ZVEZDA ISPUSTILA TRIJUMF: Donji Srem pokvario slavlje na Marakani!

Upropastili 50. rođendan Marakane

ZVEZDA ISPUSTILA TRIJUMF: Donji Srem pokvario slavlje na Marakani!

Fudbal -
Fudbaler Partizana na pozajmici u Donjem Sremu Stefan Aškovski je u samom finišu meča doneo bod svom timu i pokvario rođendansko slavlje povodom 50. rođendana Marakane

BEOGRAD - Fudbaleri Crvene zvezde i Donjeg Srema odigrali su večeras u Beogradu nerešeno 2:2 (1:0) u poslednjoj utakmici petog kola Superlige Srbije.

Crveno-beli su prekinuli seriju pobeda u domaćem prvenstvu i na taj način pokvarili proslavu 50. rođendana stadiona Marakana.

Golove za Zvezdu postigli su Abiola Dauda u 8. i Nejc Pečnik u 54. minutu, dok su bod gostima doneli Damjan Marčeta u 76. i igrač Partizana na pozajmici u Donjem Sremu Stefan Aškovski, koji je golmana Bajkovića savladao u 90+2 minutu.

Utakmica je u prvom poluvremenu bila prekinuta, jer se predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić ponovo našao na meti najvatrenijih navijača Zvezde.

Delije su u 30. minutu razvile transparent "Godina 1961. - Tomislav Karadžić prvi srpski huligan", nakon čega je sudija Darko Bogdanović na kratko prekinuo utakmicu dok se transparent ne ukloni.

Fudbalski klub Crvena zvezda uz podršku oko 40.000 gledalaca, uoči današnjeg prvenstvenog duela sa Donjim Sremom, obeležio je 50. rođendan stadiona crveno-belih, popularne Marakane.

Na teren su, pozdravljeni ovacijama, izašli neki od aktera prve utakmice koja je odigrana na Marakani između Crvene zvezde i Rijeke, 1. septembra 1963. godine kada je beogradski tim pobedio sa 2:1.

Tačno pola veka kasnije na istom mestu ponovo su bili Dragan Džajić, Vladica Popović, Dušan Maravić, Blagoje Mitić i Trifun Mihajlović, legendarni fudbaleri crveno-belih.

Osim aplauza, za sve ono što su uradili u dresu Zvezde dobili su na poklon i specijalno dizjanirane dresove za ovu priliku. Upravo u takvim crvenim dresovima fudbaleri Crvene zvezde igraju večerašnji meč protiv Donjeg Srema.

Tokom prethodnih pola veka na Marakani su gostovali najveći asevi svetskog fudbala poput Pelea, Maradone, Brekenbauera, Ronalda i ostali.

Pamte se mnogobrojne pobede Crvene zvezde, kao i reprezentacije, a najveći srpski stadion bio je domaćin finala Kupa šampiona 1973. godine u duelu Ajaksa i Juventusa (1:0) i finala Evropskog prvenstva 1976. godine kada je Čehoslovačka posle boljeg izvođenja penala savladala Zapadnu Nemačku sa 5:3.

http://www.youtube.com/watch?v=4cjFD7by--A

Tekstualni prenos meča:

90+ minut - GOL! Donji Srem je izjednačio rezultat, strelac je Aškovski. Još jednom je odbrana Zvezde katastrofalno odreagovala posle prekida, što je fudbaler gostiju iskoristio.

81. minut - Lakić - Pešić dobija drugi žuti karton i Donji Srem će do kraja meča igrati sa igračem manje.

76. minut - GOL! Donji srem smanjio prednost Zvezde (2:1), strelac je Marčeta! Napadač gostujuće ekipe je sjajno iskoristio nesmotrenu reakciju Zvezdine odbrane i bez većih problema savladao nemoćnog golmana Bajkovića.

54. minut - GOL! Zvezda vodi 2:0, strelac je Nejc Pečnik! Mijailović je uputio odličan centaršut sa leve strane, fudbaler Donjeg Srema Lakić je promašio loptu, pa Pečniku nije bilo teško da je rutinski smesti u mrežu gostiju.

http://www.youtube.com/watch?v=53XdiB4biAo

50. minut - Odlična prilika za Donji Srem! Odbrana Zvezde je loše postavila ofsajd zamku, pa igrač gostio izašao sam ispred Bajkovića. Međutim, golman Zvezde ponovo spašava svoj tim.

47. minut - I drugi deo utakmice počeo spektakularnom koreografijom na tribinama Marakane.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Posle prvih 45. minuta igre Crvena zvezda golom Abiole Daude vodi sa 1:0.

45+ minut - Kraj prvog poluvremena.

40. minut - U nastavku meča znatno je opao tempo. Igra se odvija uglavnom na sredini terena.

31. minut - Sudija Bogdanović je prekinuo meč zbog skandiranja "Tole odlazi" i transparenta na kom je pisalo "Godina 1961, Tomislav Karadžić, prvi srpski huligan". Posle nekoliko minuta utakmica je nastavljena.

13. minut - Nova šansa za Donji Srem! Ponovo je odbrana Zvezde imala problema posle prekida, ali je Bajković opet bio na visini zadatka.

9. minut - GOL! Zvezda vodi 1:0, strelac je Dauda! Posle odličnog centaršuta Filipa Kasalice, Dauda je odlično skočio i poslao loptu u mrežu gostiju za veliko slavlje navijača na Marakani!

http://www.youtube.com/watch?v=I6lDXKc65sE
6. minut - Kakva šansa za Donji Srem! Bajković je fantastično intervenisao! Posle dobro izvedenog kornera je odlično zahvatio loptu glavom, a golman zvezde je u poslednjem momentu odbranio udarac protivnika.

1. minut - Utakmica je počela.

Startne postave:

Crvena zvezda: Bajković - Vešović, Martinović, Lazić, Mijailović, Kovačević, Pečnik, Milijaš, Ninković, Kasalica, Dauda.

Donji Srem: Belić - Božović, Aškovski, Prljević, Lakić-Pešić, Bukorac, Janković, Sinđić, Krunić, Zec, Damnjanović.

Pred početak utakmice uručene su plakete i dresovi bivšim igračima Crvene zvezde, koji su odigrali prvi meč na najvećem srpskom stadionu, sada već davnog prvog septembra 1963. godine!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track