KAKO ĆE BITI RASPODELJEN NAGRADNI FOND OD 400 MILIONA DOLARA: Evo koliko će dobiti Srbija za plasman u Rusiju!
Foto: Profimedia

Svi na dobitku

KAKO ĆE BITI RASPODELJEN NAGRADNI FOND OD 400 MILIONA DOLARA: Evo koliko će dobiti Srbija za plasman u Rusiju!

Fudbal -

Ako stvari pogledamo iz finansijskog ugla, na Svetskim prvenstvima svi dobijaju!

Ove godine još više, jer je nagradni fond povećan za 42 miliona dolara. Čak i oni koji u Rusiji izgube sve tri utakmice u grupnoj fazi, otići će kući bogatiji za 9,5 miliona dolara!

Plasman naše A selekcije na završni turnir u Rusiji, Fudbalskom savezu Srbije već je obezbedio prihod od 9,5 miliona dolara – i to bez zarade od TV prava i sponzorskih ugovora.

Naime, FIFA je još u oktobru prošle godine potvrdila da je nagradni fond za 21. Mundijal podigla na 400 miliona dolara, odnosno za 12 odsto (42 miliona) u odnosu na prvenstvo održano pre četiri godine u Brazilu.

Tako će svaka selekcija za učešće u grupi dobiti po osam miliona dolara, plus 1,5 miliona na ime troškova na turniru.

Za prolazak dalje, bez obzira na mogući poraz u osmini finala, svaka reprezentacija dobija dodatna četiri miliona dolara. To je drastična razlika u odnosu na 2014, gde se dobijao „samo“ po milion.

Sledeća runda, dakle četvrtfinale, donosi nova četiri miliona, što znači da je svaka ekipa koja se nađe u toj fazi već zaradila ukupno 16 miliona na Prvenstvu (bez troškova koji ne spadaju u nagradni fond).

Polufinale je već druga priča – tu svako mesto obezbeđuje različite sume novca.

Ekipe koje izgube, u narednoj utakmici dele 46 miliona dolara – osvajač 3. mesta uzima 24, a poraženi 22 miliona dolara.

I tu postoje razlike u odnosu na Brazil, gde je trećeplasirani dobio 22, a četvrti 20.

Finale, osim pitanja prestiža na globalnom nivou, pravi i najveću finansijsku razliku – šampion sveta će uz „večnu slavu“ kući poneti i 38 miliona dolara!

Poraženi će morati da se zadovolji sa 28.

Podsećamo vas da je svetski prvak Nemačka sa Marakane, na kojoj je pred 74.738 gledalaca u finalu savladala Argentinu sa 1:0, uz trofej dobila i 35 miliona dolara, a južnoamerički finalista 10 manje.

I to, naravno, nije sve...

Nezvanično, FIFA planira da ogromne prihode od TV prava i sponzora potroši i na motivisanje favorita da se ne opuštaju ako nakon dve utakmice u grupi obezbede prolaz dalje.

Prema nekim izvorima iz Ciriha, ukoliko budući šampion do zlata stigne bez poraza, dobiće bonus od 15 odsto na ukupno zarađenih 54 miliona dolara.

Shodno svemu ovome, i nacionalni fudbalski savezi spremaju svoje motivacione nagradne fondove za fudbalere.

Na primer, engleska selekcija, koja se ne smatra favoritom za 1. mesto, će, prema pisanju „Sana“, za osvajanje svoje druge titule svetskog prvaka biti bogato nagrađena – četa Gareta Sautgejta će podeliti pet miliona funti, što je oko 215 hiljada po igraču.

Pred fudbalerima Nemačke je „osam miliona razloga“ da odbrane titulu, odnosno po 350 hiljada evra.

Kurir sport

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Ko je skuplji? Evo koliko trenztno vrede prve postave Zvezde i Partizana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track