UMALO TUČA: Vujošević: Ti si moralni gmizavac; Čović: Belosvetska barabo! (ANKETA)
Foto: Kurir

Pare su suština

UMALO TUČA: Vujošević: Ti si moralni gmizavac; Čović: Belosvetska barabo! (ANKETA)

Košarka -
Vujošević i Čović vode verbalni rat skoro dve godine, sa kraćim prekidima, a doticali su se raznih tema, od sportskih pa do političkih
1 / 6 Foto: KURIR

BEOGRAD - Predsednik JSD Partizan i trener košarkaške sekcije crno-belih Duško Vujošević, i prvi čovek Crvene zvezde Telekom Nebojša Čović bili su gosti emisije "Utisak nedelje". Utisak je da malo nedostajalo da dođe do fizičkog obračuna, a psovki i međusobnih vređanja nije manjkalo.

Dvojica predstavnika večitih rivala uživo su imati priliku da izlože svoje teze zbog kojih se skoro dve godine javno prepucavaju.

Utisak je da ni posle ove emisije strasti nisu smirene i da ćemo i u narednom periodu slušati optužbe i otrovne strelice sa obe strane.

TOK EMISIJE

23:10 - Vujošević: Plaćamo dug sa kamatama

Nismo ušli u reprogram i plaćamo dug sa kamatama. Vučić je prema Partizanu koji reprezentuje Srbiju i Beograd, zvao NIS i Telekom da daju sponzorstvo Partizanu. Ovde je potreban i politička blagonaklonost da se sponzoriše šampion. Vučić je tu pokazao državničku odlučnost. On je držao svoju reč sve dok mu publika nije počela da peva. On je, kako vidim, bio instruisan. O meni se priča da reketiram državu.

23:02 - Čović: Zvezda je jedna

Vujošević i kad hvali i kad kudi on uzima pare. On menja teze na prostom primeru. Čak mislim i da je manje bolestan nego se prikazuje. On bolest koristi kao marketing. Zvezda je jedna, jedinstvena. A to gde mi imamo naše lokacije, kako smo postavili menadžment, to je druga stvar. Imamo jedinstvene navijače, dresove, svi trofeji su naši. Zovemo se Crvena zvezda, a Telekom nam je sponzor. Prestigli smo Partizanov rekord na ULEB listi. Sad će verovatno oni nas da prestignu i tako u krug. Košarkaški klub Crvena zvezda je imala poreske obaveze od 91.638 evra, po zakonu se izmiruju petogodišnjom dinamikom. To je zatečeno stanje koje je pregledao sud, pre toga policija. To je zakon.. Partizan mora da prođe tranziciono vreme, a oni toga nisu svesni. Oni hoće da izbegnu tu proceduru. Ne znam kakvi su njihovi papiri.

22:25 - Čović: Vujošević ima lobi agenciju

Vujošević stalno napada zbog para. On ima lobi agenciju. Kada dođemo do njegovih pitanja, od čega živiš, šta imaš od imovine i kako si stekao - sve je stekao krvavim radom, a svi ostali krađom. Koliko čovek ne priča istinu i ne trepne - Zvezda kada je prezentirala unapred pripremljeni plan imala je neplaćenih poraza 100.000 evra.

22:19 - Vujošević: Želimo da dobijemo isti status kao Zvezda

http://www.youtube.com/watch?v=C-G4URRkDGI

Mi ove godine dobijamo 800.000 od NIS-a, 700.000 od Telekoma, 200.000 od Komercijalne banke. Mi dakle dobijamo od države 1.700.000 evra. Od tih 1.700.000 mi dajemo 1.400.000 starog poreza koji je UPP KK Zvezdi skinuto, a FK Zvezda ne vraća. To je politika aparthejda u porezu. Poreska politika treba drugčije da se postavi, da deo od kladionica, cigara... ide u sportske klubove. Dolazim da radim s ljudima koji nisu plaćeni u klubu jer nema para. Želimo da dobijemo isti status kao Zvezda.

