HRVATSKA PALA ZA BRONZU: Mladi košarkaši Srbije treći u Evropi

Evropsko prvenstvo za igrače do 22 godine starosti

HRVATSKA PALA ZA BRONZU: Mladi košarkaši Srbije treći u Evropi

Košarka -
Posle poraza od Turske u polufinalu izabranici selektora Mijatovića su boljom igrom u drugom delu porazili Hrvate (79:66)

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije sastavljena od igrača do 22 godine starosti savladala je Hrvatsku (79:66) u meču za treće mesto na Evropskom šampionatu u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića su bolje počeli utakmicu i poveli sa 9:3 (po jedna trojka Pota i Novaka), ali onda su upali u krizu i dozvolili rivalima iz Hrvatske da serijom 10:0 potpuno preokrenu rezultat. Od tog momenta pa sve do kraja prve deonici komšije su držale prednost, da bi naš tim u poslednjih minut i po uspeo da zaostatak smanji na minimum - 17:18.

Drugu deonicu izabranici Dejana Mijatović otvorili su mini serijom 4:0 i vratili prednost na svoju stranu, međutim, posle tri i po sušna minuta Hrvati se vraćaju u meč i rezultatska klackalica je snazi sve do kraja prvog dela meča.Srbija sjajno otvara drugo poluvreme, Novak pogađa za 41:36, a nakon što je Brzoja uzvratio, Andrić i Tejić odvode "Orliće" na osam poena prednosti. Hrvatska pokušava tajm-autom da omete sjajan ritam Srbije, ali nije uspela, Kaplanović i Tejić odvode "orliće" prvi put na dvocifrenu prednost (55:44). "Orlići" su zadržali potpuno kontrolu nad igrom do kraja trećeg perioda za velikih 13 poena prednosti pred poslednjih deset minuta – 61:48.

Novak i Janković donose Srbiji +17 na startu poslednje četvrtine, ali Hrvati serijom koševa, u kojoj su prednjačili Zganec i Bošnjak smanjuju na 69:60, pet minuta pre kraja utakmice. Međutim, Novak i Tejić nastavljaju svoju seriju pa održavaju "orliće" na dvocifrenoj prednosti (73:60).

Do kraja meča, nije bilo uzbuđenja, jer Hrvatska nije uspela da zapreti srpskom timu, koji se zasluženo okitio bronzanom medaljom.

U sastavu Srbije najefikasniji su bili Tejić sa 16 poena, Jaramaz je ubacio 15, Novak 14, a Janković 11 poena...

Selektor mlade košarkaške reprezentacije Srbije Dejan Mijatović rekao je da je u meču za treće mesto presudilo to što je njegova ekipa više želela medalju od selekije Hrvatske. "Nije im bilo lako posle poraza od sjajne selekcije Turske u polufinalnom susretu. Ali, su pronašli način da se podignu, oporave, što je karakteristika pravih šampiona. Bili su borbeniji i hrabriji, više želeli pobedu i medalju od selekcije Hrvatske što je bilo presudno na ovom meču", kazao je Mijatović.

"U ovoj konkurenciji ne znamo za medalju od 2008. godine. Međutim, ova generacija igrača, rođenih 1994. godine ne zna za neuspeh. Bili su treći u Evropi, drugi na svetu i sada su ponovo na pobedničkom postolju iako nam je nedostajalo dosta nosilaca igre", rekao je Mijatović.

Mijatović je dodao da mu je ovo najteža madalja koju je ikad osvojio.

"Ovo je bila moja najteža reprezentativna misija za sedam godina koliko sam u Košarkaškom savezu Srbije. Najteža nedelja u mojoj trenerskoj karijeri. Samo najbliži saradnici znaju kakvih smo imali problema od prvog dana priprema zbog brojnih otkaza, povreda i kalendara takmičenja", rekao je selektor Srbije.

On je posebno zahvalio i igračima koji nisu otputovali sa reprezentacijom za Grčku.

"Želim da se zahvalim Nemanji Đorđeviću, Miroslavu Pašajliću, Milošu Koprivici, Aleksandru Bursaću i Matiji Milinu koji su naknadno pozvani da samo treniraju sa nama i pomognu nam iako su znali da neće ići na šampionat. Ovo je i njihova medalja", kazao je Mijatović.

Turska šampion Evrope

Mladi košarkaši Turske novi su šampioni Evrope u uzrastu do 20 godina starosti. Turci su u finalu EP u Heraklionu savladali Španca 65:57 (14:18, 21:10, 13:18, 17:11). Ovo je Turcima prvo zlato u U-20 konkurenciji, te prva medalja od 2006. godine.

Cedi Osman je dominirau u finalu sa 20 poena (5/10 iz igre) i 7 skokova, a dvocifren učinak imao je još samo Talat Altundej sa 10 poena uz 4 skoka. Najbolji u redovima Španije bio je Oriol Pauli sa 17 poena uz 4 skoka i 2 asistencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track