(VIDEO)  ISPIJENA CEDEVITA: Zvezda pobedila za prvo mesto i Partizan

Derbi

(VIDEO) ISPIJENA CEDEVITA: Zvezda pobedila za prvo mesto i Partizan

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cedevitu (78:63) u poslednjem meču 22. kola regionalne ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cedevitu (78:63) u poslednjoj utakmici i ujedno derbiju 22. kola ABA lige.

Zvezda je ovom pobedom prekinula niz od 3 poraza u ABA i Evroligi i osigurala prvo mesto pred plej of, dok je Cedevita doživela sedmi poraz. Četiri kola pre kraja Zagrepčani imaju isti proj poraza kao i Partizan, ali imaju bolji međusobni skor, pa su još uvek na trećem mestu, dok je Budućnost sa šest neuspeha prva iza Crvene zvezde.

Najefikasniji u ekipi Zvezde bio je Luka Mitrović sa 14 poena, dok je Čarls Dženkin postigao 11, a po 10 su dodali Nikola Kalinić i Boban Marjanović. S druge strane, Cedevitu je predvodio Miro Bilan sa 13 poena, a Fran Pilepić dodao je 10.

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da je trijumf nad Cedevitom više od pobede i najavio odbranu trofeja Kupa Radivoja Koraća.

"Nije bilo lako posle tri uzastopna poraza, jer je Cedevita jako dobra ekipa što pokazuje ne samo u ABA ligi, već je i u Evrokupu prošla dalje, a bila je dobra i u Evroligi, i još su se pojačali za ono što ih čeka. Serija poraza je uticala na naš početak, a imali smo cilj i da ostvarimo nešto više od pobede kroz neke ideje u igri. Cedevita je povela, posle nas stizala, ali smo bili kvalitetni u završnici", poručuio je Radonjić.

Trenera lidera regionalnog takmičenja raduje povratak Stefana Jovića posle povrede, dok Nemanja Dangubić nije igrao protiv Cedevite.

"Nije bilo lako bez dva igrača s obzirom na težinu prethodnih mečeva, pa je Panatinaikos doneo veliku potrošnju. Jović je igrao i to je dobro, nadam se da će i Dangubić biti spreman za Konstantin u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća i da ćemo do Niša uraditi sve planirano. Ostale utakmice u ABA ligi biće priprema za plej-of, ali prvo idemo da odbranimo trofej Kupa", naglasio je Radonjić.

On je i objasnio da trijumf nad timom iz Zagreba znači više od toga.

"Lazić je dobio udarac i možda bi igrao da je bio važniji meč, ali nije bilo potrebe. Odmorili smo i Vilijamsa, što je bilo jako važno posle tri meča velike potrošnje zbog odsustva Jovića. Uz to je bio cilj da se vrate igrači koji su malo pali, pa zato mislim da smo ostvarili više od same pobede", dodao je trener Zvezde.

Prva četvrtina

Cedevita je bolje počela meč, poveli su gosti sa 8:0. Kapiten Mitrović je sa penala pomerio crveno-bele sa nule, a onda je Jović stupio na scenu. Najpre je ukrao loptu i zakucao u kontri, da bi zatim još jednom odličnom odbranom naterao Gordića da napravi korake. Cedevita je dobro odigrala uvodne minute, pa je vodila i 16:4. Tek malo su uspešan prodor Dženkinsa i trojka Kalinića prodrmali domaćina koji je smanjio na 11:18, te je Jasmin Repeša zatražio tajm-aut. na kraju četvrtine, Zvezda je imala zaostatak od 6 poena, 22:16.

http://www.youtube.com/watch?v=e6QwMwTk9kA

Druga četvrtina

Početak druge četvrtine pripao je Čarlsu Dženkinsu koji je vezao pet poena, primakao je Zvezdu na samo minus jedan (24:23), ali Cedevita nije dozvolila potpuni preokret. Zubčić je pogodio trojku i na trenutak odložio prvo vođstvo Zvezde, ali Tejić je imao druge planove. Mladi krilni centar Zvezde igrao je sjajno, pravio je razliku na oba kraja parketa i u 16. minutu Zvezda je vodila 30:27.Od momenta kada je preuzela vođstvo, Zvezda je zagospodarila terenom, pa je u jednom momentu imala i 10 poena prednosti 41:31. A poluvreme je završilo dvojkom Dženkinsa za 43:33.

