(VIDEO) ZVEZDIN GUSLAR ZA KURIR: Ponosan sam na svoj nastup u Areni!
Foto: Tanjug

Marko Šćepanović sve objasnio

(VIDEO) ZVEZDIN GUSLAR ZA KURIR: Ponosan sam na svoj nastup u Areni!

Košarka -
Šćepanović (26) je objasnio da je u Arenu došao na poziv navijača Zvezde, koji su imali interni dogovor sa čelnicima kluba

BEOGRAD - Poznati guslar Marko Šćepanović izjavio je da je ponosan na svoj nastup u Kombank areni tokom utakmice 3. kola grupe E faze Top 16 Evrolige između Crvene zvezde i Galatasaraja.Šćepanović (26) je objasnio da je u Arenu došao na poziv navijača Zvezde, koji su imali interni dogovor sa čelnicima kluba. On je sa tribina izveo pesme, a u poluvremenu je sišao na teren i odguslao pesmu "Od glave Zete do grada Spuža"."Ta pesma je stara, nije novokomponovana i ona peva o jednom vremenu. Ova pesma nema ništa nacionalističko u sebi i u njoj se ne poziva ni na kakvu mržnju i ekstremizam. Ja sam lično veliki protivnik nacionalizma i zato sam odabrao baš tu pesmu. Ona se peva već više od 150 godina, još od Nevesinjske puške. Ona je deo tradicije i folklora ovog naroda. Reći ću samo da je snimljena u vreme Titove vladavine i ona ne predstavlja nikakvo širenje nacionalizma", rekao je Šćepanović za Kurirsport i pita se da li postoji bilo koji zakon koji može da sankcioniše ili kazni nečiju tradiciju i istoriju.

On je istakao da njegov dolazak u Arenu nije predstavljao nikakvu provokaciju."Ja sam došao sa ciljem da navijače odvratim i usmerim ka pesmi i pevanju. Da se utakmica odigra bez incidenta, kao što je i bilo. Ponavljam, cilj je bio da se naviča usmere ka pesmi, a ne ka incidentima. Jer vrlo dobro znamo šta se desilo u Istanbulu", naveo je Šćepanović i naveo da Zvezda neće biti kažnjena, jer ova pesma ne širi versku i nacionalnu mržnju."Gusle su višenacionalni, multietnički i multiverski instrument. Njih imaju i Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bošnjaci i Albanci", dodao je Šćepanović koji svira gusle već 15 godina i koji je imao brojne koncerte širom sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=-HbTtxPA5nI
http://www.youtube.com/watch?v=i4I9Oo8eyvg
http://www.youtube.com/watch?v=qGkYd-nAcxc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track