SALE ĐORĐEVIĆ UOČI SP: Mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe
Foto: Fonet

Selektor Srbije tvrdi da "orlovi" nemaju pravo da kalkulišu

SALE ĐORĐEVIĆ UOČI SP: Mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe

Košarka -
Srbija je poslednja od učesnica SP objavila završni spisak. Ekipu je do nedelje činilo 14 igrača, kada je posle incidenta otpao Vladimir Micov. Selektor je danas odlučio da ne vodi ni Mitrovića

BEOGRAD - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević odlučio je da Luka Mitrović ne ide na Svetsko prvenstvo u Španiji. "Imamo tim u pravom smislu te reči. To je ono što mi daje snagu i što mi daje veru. Jedino što mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe i da ćemo se boriti. Nemamo pravo da kalkulišemo", rekao je Đorđević.Srbija je poslednja od učesnica SP objavila završni spisak. Ekipu je do nedelje činilo 14 igrača, kada je posle incidenta otpao Vladimir Micov. Selektor je danas odlučio da ne vodi ni Mitrovića. "Nažalost danas je morao da otpadne i poslednji igrač. Razgovarali smo sa Lukom. On je mnogo dao ovom timu i ima veliku persepktivu. Pozicija koju on igra je vrlo zahtevna u Evropi, a u našoj košarci je preko potrebna. Zbog raznih stvari i fizičkih, odlučili smo se da on ne ide", rekao je Đorđević. Naknadni poziv za pripreme reprezentacije dobio je Raško Katić zbog povrede Nenada Krstića. Novinare je zanimalo da li bi Mitrović išao da je Krstić bio potpuno zdrav. "Svako može da tumači na svoj način. Katić jeeste naknadno pozvan, ali je on, kao i svi, svojim zaslugama izborio mesto. Jako mi je žao što Luka ne ide. To je za mene izuzetno teška odluka. Ali, takva analiza je napravljena, ne samo po tome šta nama treba, već i po tome kako ćemo igrati u zavisnosti od protivnika", rekao je Đorđević. On je rekao da njegovom timu niko nije zabranio da se priprema sa velikim ambicijama, kao i da su svi dužni da čuvaju kult i dres reprezentacije. "Hvala svima koji veruju da možemo da napravimo iznenađenje. Nama niko nije zabranio da se pripremamo, da se nadamo i da nam ambicije budu sve veće, jer jednog dana ćemo možda i dostići", rekao je Đorđević.

"Mi smo taj dres reprezentacije zadužili i naša dužnost je da taj dres i kult reprezentacije čuvamo i da on bude sjajniji kada ga vratimo. Dres nacionalnog tima je nešto za šta se živi. Svakog trena, svakog dana, svake noći", dodao je on.

Đorđević je rekao da nema prvu petorku, već da ima poverenja u sve igrače. "Imam poverenja u svih 12 igrača... Imao sam i u svih 14. Svakog dana kada se ode na prvenstvo, javalja se neka druga potreba u zavisnosti od igrača. Ja njima svima verujem", kazao je Đorđević. U timu Srbije za Mundobasket nema mladih igrača, a Đorđević je rekao da bi želeo da ih ima. "Ja bih želeo da imam takve igrače od 18, 19 godina, dajte mi ih. Njima prvo treba da se da prilika u klubovima. Mladi igrači treba da su na parketu, a ja u našim klubovima ne gledam njih, nego gledam Lipovija", rekao je Đorđević. Na pitanje novinara da prognozira Mundobasket Đorđević je kazao da je loš prognozer. "Nikada nisam bio dobar prognozer, a što se tiče osećaja... Velika je razlika unutar i van svlačionice. Ja nikada nisam bio van. U Španiji sam kod trenera Aita naučio filozofiju "menos es mas", manje je više. Za tim je manje - više, ja to nisam shvatao kao igrač, bio sam gladan toga da pokažem šta znam, što je i normalno, jer svi mi imamo tu želju, ali kada je igra tima u pitanju, ne može sve da zavisi od jednog igrača, jer protivnik to lako zaustavi u važnim utakmicama", rekao je Đorđević.

Selektor Srbije kazao je da je kapiten Srbije Nenad Krstić odradio ceo trening, ali da ne sme još uvek da se forsira. Takođe, Đorđević je kazao da je tim iste seknude prešao preko situacije oko Vladimira Micova, kao i da je razgovor sa Lukom Mitorvićem, koji je otpao sa spiska igrača za SP, bio obavljen pre treninga i pre nego što se pojavio spisak reprezentaije Srbije na zvaničnom sajtu takmičenja. Đorđević je kazao da za njegovu ekipu najvažnija prva utakmica protiv Egipta, a posle toga svaka sledeća. Srpski košarkaš Miloš Teodosić rekao je da cilj reprezentacije što bolji plasman u grupi i dodao da je o dometima ekipe još uvek rano pričati. "Naš glavni i osnovni cilj da se što bolje plasiramo u grupi. Još je rano govoriti o četvrtfinalu ili nečemu više. Uopšteno sam zadovoljan pripremama, spremili smo se na najbolji mogući način. Ostavili smo dobar utisak na turnirima, igrali smo borbeno - baš onako kako je selektor tražio", rekao je Teodosić. On je kazao da fizički nije u potpunosti spreman, zbog povrede tokom priprema, ali veruje će biti za četiri dana i utakmicu sa Egiptom. Srbiju će na Svetskom prvenstvu u Španiji predstavljati Miloš Teodosić, Stefan Marković, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Stefan Birčević, Raško Katić, Vladimir Štimac, Nenad Krstić i Miroslav Raduljica.

Reprezentacija Srbije sutra rano ujutro putuje za Španiju, a prvi meč na Mundobasketu odigraće u subotu protiv Egipta. Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati u Grupi A sa selekcijama Španije, Francuske, Brazila, Egipta i Irana. Mundobasket počeće 30. avgusta i trajaće do 14. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track