VEČITI DERBI KOŠARKAŠICA: Mladost Zvezde protiv iskustva Partizana
Foto: Kosarka24.rs

Lepota između obruča

VEČITI DERBI KOŠARKAŠICA: Mladost Zvezde protiv iskustva Partizana

Košarka -
Obe ekipe su dobro startovale, imaju po četiri pobede u prvih pet kola, pa će pobednik današnjeg meča izbiti na drugo mesto na tabeli

BEOGRAD - Ženska košarka u Srbiji nije sport o kome se često može naći neka informacija. Sport koji nam je nekada donosio medalje sa svih većih takmičenja, pa i Olimpijskih igara, do minulog leta bio je prilično zapostavljen. Ipak, uspesi seniorske reprezentacije i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu, kao i bronzana medalja juniorki na Evropskom prvenstvu u Vukovaru, znak su da se puno radi, da ima šta da se vidi na parketima srpskih dvorana i da ženska košarka ne treba da brine za budućnost.

A kada je klupska košarka u pitanju, onda je večiti derbi šlag na tortu.

Upravo danas od 18.30 u hali "Basket siti" prvi put ove sezone sastaće se crveno-bele i crno-bele. Obe ekipe su dobro startovale, imaju po četiri pobede u prvih pet kola, pa će pobednik današnjeg meča izbiti na drugo mesto na tabeli.

Domaćin je Crvena zvezda. Tokom leta došlo je do određenih promena u timu, stigao je novi trener Dragan Vuković, na ekipu koja je sastavljena od kadetskih i juniorskih reprezentativki, poput Aleksandre Crvendakić ili Aleksandre Stanaćev, dodao je nekoliko potencijalnih seniorskih reprezentativki i napravio tim koji igra izuzetno lepu i modernu košarku, sa puno brzih napada, atraktivnih poteza.

"Mi se trudimo da igramo brzo, čak i po cenu grešaka, a tako ćemo igrati i protiv Partizana. Želimo da imamo što veći posed lopte, što više napada", kaže Vuković koji ulogu blagog favorita prepušta gošćama.

"Partizan ima najkvalitetniji tim, igra atipično, skup su dobrih pojedinaca koji se prepoznao i igra kao tim. Svi igraju na svim pozicijama, pa tako može da se vidi da centar Hajdana Radunović ponekad igra na poziciji 1. Mi imamo problema sa povredama, neke igračice su bolesne, nismo kompletni, ali kada dođe utakmica onda se te stvari zaboravljaju. Ovakve utakmice obično odluči trenutna inspiracija. Na našoj strani su mladost, poletnost, brzina, na strani Partizana iskustvo, rutina, visina. Ko nametne svoj ritam biće bliži pobedi".

Vuković je pozvao navijače da dođu u što većem broju jer imaju šta da vide.

"Ženska košarka nažalost nije previše zastupljena u medijima, prosek gledalaca je nekoliko stotina po utakmici,ali ima šta da se vidi. Dosta ekipa igra sa visokim ritmom, odlikuje ih brzina i atraktivnost i verujem da ćetako biti i na ovoj utakmici".

Priča oko Partizana prethodnih godina je bila bliža javnosti. Rad selektora Srbije Marine Maljković koja je okupila nekoliko reprezentativki dao je rezultate, ali nažalost tokom leta projekat "Partizan - reprezentacija" je prekinut. Maljkovićeva sa velikim uspehom trenira Lion u Francuskoj, tim su napustile sve reprezentativke, ali Partizan i dalje ima tim za svaki respekt.

Novi trener tima je Milan Dabović, otac srpskih reprezentativki Ane i Milice Dabović, u timu je nekoliko potencijalnih reprezentativki sa šireg spiska, a dovedene su i neke mlađe igračice kao zalog za budućnost.

"Utemeljitelj moderne proevropske Crvene zvezde Zoran Čivija Kovačić koncentrisao je najbolje i najtalentovanije mlade košarkašice na jednom mestu koje, pojačane sa odličnom Beronjom, Đoković, Tinom i Minom Jovanović, predstavljaju dugoročnu, svetlu budućnost ženske košarke u Srbiji. To je tim, odlično vođen sa klupe, kojeg bi poželeo svaki trener na planeti, ali ne da ga upropasti kao što je to godinama rađeno na ovim prostorima već da sistematičnim, stručnim i studioznim radom afirmiše te igrače, tim, klub i našu žensku košarku u celini", rekao je trener Milan Dabović.

Crno-bele su prošle sedmice doživele prvi poraz u regionalnoj ligi od Triglava u Kranju, pa će meč protiv crveno-belih biti prilika i za iskupljenje pred navijačima.

"Za vaskrsli i revitalizovani Partizan, Triglav je bio previsok, ali Čukarička Padina je šansa koju ćemo nastojati iskoristiti jer je večiti derbi sam po sebi spektakl za koji se živi. Zato svi jedva čekamo da meč počne,da istestiramo kvalitet rada na treningu, da dobijemo potvrdu uspona forme i uigranosti, te da se uverimo da u "Basket sitiju" neće biti poraženih već da će trijumfovati samo košarka i njena magija pod obručima".

Jedna od glavnih uzdanica crno-belih u današnjem meču biće i potencijalna reprezentativka Dunja Prćić.

"Očekuje nas utakmica protiv mlade ekipe Crvene zvezde, ali treba naglasiti da su sve te igračice nosioci igre u svojim reprezentativnim selekcijama. Sa druge strane, moja ekipa je spoj iskusnih igračica, koje u svojim nogama već imaju puno jakih utakmica i mladih igračica koje daju dodatnu energiju. Zbog svega ovoga, sigurna sam da će se na parketu voditi žestoka borba i da će utakmica opravdati epitet večitog derbija".

Iako u generalnom skoru crveno-bele imaju daleko više uspeha treba reći da su poslednjih sezona crno-bele te koje imaju više uspeha. Crvena zvezda je poslednji put slavila u večitom derbiju u februaru 2008. godine. Od tada je Partizan nanizao 13 pobeda u prvenstvima i kup utakmicama, a po svemu sudeći današnji derbi na papiru je najneizvesniji poslednjih godina.

Meč košarkašica Crvene zvezde i Partizana počinje od 18.30 u hali "Basket Siti", a ulaz je slobodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track