VELIKA ZVEZDA: Da li je Đorđević prerano otpisao Kaminskog?
Foto: Beta

Nesuđeni „orao“

VELIKA ZVEZDA: Da li je Đorđević prerano otpisao Kaminskog?

Košarka -
Amerikanac srpskog porekla Frenk Kaminski, krilni centar Viskonsina, najzaslužniji što su Bedžersi igrali veliko finale NCAA lige

Košarkaška planeta ovih dana govori o sjajnom krilnom centru Univerziteta Viskonsin Frenku Kaminskom, nesuđenom reprezentativcu Srbije, koji je s Bedžersima igrao veliko NCAA finale.Ovaj 213 cm visoki košarkaš, koji u sebi ima i srpske krvi, blistao je u finalu protiv Djuka i legendarnog trenera Majka Kšiževskog iako je njegov tim izgubio rezultatom 63:68. Kaminski je upisao 21 poen i 12 skokova, a njegov tim čeka koledž titulu od 1941. godine. U direktnom duelu Kaminski je razbio Džalila Okafora, ali to nije bilo dovoljno za titulu.

Na korak do NBA ligeBez obzira na izgubljeno finale, Kaminski je igrač koji ima fantastičnu budućnost. Za sebe kaže da je po poreklu „velika mešavina“ - nosi poljsko prezime, a u porodičnom stablu ima irskih, a po majci i srpskih „grana“.Frenk je još 2008, kad je praktično bio kadet, nastupao za klub Serbijan igls i jednom čak bio proglašen najboljim igračem turnira. Zato i ne čudi što je povezivan sa srpskim „orlovima“ - američki mediji pisali su o tome da je, navodno, bilo nekih kontakata s njim, ali to se iz našeg saveza nije moglo čuti. Nedavno je, s obzirom na to da je Viskonsin počeo da pravi čuda u „martovskom ludilu“, ponovo isplivalo njegovo ime, ali to je selektor Saša Ðorđević sasekao u korenu rekavši da ga ne interesuju tabloidne priče i da ne želi da angažuje strane igrače.

Vole ga Amerikanci... Frenk Kaminski
Vole ga Amerikanci... Frenk Kaminski

Odbio poziv PoljakaMeđutim, govori se i o tome da je Frenk već odbio Poljake i da ima želju da postane član srpske reprezentacije. Ukoliko bi ovaj momak dobio srpski pasoš, pošto mu je deda Srbin, možda bi ta prepreka „stranac“ bila izbrisana. Sad se postavlja pitanje da li je Sale prerano otpisao Kaminskog.

PoređenjeBARKLI: FRENK JE KAO NOVICKIFrenk Kaminski ima visinu centra, ali po pokretljivosti i šutu više igra na poziciji krilnog centra. Legendarna NBA zvezda Čarls Barkli tvrdi da će on biti novi Dirk Novicki. Interesantno je da je odbio da ode na prošli NBA draft, iako su mu predviđali 10. poziciju. Posle NCAA finala sigurno zaslužuje bolje mesto na draftu.

FRENK KAMINSKI Rođen: 4. aprila 1993, Lajl, Ilinois (SAD)Visina: 213 cmTežina: 110 kgKlubovi: Serbijan igls, tim srednje škole Benet, tim Univerziteta ViskonsinPriznanja: koledž igrač godine, prva NCAA petorka, najbolji igrač divizije Big ten, trofej „Oskar Robertson“, nagrada za igrača godine NejsmitStatistika: Viskonsin 2014/15: 18,7 poena, 8,1 skokRekord: 43 poena protiv Severne Dakote

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track