaznicu i ne pravi štetu klubu paleći baklje i povređujući druge ljude oko sebe. Inače, Nikolson je, kao veliki navijač koji je stalno uz Lejkerse, jednom prilikom dobio stolicu pored aut-linije i nije plaćao kartu za to mesto. Onda je vlasnik Džeri Bas došao kod Nikolsona i rekao da mu da mnogi žele istu privilegiju i da ne zna šta da radi zbog toga, a Nikolson mu je samo rekao: „OK, naplaćuj. I ja ću platiti“. To mesto košta 1.000 dolara, iako s jeftinijih pozicija imaš bolji pregled terena - rekao je Dobrivoje Tanasijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track