22:18 - Vujošević: Ja sam profesor košarke, a ti si doktor mašinstva

Vujošević: Čovek je doktor, svetski je poznat iz oblasti gde je doktor, a doktor je mašinstva. O tome se priča.Čović: Ja se time ponosim, a vi ne biste položili dva ispita. Bolje doktor mašinstva nego priučeni trener.Vujošević: Ja priučeni trener? Ja sam doživotni profesor trenerski. Iz moje struke su me proglasili za najboljeg trenera u Evropi. Trener!

22:17 - Vujošević pokazao sliku Čovića s navijačima Partizana

Duško Vujošević je u jednom trenutku pokazao sliku Nebojše Čovića u društvu navijača Partizana."Tada je govorio da je partizanovac", rekao je Vujošević.

22:14 - Vujošević: Vi ste čovek bez emocija, vi ne volite Zvezdu

Vujošević: Vi ste čovek bez emocija, vi ste čovek koji je neiskren, ne volite Zvezdu, koliko vas znam.Čović: Koliko volim Zvezdu proceniće drugi.Vujošević: Evo ga, slika Čovića iz Bujanovca sa navijačima Partizana gde je govorio da je partizanovac.

22:09 - Bećković: Čović ima dokumente, Vujošević glavu

Raspravu Vujoševića i Čovića u jednom trenutku prekinula je Olja Bećković koja je upozorila goste."Vi želite da pretvorite emisiju u svoju privatnu. Vas je dvojica i morate obojica da pričate. OK, Čović ima dokumente, a Vujošević ima glavu."

Vujošević: Ja nemam rezervna zanimanja. Ceo život sam posvetio košarci i zbog toga se ovako borim. Čović: Pričate i o fudbalu.Vujošević: Ja sam ovde i predsednik JSD Partizan. Obezbedite mi da normalno pričam. Ja slušam ovde stalno lažiĆović: Ja sve dokumentujem papirom a vi nekim klipinzima.Vujošević: Ja nemam servis Državne bezbednosti, nemam fabriku, nemam rezervno zanimanje.Čović: Vi ćete morati da odgovorite javnosti koliku platu imate, koliki porez plaćate, gde prijavljujete porez, šta imate od imovine. Ja sam javna ličnost, u političkom sam životu. Reflektori su stalno upereni u mene.Vujošević: Neće još dugo.Čović: A to što vi mislite oko zatvora, BIA, šefovima koji su prisluškivali trenera FK Partizan... Mogu još dodatnih stvari da vam ispričam.

22:07 - Vujošević: Uređene su neke protivzakonite radnje oko KK Crvena zvezda

Košarkaški klub Crvena zvezda je imala, kada je došao, 16 miliona evra duga. Ko je obezbedio te pare, u šta su one potrošene, koje su rezultate doneli? Unapred pripremljenim planom (UPP) reorganizacije, gde je napravljeno dosta radnji koje su protivzakonite, na tu sumu su prijavili smešno mali porez, a od toga je sveden porez na 2.5 odsto i to se plaća na tri godine.

22:04 - Vujošević: Naš poreski dug nije reprogramiran

Notorna laž je da je naš poreski dug reprogramiran i da je skinuta kamata. Imamo poreski dug sa kamatom 1.300.000. Većina sportskih kolektiva je ušlo u reprogram duga, mi nismo ušli u to jer nismo imali sredstva. Mislili smo da će biti razumevanja za nas i da ćemo kasnije moći da uđemo u reprogram. Tražili smo samo da uđemo u reprogram kao i svi ostali klubovi. Odbili su nas za to i sada moramo da plaćamo sa kamatom. Naš dug bez kamate je oko 500.000. Mi otplaćujemo taj dug sa kamatom. Svi klubovi koji su ušli u reprogram imaju obavezu da otplaćuju rate bez kamate. Fudbalski klub Crvena zvezda na današnji dan ima blokiran žiro račun za 152.290.000 dinara. Interesuje me, pošto nisu redovno izmirivali dug, da li su i dalje u reprogramiranju.

22:03 - Vujošević: Ortodoksna laž da sam naručio pesmice Vučiću

To je ortodoksna laž! Ti u lice kažeš laž, što ti nikada nije problem. On kada je došao u Zvezdu zatekao je dug od 16 miliona evra, koji su rezultati za to napravljeni, u šta je uložen taj novac? Unapred pripremljenim planom i radnjama koje su protivzakonite smanjili, ali dobro, poraz je svede na 2,5 odsto, a dug smanjen. Nemam rezervna zanimanjam, nemam servis DB-a, niti fabriku...

