LEGENDE SRPSKE KOŠARKE HVALE ORLOVE: Možemo do finala
Foto: AP

Dalipagić, Sretenović i Lukajić očekuju medalju na SP

LEGENDE SRPSKE KOŠARKE HVALE ORLOVE: Možemo do finala

Košarka -
Fenomenalnom partijom u četvrtfinalu, izabranici Aleksandra Đorđevića ubedljivo su savladali Brazil (84:56) i izborili priliku da se u meču sa Francuskom bore za ulazak u finale

BEOGRAD - Proslavljeni košarkaški reprezentativac Dražen Dalipagić i istaknuti treneri Zoran Sretenović i Željko Lukajić poručili su da Srbija može da se domogne finala na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Fenomenalnom partijom u četvrtfinalu, izabranici Aleksandra Đorđevića ubedljivo su savladali Brazil (84:56) i izborili priliku da se u meču sa Francuskom bore za ulazak u finale.

"Francuska je bolji rival, mislim da bismo igrali teže protiv Španije i sudija. Mada Francuzi su me juče oduševili, posebno njihov plejmejker Ertel. Imamo šanse da se borimo za finale. Kako igramo i kako delujemo na terenu, očekujem da utakmica bude izjednačena", rekao je Dalipagić.

On je dodao da je Srbija na ovom šampionatu dobila kostur tima za Olimpijske igre u Riju, uz konstataciju da je reprezentacija posle dužeg vremena zaigrala lepu i modernu košarku.

"Na to je uticalo više stvari - promena selektora, atmosfera u timu je drugačija, igrači su napredovali, došli su neki novi, recimo taj Raduljica je pravo osveženje. Zatim tu je Bogdanović, koji je doduše igrao na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Nekako sve se poklopilo, imali smo i malo sreće, jer zbog sistema takmičenja u osmini finala odmah idu eliminacije", rekao je Dalipagić.

Bivši reprezentativac Jugoslavije Zoran Sretenović smatra da nacija sa punim pravom može da razmišlja o prolasku u finale, posebno posle odličnih partija u mečevima sa Grčkom i Brazilom.

"Kad to kažem mislim i na atmosferu u ekipi, koja nam daje nadu da možemo da eliminišemo Francuze. Dobro ih poznajemo, igrali smo sa njima u grupi, kada smo poraženi posle grešaka sudija i to može da nam bude veliki motiv", rekao je Sretenović.

On je dodao da je Srbija samim prolaskom među četiri najbolja tima sveta napravila fenomenalan uspeh.

"Sve preko toga bi bio veliki plus. Odnos prema dresu i igra nam daje nadu da tako nešto može da se postigne. Pritisak je na Francuskoj pošto su prvaci Evrope, a mi smo već napravili veliku stvar. Blagu prednost dajem Srbiji, u procentima 60 prema 40", naveo je Sretenović.

Nekadašnji trener Partizana i Hemofarma Željko Lukajić rekao je da Srbija ne sme da dozvoli Francuskoj dominaciju u skoku.

"Francuzi su napravili veliko iznenađenje pobedom nad Španijom. Naša šansa je u spoljnoj liniji, gde smo mnogo jači pošto imamo izvrsne šutere kao što su Teodosić, Kalinić, Bjelica, a posebno Bogdanović. Blagu šansu dajem našoj selekciji i ubeđen sam da je psihološki momenat na strani Srbije. Utakmice protiv Grčke i Brazila su ideja vodilja i verujem da ćemo vratiti srpsku košarku na mesto na koje pripada", kazao je Lukajić.

Utakmica Srbija - Francuska igra se sutra od 22 sata u Madridu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track