MARINA MALJKOVIĆ: Srbija može u prvu ligu samo kao tim
Foto: Kosarka24.rs

Počinju pripreme za Evrobasket

MARINA MALJKOVIĆ: Srbija može u prvu ligu samo kao tim

Košarka -
Nacionalni tim se u sredu od 18 časova sastaje sa ekipom Radivoja Koraća, a pripremni meč igraće se u dvorani Sport eko, kao glavni događaj petog Memorijala Gordana Bogojević Kovačević

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije, na petom po redu Memorijalu Gordana Bogojević Kovačević (sreda od 15.30 u dvorani Sport eko) nastupiće sa 12 igračica, od kojih su neke po prvi put u A timu. Meč između nacionalnog tima i Radivoja Koraća počinje u 18 časova.

Srbija je među prvima, ako ne i prva, selekcija koja je do poslednjeg detalja kompletirala plan i program priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Rumuniji. O svemu tome predstavnicima medija govorila je selektorka Marina Maljković.

"Gordana Bogojević Kovačević me je pri zalasku svoje karijere, kada sam ja počinjala trenerku karijeru u Ušću, nazvala i pitala da li može da dođe jer jer čula da se dobro trenira. U toj polusezoni je ona toliko doprinela razvoju tih košarkašica da je to za svaku pohvalu. Svakako da igračice koje su igrale sa njom mogu najbolje da govore o njoj. Ovo je revijalna utakmica, ali nama ništa nije revijalno, niti neozbiljno. Mi smo prišli svemu ovome na ozbiljan način i to je još jedna potvrda kako radi Košarkaški savez i ženska seniorska reprezentacija", rekla je Maljkovićeva i dodala:

"Presrećna sam jer sam dan ranije učestvovala na tribini "Žene i sport", presrećna što ostali našu žensku košarku izdvajaju kao pozitivan primer u ovoj zemlji. Svi nas navode kao primer koliko puno može da se uradi za malo vremena. Stvarno mi je pri srcu kada vidim da ostali ženski sportovi u Srbiji dolaze nas da pitaju kako radimo".

Maljkovićeva je potom govorila i o košarkašicama koje je zvala za sada već tradicionalno okupljanje nacionalnog tima.

"Nijedna košarkašica koja je na spisku za Memorijal nije tu slučajno. Želela sam da oslobodim obaveza iz opravdanih razloga četiri košarkašice. To su Ana i Milica Dabović, Dajana Butulija i Jelena Milovanović. To su jedine četiri košarkašice koje nisam pozvala iz opravdanih razloga. Milica ima jako tešku sezonu u Lionu, Ana 26. decembra igra utakmicu kupa Turske, Dajana je MVP švedske lige, prava je zvezda tamo. Jako malo ljudi zna nešto o švedskoj ligi i reprezentacije, ali zapamtite da sam najavila njihove dobre igre. Jelena Milovanović takođe ima sjajnu sezonu u Kursku. Sa druge strane želela sam da vidim neka nova lica. Uvek se vodim devizom, da mirno spavam, ali da pre toga sve Srpkinje, koliko god godina da imaju ili bilo gde da igraju, da prođu kroz širi reprezentativni spisak. Nevena Jovanović i Saša Čađo su dobile moju dozvolu da ne dođu na Memorijal. Sve ostale devojke koje su možda bile učesnice Svetskog prvenstva ili čija imena nećete sada čuti, da vas ne iznenadi, njihova polusezona je bila loša i samim tim ja smatram da ne treba da budu na Memorijalu. Evropsko prvenstvo počinje za pet meseci, to je sve jako blizu.

Spisak za Memorijal glasi: Aleksandra Stanaćev, Sanja Orozović, Milena Marjanović, Sara Krnjić, Jovana Vidaković, Tijana Ajduković, Tina Jovanović, Kristina Baltić, Aleksandra Crvendakić, Tamara Radočaj, Mirjana Beronja i Aleksandra Katanić. To je 12 košarkašica za Memorijal. Neke devojke su igrale na Svetskom prvenstvu, neke devojke su nove, neke nikada nisu igrale za seniorsku reprezentaciju, poput Katanić, koje tek treba da se dokažu.

Maljkovićeva je potom govorila i o planu priprema.

"Mi smo na današnji dan, 23. decembra, kompletno završili ceo plan i program priprema za Evropsko prvenstvo. Za žensku košarku u našoj maloj Srbiji mislim da ovo jako dobro zvuči. Okupljamo se 27. aprila i odlazimo na Zlatibor gde ćemo biti do 9. maja. Tu ćemo odigrati dve utakmice sa Crnom Gorom. Nakon toga idemo na jedini naš odlazak u inostranstvo. Putujemo 13. maja u Francusku na turnir koji će se održati u Lionu gde će učestvovati Slovačka, Velika Britanija, Francuska i Srbija. To je jedini odlaza iz Srbije tokom priprema. Nakon turnira odlazimo u Vršac, to je novina u poslednjih nekoliko godina. Imaćemo odlične uslove za rad i tu nam dolazi u goste velika Australija. Rezultatima koje smo postigli imamo veliku sreću da nam veliki dolaze na noge. Igraćemo dve utakmice u hali "Milenijum". Nakon toga dolazimo u našu staru bazu Beograd na treći deo priprema. Biće to u našoj staroj bazi u "Vizuri Zemun". Tu ćemo takođe odigrati dve utakmice, a rival će biti velika Kina. Poslednja provera pred odlazak na Evropsko prvenstvo su dve utakmice protiv Grčke u Beogradu. Mislim da smo jedna od prvih, ako ne i prva, reprezentacija koja ima kompletno odrađen plan i program do poslednjeg treninga"

.

O poziciji Srbije pred Evrobasket: "Mi smo sada na samim vratima reprezentacija iz prve lige i mnogo je teško ući u prvu ligu. Ali, to je naš san, da uđemo među te velike reprezentacije. Biće iznenađenja i za spisak za Evropsko prvenstvo. Naravno, pozitivnih. Prosto, od početka uvek pričamo o jednoj reči - TIM. Tim, tim i tim iznad svega. Taj tim je pokazao rezultate i taj tim po mišljenju mojih kolega ima prepoznatljiv stil košarke u Evropi. To je tim o kome se priča, to je tim koga se plaše, ali se slažem sa Anom da treba biti čvrsto na zemlji. Kao što rekoh, mi nismo još prva liga kao što su Španija, Francuska ili Turska. To želimo da ostvarimo, a sve to pravi taj tim. Tim ima svoju prepoznatljivu igru, sa jakom odbranom, kad trena i preko celog trenera, sa jako brzim i preciznim kontranapadima... Da li će biti nekih novih imena? Verujem da hoće, kao što ih je bilo u pozivu za Memorijal. Ništa što će na bilo koji način da narušava tim nikada neće biti prisutno. Tim je postigao sve ove rezultate i stojimo iza njega. Tim na terenu i tim van terena", zaključila je Maljkovićeva.

Kurir sport / Kosarka24.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track