22:02 - Čović: Vujošević je naložio navijačima da vređaju Vučića

Vučić je dao više para Partizanu nego Zvezdi. Šta sad? Mi treba da skandiramo Vučiću ono što skandiraju navijači Partizanu po nagovoru Vujoševića. Pevaju pesmice koje diraju tuđe porodice, on kao primitivac smišlja pesmice o tuđim suprugama.

21:57 - Čović: Sramota je napadati Zvezdu i Vladu

Sramota je prozivati i napadati Crvenu zvezdu i Vladu za prihode Partizana. Sramota je napadati Vladu koja im je otpisala 1.500.000 evra dugova za poreze. Što se tiče FK Crvena zvezda, on je sklopio ugovor sa Arenom na pet godina za prenose. Partizan ima ugovor 280.000 evra godišnje. Sad pošto više ne može da parira na prostoru KK Partizan, sada ćemo da zamešamo celu situaciju time što ćemo malo da pričamo o Fudbalskom klubu, pa Vaterpolo klubu. To je štetočinski odnos.

21:55 - Čović: Partizan funkcioniše netransparentno

Klubovi u okviru Partizana funkcionišu potpuno netransparentno. Ne razumem konferencije za štampu gde se priča 90 minuta, a Crvena zvezda spominje direktno 48 puta. To je svakih 144 sekundi. Brojali smo, indirektno to ispadne 100 puta. Notorna laž je da je Crvena zvezda dobila 15 puta više para. Košarkaški klub Crvena zvezda je od grada Beograda od 2008. do 2013. dobio 48 miliona direktno. Preko Sportskog društva KK Zvezda je dobila 8.163.000, odnosno ukupno 56.163.000 dinara. Košarkaški klub Partizan je u istom periodu dobio 153.183.000 dinara. KK Crvena zvezda u 2013. godini je dobio prihode od državih preduzeća 1.037.616 evra. Prihodi od grada Beograda su 85.000, od ministarstva sporta 12.000. Partizan je dobio 700.000 evra od Telekoma, 800.000 od NIS-a, 200.000 od Komercijalne banke i 200.000 uz pomoć Vučića. Dogovor na Vladi je bio da Crvena zvezda dobije milion i po, a Partizan 200.000 više.

21:50 - Vujošević: Zvezda je uvek bila favorizovanaU vreme Zorana Đinđića, Zvezda je bila favorizovana. Postavio je svoja prva dva operativca, Žiku Anđelkovića i Gorana Vesića u Košarkaški klub Crvena zvezda. Oni su pomagali finansijski i na svaki drugi način. Potom je došao Zoran Živković, koji je zvezdaš, dva puta je bio u upravama Zvezde. Posle je došao Koštunica čija su dva glavna čoveka, braća Petrović, bila u Telekomu i u Dunav osiguranju, i bili su sponzori Zvezde. Onda dolazi Tadić, koji je partizanovac, i koji je pomogao u nekim situacijama Partizanu. On je posle ulaska u Fajnal-for Partizana, obezbedio sponzorstvo Partizanu od strane NIS-a. Tada smo prvi put dobili neko ozbiljnije sponzorstvo. Međutim, tada je Đilas kao zvezdaš pomogao Zvezdi da se obrišu dugovi Košarkaškog kluba, koji je vratio Žiku Anđelkovića u upravu. Država se pretvorila u neku vrstu bankomata kada je u pitanju Fudbalski klub Crvena zvezda.

21:46 - Vujošević: Država postala bankomat za FK Crvena zvezda

Telekom daje FK Zvezda tri miliona godišnje, još je povećan preko TV Arena za 1.200.000 evra. Šta bi bilo kada bi mi navijačima Partizana preporučili da promene operatera ili gde sipaju gorivo, jer ispada da oni kroz Telekom i Gasprom finansiraju Zvezdu. Gasprom je firma gde država ima 49 odsto vlasništva. Sponzorski ugovor sa Zvezdom je napravljen u trenutku kada je Gasrpom kupio NIS za 400.000 evra. Škundrić je bio resorni ministar i kao jednu protivuslugu je učinio da se Zvezdi da taj sponzorski ugovor.

