HRVATI PREDNJAČE: Dinamovi navijači su najveći rasisti
Foto: AP

Teške optužbe

HRVATI PREDNJAČE: Dinamovi navijači su najveći rasisti

Fudbal -
Kako je precizirala ta organizacija, navijači zagrebačkog tima su u julu učestvovali u tri incidenta u kojima su ispoljili rasizam i diskriminaciju

BERN - Organizacija za borbu protiv rasizma u fudbalu (FARE) saopštila je danas da navijači zagrebačkog Dinama prednjače u broju incidenata izazvanih rasističkim ponašanjem.

Navijačka grupa "Bed blu bojsi" prijavljena je zbog rasizma i homofobije tokom meča domaćeg prvenstva protiv Osijeka, kvalifikacione utakmice Lige šampiona protiv luksemburškog Fola Eša i još jedne odigrane protiv Šerifa Tiraspola.

FARE je saopštila da su "meta" vređanja navijaca bili i direktor kluba Zdravko Mamić i Hrvatska fudbalska federacija.

FARE je uz "Bed blu bojse", prijavila Evcropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) i navijače mađarskog Đera zbog antisemitskog vređanja u meču sa Makabijem 17. jula , kao i navijače Honveda koji su sledećeg dana na rasnoj osnovi vređali fudbalera Vojvodine Abubakara Oumarua u utakmici kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Oumaru je vređan pokličima koji su oponašali krike majmuna tokom čitavog meča", kaže se u izveštaju FARE.

Kako je navedeno, ukupno 14 slučajeva rasističkog ponašanja i ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije - uglavnom od strane navijača istočnoevropskih klubova, prijavljeni su UEFA.

FARE je spisak dopunio i incidentom koji se dogodio na predsezonskoj prijateljskoj utakmici između Milana i Sasuola kada je gvinejski internacionalac Kevin Konstant demonstrativno napustio teren zbog vređanja na rasnoj osnovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track