PRILIKA ZA SRBIJU: Ukrajini oduzeta organizacija Evrobasketa 2015.

Traži se domaćin

PRILIKA ZA SRBIJU: Ukrajini oduzeta organizacija Evrobasketa 2015.

Košarka -
FIBA Evropa saopštila da će odluka o tome ko će biti domaćin prvenstva 2015. godine biti doneta do 30. septembra, zavisno od kandidatura koje će se podnositi do kraja jula

Evropski ogranak Međunarodne košarkaške organizacije (FIBA Evropa) odlučila je da Ukrajini oduzme organizaciju Evropskog prvenstva 2015. godine zbog nestabilne političke situacije u toj zemlji.Tri grada, u kojima je trebalo da se igra prvenstvo, nalaze se u istočnoj Ukrajini, gde se vladine trupe bore protiv proruskih separatista.Direktor turnira Markijan Lubkivski rekao je, posle ruske aneksije Krima u martu, da organizacija prvenstva neće biti moguća, iako su ukrajinske i evropske košarkaške vlasti pokušavale da taj projekat održe živim. FIBA Evropa saopštila je da je odluka doneta jer su rizici postali preveliki.U saopštenju se dodaje da će, međutim, odmah početi pregovori sa Ukrajinom da bude domaćin prvenstva koje će se igrati 2017. godine.

Odluka o tome ko će biti domaćin prvenstva 2015. godine biće doneta do 30. septembra, zavisno od kandidatura koje će se podnositi do kraja jula.

Mnoge zemlje izrazile su spremnost da organizuju šampionat, a Košarkaški savez Srbije, ranije je saopštio da će po dobijanju dokumentacije o uslovima za organizaciju čitavog šampionata ili jedne grupe, odlučiti da li će u ime Srbije podneti kandidaturu. Čelni ljudi KSS veruju da je odbrea organizacija Evrobasketa 2005., kao i hoteli i dvorane u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu i Beogradu, dovoljan zalog da naša zrmlja u trku uđe sa dobrim šansama, iako se Francuska i pre nego što je doneta odluka o oduzimanju prvenstva Ukrajini, pozicionirala kao vodeći kandidat za domaćina prvenstva, jer je formalnu kandidaturu FIBA Evropi podnela prošlog meseca, a očekuje se da se javi još nekoliko zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track