NOVAC PRE ZDRAVLJA: Žalosno je šta rade igračima zbog para!
Foto: Fonet

Profesor Vladimir Koprivica objašnjava razloge povreda

NOVAC PRE ZDRAVLJA: Žalosno je šta rade igračima zbog para!

Košarka -
Najčešće se povređuju eksplozivni igrači, oni su ugroženiji od ostalih, kaže dekan Fakulteta sporta; Košarkaši danas igraju i po devedeset utakmica tokom sezone, pa zato ne treba da čudi što su ozlede učestale
1 / 5 Foto: Ap

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i profesor teorije sportskog treninga Vladimir Koprivica smatra da su današnji sportisti moderni gladijatori, jer su tokom čitave sezone izloženi velikim naporima.Što se tiče košarkaške reprezentacije Srbije i njihovih povreda, profesor Koprivica kazao je da je većina, koliko je upoznat, došla na pripreme s tim problemima.- Sportisti se danas suočavaju s ogromnim naporima. To je pogubno za sve sportiste i slobodno možemo da kažemo da su oni savremeni gladijatori. A sve se to radi kako bi se došlo do većeg profita, što je žalosno. Što se tiče košarke, taj sport ima svoje tipove povreda i oni najčešće imaju problema s kolenima i zglobovima - kazao je Koprivica i dodao:

Vladimir Koprivica
Vladimir Koprivica

- Ako ste primetili, najčešće se povređuju ekspolozivni igrači, oni su ugroženiji od ostalih. To nije slučaj samo kod nas nego kod većine selekcija. Pogledajte Lučića, Nedovića, Teodosića, to su igrači upravo takvog profila košarkaša.Koprivica je poručio da sportisti moraju da budu pod nadzorom lekara.- Košarkaši danas igraju i do 90 utakmica, to je izuzetno veliki broj, onda nije ni čudo što se sve više povređuju. Za razliku od vremena kada je bilo do 60 mečeva u sezoni. Imaju mesec dana odmora, u tom periodu se previše opuste. Zbog toga, kad se vrate trenažnom procesu, dolazi do povreda. Smatram da moraju da rade na tome, ali i da budu pod stalnim nadzorom doktora - kaže Koprivica.IGRAČI KOJI ĆE PROPUSTITI SP

Vladimir LučićKošarkaš Valensije moraće da propusti SP u Španiji zbog povrede leđa, a to mu se dogodilo i prošle godine, kad je zbog istih problema preskočio EP. On je i tokom cele sezone imao problema s leđima i tek je u završnici šampionata Španije zaigrao za Valensiju. Za našu selekciju debitovao je 2012. godine u kvalifikacijama za EP. Odličan košarkaš koji može da igra na svakoj poziciji.

Nemanja NedovićJedna od glavnih uzdanica našeg tima trebalo je da bude Nemanja Nedović, ali on je u meču sa BiH povredio stopalo, što će ga s parketa odvojiti oko tri nedelje. Trenutno je član Golden Stejta i ako bi se nekim slučajem oporavio do 30. juna, njegov klub mu ne bi dozvolio da igra na prvenstvu. Sale je na Nedoviću, Bogdanu Bogdanoviću, kao i Milošu Teodosiću hteo da bazira igru u Španiji.

Nemanja DangubićNovi košarkaš Crvene zvezde od početka priprema ima problema s povredom kolena i zbog toga selektor Đorđević nije mogao da računa na njega u nastavku priprema. Od Dangubića se očekuje da bude budućnost srpske košarke i Sale nije hteo da rizikuje da se povreda ne bi iskomplikovala. Za našu selekciju debitovao je prošle godine na EP u Sloveniji. Draftovan je od Filadelfije 2014.

Ognjen KuzmićPre nego što je stavljen na spisak kod selektora Đorđevića, malo se znalo o ovom centru koji je rođen u Doboju. Sale je imao samo reči hvale za njega, ali je doživeo stres frakture fibule, što je za njega značilo kraj priprema. On je inače prošle godine odbio da igra za BiH na EP u Sloveniji, čekajući poziv Srbije. Košarkaš Golden Stejta trebalo bi da čini okosnicu našeg tima u budućnosti.

Iscrpila ih sezonaMNOGI SU DOŠLI POVREĐENIProfesor Koprivica tvrdi da je Đorđević izabrao odličan tim saradnika, ali da su neki igrači došli na pripreme s povredama.- Sale i njegov tim sigurno dobro rade, ali koliko sam ja upoznat, neki od njih su došli s povredama. To je teško kontrolisati. Jednostavno, to je zamor materijala i organizam ne može da izdrži takav napor. Zbog toga svaki tim treba da ima što više kvalitetnijih igrača kako bi se češće menjali, tada bi bilo i manje povreda - zaključio je profesor Koprivica.

Nedović na dodatnim pregledimaUSKORO KONAČNA ODLUKA Nedović moraće na dodatne preglede kako bi se ustanovilo da li bi mogao da igra za „orlove“ na SP u Španiji.- Obavljeno je snimanje magnetnom rezonancom, koje nije moglo da donese definitivnu dijagnozu Nedovićeve povrede. Zbog toga ćemo u narednih nekoliko dana uraditi dodatne preglede i snimanja, posle čega ćemo moći da damo konačnu procenu - rekao je dr Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track