21:42 - Vujošević Čoviću: Nemoj da ti priđem kao Džajić

http://www.youtube.com/watch?v=IoZJ4gqqsZ4

U jednom trenutku Vujošević je, pošto je prekinut, pripretio Čoviću: Nemoj da ti priđem kao Džajić, aludirajući na obračun iz januara 2013. godine kada je Dragan Džajić udario Nebojšu Čoviću u prostorijama Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Vujošević: "Nemoj da me prekidate. Ako te prekinem jednom biće direktno. Nemoj da ti priđem kao Džajić što ti prišao."Čović: "Šta je problem? Kakav je to prostakluk. Misliš da te se neko plaši?"Vujošević: "Ti misliš da možeš da manipulišeš i prekidaš. Ti si bre moralni gmizavac."Čović: "To mi je referenca kada mi kaže belosvetska baraba."Vujošević: "Čoveče, ja tebe nisam prekidao dok si pričao. Nijednog momenta. Pusti mene da završim."Čović: "Samo se ponašajte normalno, jer niko vas se ne plaši".Vujošević: "Što bi me se plašio? Iza mene ne stoji niko, a ovo ovako "jedan na jedan"..."Čović: "Pa, i tu bi loše prošli".Vujošević: "Hoćeš da to vidimo pred publikom?"Čović: "Možemo kad god hoćete".Vujošević: "Pa, evo sad."Čović: "Evo, ja sedim ovde. Primitivac običan."Vujošević: "Moralni gmizavac. Ovde ste svedok da ja ćutim dok on priča, a da on mene prekida."

21:41 - Čović i Vujošević razmenili teške reči i optužbe

U jednom trenutku atmosfera u studiju došla je do usijanja. Vujošević je Čoviću rekao da je "moralni gmizavac", a Čović je odgovorio Vujoševiću da je "belosvetska baraba".

21:36 - Čović: Telekom Partizanu uplatio preko tri miliona evra

Telekom Srbije je od 2001. do 2014. godine Košarkaškom klubu Partizan uplatio 3.996.148,88 evra. U prošloj godini 700.405,73 evra. U 2014. godini 51.789,80 evra. Treba još da im uplati 45 miliona dinara.Komercijalna banka je u poslednjih devet godina uplatila Partizanu 1.765.000 evra. Dunav osiguranje je uplatilo 155 miliona dinara. Fudbalski klub Partizan nije dobio puno para od države, ovo se uglavnom odnosi na KK Partizan. NIS je uplatio KK Partizanu tri miliona evra od sezone 2006/07 do ove godine. Ova Vlada Srbije je obezbedila Partizanu 800.000 evra. Gaspromnjeft je ruska, a ne srpska firma. Crvena zvezda je dobila nulu od NIS-a koji je srpska firma. Čak je i zabranjivano za vreme Tadića da se ulaže u Zvezdu, postoje svedoci.

21:32 - Čović: Netačno je da je Telekom sipao pare FK Crvena zvezda

http://www.youtube.com/watch?v=C-G4URRkDGI

Netačno je da je Telekom sipao pare FK Crvena zvezda. Ugovor je potpisan 17. juna na 239 milioan dinara. Taj ugovor se otplaćuje na mesečne rate od 1. jula 2011. godine i ide u 46 rata. FK Crvena zvezda je napravila projekat "Zvezdina tarifa". Prodato je 700.000 pripejd kartica po 200 dinara. Zaključeno je 13.000 postpejd ugovora. Bruto prihod je 21 milion dinara. To znači da je Crvena zvezda obezbedila Telekomu 21 milion evra.

Predsednik Partizana izjavi "šta će nama marketing, svi znaju ko je Partizan". Naravno da svi znaju. Udariš po državi, udariš po funkcionerima. One koji ti se suprotstave vređaš lično. Te su "mali", te su "petočlana banda". Opet laž, nije petočlana nego četvoročlana. Mislim na privremeni organ grada Beograda. Jedan od tih članova je Siniša Mali, koji je predsednik Upravnog odbora Komercijalne bande, pardon Komercijalne banke. On je obezbedio pare i garancije Partizanu za Evroligu.

21:31 - Vujošević: Kako je otišao Zoran?

