Ima jedan tim

Niko kao crno-beli

Ima jedan tim

Košarka -
Svečanom akademijom obeležene dve decenije od osvajanja Evrope KK Partizan
1 / 7 Foto: KURIR

Za sva vremena.Ima jedan tim, ceo sam život s njim... zapevao je sinoć hor „Branko Krsmanović“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tako je počela svečana akademija koja je obeležila dve decenije od najvećeg uspeha srpske klupske košarke - Partizanovog osvajanja Evrope 16. aprila 1992. godine u Istanbulu.U prisustvu najvećih legendi crno-belih još jednom su evocirane uspomene na čudesnu noć u kojoj je mala četa, prognana iz Beograda, pobedivši Huventud u finalu šokirala Evropu i postala šampion. Trojka Saše Đorđevića upamtiće sve generacije ljubitelja košarke. Kao što je Danilović napomenuo, ona je svima promenila život.- Danilo Šotra je napisao da je tih dana Partizan igrao kao Lejkersi! Pa i ako je preterao, bio je u pravu! U Partizanu sam naučio da najdarovitiji dobijaju šansu samo ako najviše treniraju. Igra je surovo pozorište. Svoje mesto moraš sam da zaslužiš. Sud igre je strašan kao strašni sud. Strašan i pravedan - rekao je najtrofejniji srpski košarkaš, a sada predsednik Partizana Predrag Danilović, i dodao:- Posle finala tog aprila, jedan pisac, „grobar“ od rođenja, napisao je da čudesna kupola na Aja Sofiji, najlepšoj građevini u Vizantijskom carstvu, ima 71 prozor. Đorđević, sa 68:70, na 71:70! Od tog aprila Partizan je član okruglog stola vitezova evropske košarke.

Od legendi do prve ekipeSinoć su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bile prisutne legende Partizana, od igrača koji su nosili crno-beli dres u posleratnom periodu, do ekipe koja danas brani boje šampiona Srbije. Bio je tu i bivši generalni sekretar fudbalskog kluba Žarko Zečević, predsednik SPS Ivica Dačić, bivši trener Partizana Duško Vujošević, nekadašnji asovi Kićanović, Dalipagić Paspalj, Grbović, Marić, ljudi iz vaterpola Aleksandar Šoštar i Dejan Udovičić... Iz Fuenlabrade je doputovao gradonačelnik iz 1992. Hoze Kitano.

Sale nije došao zbog aviona Srpski košarkaški heroj Saša Đorđević sinoć se, na opšte iznenađenje nije pojavio na svečanoj akademiji. Že ljko Obradović je objasnio o čemu se radi:- Trebalo je da dođe, ali je let pomeren, tako da može da stigne malo pre ponoći. Ali, nije mu prvi put da je zakasnio - uz osmeh je naglasio Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track