Treća četvrtina

Početak treće četvrtine je, kao i početak utakmice, pripao gostima iz Zagreba. Pogodili su nekoliko šuteva sa distance, a onda su i sudije ušle u prvi plan. Poslovično mirni Boban Marjanović iznervirano je prigovorio posle dosuđenog faula na Baraću, dobio je tehničku grešku, a Cedevita je prišla na -2 (46:44). Dva minuta kasnije gosti su i poveli posle zakucavanja Baraća.

U poslednja dva minuta ušlo se sa nerešenim rezultatom 53:53, a potom su po jednu trojku ubacili Tomas za goste i Mitrović za domaće. U poslednjih deset minuta ušlo se minimalnim vođstvom domaćeg tima 59:58.

Četvrta četvrtina

Odbrana crveno-belih je odlično funkionisala, rival je i dalje bio bez poena, ali su Mitrović i Jović promašivali, pa to nije iskorišćeno na pravi način, osim što su gosti brzo ušli u bonus. Tek nakon četiri minuta u poslednjoj četvrtini Cedevita je poentirala preko Bilana, ali je Marjanović bio siguran na liniji za slobodna bacanja, Mitrović je pogodio iz reketa, a Dženkins sa distance za 66:60.Dženkins, Marjanović i Blažič, pogodili su još šest poena, pa je Zvezda tri minuta pre kraja stekla velikih 12 poena prednosti. Cedevita do kraja meča nikako nije pronalazila put ka košu Zvezde, a sa druge strane napad domaćih je bio efikasan pa je i pobeda 78:63 sasvim zaslužena

Tok meča

‘Crveno-beli’ su pre duela sa šampionom Hrvatske obezbedili prvo mesto pred plej-of, a taj susret mogao bi potpuno da otvori borbu za preostala mesta.

Cedevita trenutno drži četvrto mesto na tabeli regionalnog takmičenja sa skorom 15/6, a ukoliko izgubi od Zvezde samo će zbog boljeg međusobnog skora biti ispred Partizana.

Budućnost je drugoplasirana, ali posle šestog poraza ove sezone, Podgoričanima nije više sigurno drugo mesto, a do kraja sezone ostala su četiri kola.

Dejan Radonjić: Umorni smo koliko i Cedevita

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da njegova ekipa u utakmicu sa Cedevitom ulazi rasterećeno. On je međutim istakao da od svojih igrača u predstojećem meču očekuje da učine sve kako bi u dobrom ambijentu dočekali takmičenje u Kupu Radivoja Koraća."Imamo obezbeđeno prvo mesto i sa te strane nema opterećenja. Ipak, želim da odigramo dobar meč i da u dobrom ambijentu odemo u Niš i tamo odigramo Kup. Znamo da nas čeka težak duel sa Cedevitom iz više razloga, a glavni je to što smo istrošeni posle poraza u Atini od Panatinaikosa u Evroligi", rekao je Radonjić.

Radonjić je kazao da je Cedevita izuzetno nezgodan protivnik, ali da se nalazi u sličnoj situaciji kao i njegova ekipa.

"I oni, kao i mi imaju 100 putovanja i to traje već duži period, imaju veliku potrošnju, ne stižu da treniraju kvalitetno i to, kao i mnogo drugih stvari utiču na kvalitetniju igru", kazao je Radonjić.

On je kazao da su neizvesni nastupi Stefana Jovića i Nemanje Dangubića na meču sa Cedevitom.

"Situacija sa njima je mnogo bolja, samo je pitanje kada će se priključiti treninzima. Oni još uvek nisu odradili još nijedan trening. Bitno nam je da u periodu koji je pred nama oni budu zdravi i što spremniji. Ne želimo da rizikujemo sa njima... Na dan utakmice ćemo znati da li će oni biti spremni. Jedno je sigurno, za Kup će biti 100 odsto spremni", kazao je Radonjić.

Zvezda je u petak u Evroligi poražena u Atini od Panatinaikosa sa 69:74, a Radonjić je kazao da ostaje žal što njegovi igrači nisu krunisali dobru igru trijumfom.

"Posle duela u Grčkoj, postoji žal što nismo slavili i napravili podvig u Atini, u meču koji je odigran na jedan način i gde smo od 22 poena zaostatka došli do pet poena prednosti. Potrošnja je bila velika u poslednje vreme i to je opterećujuće pred meč sa Cedevitom", kazao je trener crveno-belih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track