Duško Vujošević je u jednom trenutku prekinuo Nebojšu Čovića i na njegovo spominjanje Zorana Đinđića upirao: "A, kako je otišao Zoran?".

21:30 - Čović: Stalno se napada država

Stalno se napada država. Za vreme SPS-a napadan je SPS, po dolasku DOS-a napadan je Đinđić, potom i Boris Tadić. Svaki sledeći premijer i svaka sledeća Vlada je napadana. Mi imamo problem, ja imam problem kada prepoznam fenomen da stalno pričaš o parama a nikad ne polažeš račune. Netačno je da je Telekom Fudbalskom klubu Crvena zvezda sipao pare. Tačno je da je 17. juna 2011. godine potpisan ugovor između FK Crvena zvezda i Telekom na 239.200.000 dinara. Taj ugovor se otplaćuje na mesečne rate koje su po 5.200.000 dinara mesečno i ide u 46 rata. Na to treba dodati da je FK Crvena zvezda napravila projekat "Zvezdina tarifa". Prodato je 700.000 pripejd kartica po 200 dinara. Takođe, više od 8 miliona dopuno po prosečnim cenama od 100-150 dinara, takođe i 13.000 postpejd ugovora. Bruto prihod Telekoma od tog posla je više od 21 miliona evra.

21:28 - Vujošević: Partizan dobio milion evra, a Zvezda 15 puta više

Telekom je prošle godine preko TV Arene dao još 1.200.000 za TV prava FK Zvezda za prenose u budućnosti, a te pare su već uplaćene. Dunav osiguranje je ukinulo sponzorstvo Košarkaškom klubu Partizan jer je navodno bilo u lošoj situaciji, a onda je dalo 400.000 evra donacije Crvenoj zvezdi 26. decembra. Sa druge strane FK Partizan je od 2010. dobio 800.000 evra od EPS-a i oko 200.000 od Dunav osiguranja, ukupno oko milion evra. U isto vreme FK Crvena zvezda je dobila 15 puta više.

21:24 - Vujošević: Suština je u parama

Suština je u sledećem. Sponzorisanje klubova ide od države preko javnih preduzeća, a njih nema puno. Pre tri godine, 2011. godine Branko Radujko, tadašnji direktor Telekoma objavljuje da je potpisano najveće sponzorstvo u istoriji srpskog sporta i da se Fudbalskom klubu Crvena zvezda godišnje daje tri miliona evra od 2011. pa naredne četiri godine. To se desilo u periodu kada su Zvezdini navijači skandirali Borisu Tadiću pogrdne pesme. Đilas ga je posle toga doveo kod Vesića na stadion gde je on šutirao penale i posle toga je potpisano to najveće sponzorstvo u istoriji našeg sporta.

Čović je prošle godine objavio da je godinu dana pre toga, dakle 2010. godine sa Gaspromom potpisano sponzorstvo na četiri miliona godišnje Zvezdi i da je to povećano za još 500.000 godišnje prošle godine. Izračunajte koliko je to. Suština je u parama, Zvezda dobija 15 puta više od Partizana. Partizan je dobio 1.700.000 evra. Košarkaški klub Crvena zvezda je dobio 1.500.000 evra od države, ali Sportsko društvo Crvena zvezda 15 puta više od Partizana.

21:20 - Vujošević: Nisam prvi počeo

Ne slažem se da sam prvi počeo, rekao sam gde je konkretno počeo, s tekstom iz novina, a sada sam i dobio potvrdu od druge strane jer se to odnosi na mene. Pošto sam ja i predsednik JSD Partizan, osim što sam trener košarkaša... Na konferenciju za štampu došao sam sa saznanjem da klub koji reprezentuje Srbiju i Beograd, praktično nema para za avionske karte za Krasnodar gde smo gostovali Lokomotivi. Ja sam na toj konferenciji ispričao kakvo je naše finansijsko stanje i uporedio odnos države kada je u pitanju SD Crvena zvezda i JSD Partizan. Konferencija je trajala sat i po, možda je previše puta ponovljeno.

21:12 - Čović: Rekao sam da ćemo hvatati za vrat

Da ispravim terminološki. Nisam rekao "hvataćemo za gušu", već "hvataćemo za vrat", i namerno sam to rekao jer godinama postoji fenomen Duška Vujoševića. Njemu hvala što mu je bilo drago kada sam postao gradonačelnik jer sam pomogao i Partizanu.

