SALETOVI MUSKETARI: Srbija timski kida!
Foto: Dado Đilas

Evo zašto smo napravili ogroman uspeh

SALETOVI MUSKETARI: Srbija timski kida!

Košarka -
Zajedno Statistika otkriva da Đorđevićev tim individualno nije briljirao, ali kolektivno je u vrhu

Individualno smo prosečni, ali timski razbijamo! Ovaj zaključak se nameće posle pogleda na statistiku Mundobasketa.Srbija je možda najviše od svih reprezentacija prikazala kolektivnu košarku, igru u kojoj se pojedinac ne stavlja ispred tima. Zato nas i nema među prvih pet po individualnim statističkim kategorijama, odnosno, samo je Nemanja Bjelica uspeo da se ugura na peto mesto liste najboljih izvođača slobodnih bacanja.Miloš Teodosić, bez sumnje najbolji igrač Srbije, u proseku je beležio 14 poena po meču, što je dovoljno tek za 18. mesto. Miroslav Raduljica je naš najbolje plasirani igrač po procentu ubačaja - 55,3% (osmo mesto), Teo je 14. po preciznosti u šutu za tri poena (48,9%).

Nemanja Bjelica je u proseku imao 10,8 skokova, pa je 12. na toj listi, a Teodosić deseti u asistencijama - 4,1. Dakle, po ovome niko ne bi mogao da zaključi da smo sinoć igrali finale. Ali...Timska statistika daje potpuno drugačiju sliku o „orlovima“. Samo SAD su dale ukupno više poena od Srbije, oni 812, mi 651. Amerima smo za petama i kad je procenat šuta u pitanju - 50,1. Samo je Australija bolje šutirala trojke od nas. Nešto smo slabiji u asistencijama, sedmi sa 12,1 dodavanjem po utakmici. Imali smo i malo izgubljenih lopti (12,1), tu smo četvrti, a jedino smo timski podbacili u skokovima.Tako je srpska reprezentacija, kao nikada u novijoj istoriji, igrala po onoj čuvenoj „svi za jednoga, jedan za sve“, pa su Španci bili u pravu kad su Sašu Đorđevića prozvali D‘Artanjanom.

Bez premca završeno glasanje na sajtu FIBA, Srbi dominantni TEO MVP, „ORLOVI“ IDEALNA PETORKA Srpski plejmejker Miloš Teodosić izabran je za najboljeg igrača SP, dok je idealna petorka šampionata cela sastavljena od naših „orlova“! Sa ukupno 19.192 glasa popularni Teo je MVP Mundobasketa na osnovu glasova posetilaca zvaničnog sajta FIBA.Idealnu petorku šampionata uz 40.679 glasova za Teodosića čine i Bogdan Bogdanović (19.161), Nemanja Bjelica (12.751), Nenad Krstić (11.895) i Miroslav Raduljica (17.821).Teodosić je bio pravi predvodnik Srbije na ovom prvenstvu, a verujemo i da se naša zemlja protekla 24 sata pošteno aktivirala kad je u pitanju ovo glasanje, s obzirom na to da je do juče ubedljivo vodio španski reprezentativac Pau Gasol.(A. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track