POZVAN I SIMONOVIĆ: Đorđević objavio spisak za Mundobasket, želja povratak u borbu za medalje
Foto: Dado Djilas

Operacija Španija

POZVAN I SIMONOVIĆ: Đorđević objavio spisak za Mundobasket, želja povratak u borbu za medalje

Košarka -
Srbija će u prvoj fazi igrati protiv Brazila, Egipta, Francuske, Irana i domaćina Španije

Selektor Srbije Aleksadar Đorđević objavio je širi spisak kandidata za odlazak na Svetsko prvenstvo koje se od 30. avgusta do 14. septembra održava u Španiji. Pripreme počinju 9. jula.

Na spisku su: Miloš Teodosić (CSKA Moskva), Stefan Marković (Unikaha), Nemanja Nedović (Golden Stejt), Vasilije Micić (Mega Vizura), Stefan Jović (Radnički Kragujevac), Bogdan Bogdanović (Partizan), Vladimir Micov (CSKA Moskva), Vladimir Lučić (Valensija), Nikola Kalinić (Radnički Kragujevac), Nemanja Dangubić (Mega Vizura), Nemanja Bjelica (Fenerbahče) i Novica Veličković (Mega Vizura). Tu su i Stefan Birčević (Radnički Kragujevac), Luka Mitrović (Crvena zvezda), Nenad Krstić (Anadolu Efes), Ognjen Kuzmić (Golden Stejt), Marko Simonović (Crvena zvezda), Vladimir Štimac (Unikaha), Dejan Kravić (Teksas Tek), Miroslav Raduljica (Milvoki).

U stručnom štabu su, pored selektora, pomoćni treneri Miroslav Nikolić, Jovica Antonić i Milan Minić, kondicioni trener je Srđan Sarić, lekar Dragan Radovanović, fizioterapeut Dušan Sajić, a tim menadžer Nebojša Ilić.

Srbija će u prvoj fazi igrati u grupi A protiv Brazila, Egipta, Francuske, Irana i domaćina Španije.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je danas da je još rano govoriti o ciljevima nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Španiji, ali i dodao da pravi ekipu koja će se u budućnosti boriti za medalju.

"Nezahvalno je u ovim trenucima pričati o rezultatu u Španiji, cilj je da se vratimo u borbu za medalje, ali to je ozbiljan i zahtevan posao. Zavisi od mnogo aspekata, a to su mirnoća, vera u sebe, glad za pobedom, velika želja da se nosi dres sa državnim grbom, ali i odluke selektora. Moj zadatak je da napravim takvu ekipu", rekao je Đorđević na konferenciji za medije u Kući košarke.

Srpski košarkaši igraće na SP u izuzetno teškoj grupi A u Granadi sa domaćinom Španijom, Egiptom, Iranom, Brazilom i Francuskom.

"Suvišno je govoriti o snazi grupe, Brazil je najavio da ide na medalju, Španija želi da osvoji takmičenje na svom terenu, dok su Iran i Francuska šampioni Azije, odnosno Evrope", rekao je Đorđević.

On je danas saopštio spisak od 20 igrača koji konkurišu za prvenstvo u Španiji. U odnosu na prvobitni spisak u sastavu nema Nenada Miljenovića, Milenka Tepića, Stefana Pena, Nemanje Krstića, Zorana Ercega, Duška Savanovića, Milana Mačvana, Bobana Marjanovića, Nikole Milutinova i Raška Katića.

"Erceg ima povredu, mora da pauzira mesec dana, a posle da ide na terapije. Sto se tiče Savanovića, Srbija mora da gleda u budućnost i odlučio sam se za mlađe igrače. On je odličan košarkaš, mnogo toga je dao reprezentaciji, ali nije imao zadovoljavajuću sezonu u Efesu.

Mačvan još uvek traži svoju poziciju. On je po mom mišljenju četvorka i trebalo bi da nađe klub gde će to igrati. Malo vremena imamo da bi se adaptirali na Marjanovićeve kvalitete, ali on mora mnogo na poradi na svojoj igri, pogotovo u odbrani", naveo je Đorđević.

Đorđević je rekao da će početak priprema zbog povreda propustiti Vladimir Lučić i Vladimir Micov.

"Lučić će se zbog povrede leđa priključiti timu 20. jula, isto kao i Micov. On ima virus jetre. Istog datuma na pripreme dolaze Nedović i Kuzmić, zbog obaveza u klubu, ali i Krstić, kome sam dao malo duži odmor", objasnio je Đorđević.

On je istakao da mu se mnogo svideo Dejan Kravić sa Univerziteta Teksas Tek i dodao da bi Srbija u narednom periodu mogla više da se okrene igračima, koji nastupaju na američkim koledžima.

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 9. jul, dok će pet dana kasnije ekipa otputovati na Kopaonik.

Na Đorđevićevom spisku nalaze se: Vasilije Micić (Mega Vizura), Nemanja Dangubić (Mega Vizura), Novica Veličković (Mega Vizura), Stefan Jović (Radnički Kragujevac), Nikola Kalinić (Radnički Kragujevac), Stefan Birčevivć (Radnički Kragujevac), Bogdan Bogdanović (Partizan), Marko Simonović (Crvena zvezda), Luka Mitrović (Crvena zvezda), Vladimir Štimac (Unikaha), Miloš Teodosić (CSKA), Vladimir Micov (CSKA), Nenad Krstić (Efes), Vladimir Lučić (Valensija), Stefan Marković (Unikaha), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Miroslav Raduljica (Milvoki), Dejan Kravić (Teksas Tek), Ognjen Kuzmić (Golden Stejt), Nemanja Nedović (Golden Stejt).

Prvenstvo sveta održaće se od 30. avgusta do 14. septembra u Španiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track