21:11 - Olja zatražila da se gosti pozdrave

Duško Vujošević i Nebojša Čović nisu se pozdravili na početku emisije, pa je voditeljka Olja Bećković zatražila da gosti pozdrave jedan drugoga.

21:09 - Vujošević: Krenulo je tekstom iz novina

Sećam se da sam radio u Italiji. Često sam se čuo s našim zajedničkim drugom. Rekao mi je jednom prilikom da je Čović postao gradonačelnik. Meni je bilo drago, kao i uvek kada neko koga poznajete pravi nešto dobro. Odnosi su posle bili turbulentni, pre svega zbog različitih interesa klubova koje smo vodili. Ova tenzija je počela kada sam se ja vratio u Partizan, gospodin Čović je već bio u Zvezdi. Posle nekog članka, gde je on u najavi sezone rekao "Hvataćemo za gušu", ja sam reagovao. Iz današanje perspektive možda sam odgovorio malo oštrije. Ali umesto da se oglasi sudijska organizacija, da bi se zaštitili od nekih pretnji, ja sam odgovorio. Od tada je krenula ova zadnja, najinteresantnija etapa.

21:07 - Čović: Prepoznao sam fenomen Vujoševića.

Krajem 2003. početkom 2004. godine, kada je Vujošević bio postavljen za selektora, tada smo normalno razgovarali. I pre toga smo imali interesantne periode u smislu da se nikada nismo slagali, niti ćemo se slagati kada je košarka u pitanju, biznis, život... Prepoznao sam fenomen Duška Vujoševića možda ranije nego neki drugi. I kada smo imali relativno korektne odnose i kad nismo imali. Neka naša poslednja komunikacija koja je možda i bila korektna je bila u Kragujevcu na finalu kupa. Tada smo se direktno videli i bili blisko jedan drugome, možda čak i bliže nego sada. Posle svega ovoga što se događalo, uvreda i napada, prekinuli smo pozdrav.

21:05 - Čović: Trenirali smo u pionirskoj selekciji Partizana

Nebojša Čović stiže u studio, Foto: Aleksandar Jovanović
Nebojša Čović stiže u studio, Foto: Aleksandar Jovanović

Trenirali smo zajedno, imali smo 11-12 godina, pionirska selekcija Partizana, posle smo nastavili u kadetskoj selekciji. Zvezda je tada bila bolja, a mi nismo bili toliko ni dobri ni loši. Bili smo suviše mali da se merimo ko je bolji od nas dvojice. Ja sam nastavio posle da igram, Vujošević nije. Bili su korektni odnosi kao i među svim klincima. Nikada nisam bio partizanovac i nikada nisam navijao za Partizan. Niti bih navijao. Navijao sam za Zvezdu, ali ne nešto porodično i tradicionalno vezan.

21:02 - Prvi reč dobio Vujošević

Kada smo imali 15-16 godina trenirali smo zajedno u jednoj sekciji Partizana. Trener bio Branko Jokić. Zvezda je imala daleko bolje mlađe selekcije, Zdravko Kubat je radio sa Zvezdinom igračima, trenirao Slavnića i Kapičića, bili su tada neuporedivo jači. To što smo bili u Partizanu ne znači da svi moraju da budu partizanovci. Ja jesam. Tu je bio i Nebojša Čović. Družili smo se najnormalnije, normalnije nego danas.

20:50 - Vujošević prvi stigao, Čović nije hteo ništa da komentariše

Duško Vujošević stiže u studio, Foto: Aleksandar Jovanović
Duško Vujošević stiže u studio, Foto: Aleksandar Jovanović

Prvi je ispred zgrade televizije stigao Vujošević, koji je ponovio da želi da razjasni status JSD Partizan. Nebojša Čović nije hteo ništa da komentariše pre emisije.

20:45 - Novinari i policajci dočekali Vujoševića i Čovića

Ispred televizijskog studija nalazi se desetak novinara, isto toliko policajaca, što dovoljno govori o značaju ovog TV duela.

http://www.youtube.com/watch?v=i-c3vMCWhRE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track