(VIDEO) NIŠTA OD PODVIGA: Košarkašice Srbije u završnici poklekle pred šampionom Evrope
Foto: Fibaeurope.com

Evrobasket

(VIDEO) NIŠTA OD PODVIGA: Košarkašice Srbije u završnici poklekle pred šampionom Evrope

Košarka -
Španija je slavila (91:80), ali se naš tim već plasirao u četvrtfinale
1 / 3 Foto: Kosarka24.rs

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Đeru od selekcije Španije sa 91:80 (24:27, 22:13, 15: 22, 30:18) u drugom kolu druge faze Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji.

Španija je tako ostvarila 15 uzatopnu pobedu na šampionatima starog kontinenta, a tim selektorke Marine Maljković su posle pobede Rusije nad Slovačkom ostvarile plasman u četvrtfinale.

Utakmicu je obeležila velika rezultatska "klackalica", a u takvoj igri bolje su se snašle aktuelne prvakinje Evrope koje su u finišu serijom 12:2 rešile duel u svoju korist. Najefikasnija u srpskom timu bila je Sonja Petrović sa 17 poena, a pratile su je Jelena Milovanović sa 13 i Nevena Jovanović sa 12.

Srbija je i pored poraza od Španije obezbedila prolaz u četvrtfinale, pošto je Rusija savladala Slovačku. Srpske košarkašice narednu utakmicu na prvenstvu igraju protiv Litvanije u ponedeljak od 20.30, u meču koji će odlučiti ko sa treće pozicije ide u četvrtfinale.

Kurir sport u Đeru ima specijalnog izveštača, tako da možete da vidite i ekskluzivne slike

http://www.youtube.com/watch?v=CM0twekg7qY

Prva četvrtina

Španija je bolje počela meč pa na isteku četvrtog minuta vodi 14:8.Od tog momenta, Srbija je zaigrala agresivnije i serijom 9:0, uz mnogo poena ispod samog koša preokrenula rezultat i povela 17:14. Do kraja četvrtine igralo se poen po poen, a naš tim je taj deo igre završio vođstvom 27:24

Druga četvrtina

Srbija igra mnogo sigurnije nego u ranijim utakmicama, što pokazuje i podatak da su sve igračice, koje su do sada ulazile u igru donosile nešto dobro i pogađale koš rivala. zato je polovinom drugog kvartala rezultat 35:32 za Španiju.

Iako je odbrana i dalje bolja nego u mečevima do sada, naš tim je u drugom kvartalu veoma loše igrao u napadu, pa su reprezentativke Španije u poslednjih pet minuta prvog dela stvorile osetniju razliku 46:40.

Treća četvrtina

Španija je na startu drugog poluvremena povela 50:42, ali se tada Srbija trgla i poenima Sonje Petrović uhvatila priključak, prišavši rivalu na 48:52. Nakon uspešnih bacanja Milice Dabović posle pet minuta igre na semaforu je stajalo 50:52 za Španiju. Serijom 12:4 došla je Srbija do izjednačenja, a posle bacanja Ane Dabović dva i po minuta pre kraja treće deonice prešla je u vođstvo 56:54.

Do kraja deonice igraklo se koš za koš a poenima Dajane Butulije, naš tim je posle tri kvartala vodio 62:61.

Četvrta četvrtina

Igra se poen po poen, rezultat je sve vreme nerešen. Šest i po minuta pre kraja meča Srbija posle poena Nevene Jovanović vodi 73:71. Španija je iskoristila promašen zicer našeg tima i u kontranapadu posle pogotka uz faul Ane Dabović, protivnik je poveo 77:73.

U poslednja tri minuta Španija je ušla sa plus šest, a posle trojke Toresove rival se odlepio na plus devet 87:78, od čega se naš tim nije oporavio.

Tekstalni prenos

O Španiji se malo toga ne zna. Jedina su neporažena ekipa na ovom prvenstvu. Uzveši u obzir i šampionat pre dve godine u Francuskoj, u nizu su od 14 vezanih pobeda. U prvoj fazi savladala je Litvaniju 72:58, Slovačku 82:81, Mađarsku 69:46 i Švedsku 64:60, da bi drugu fazu otvorila ubedljivim trijumfom protiv Hrvatske 95:52.

Španija je u dosadašnjem delu šampionata druga najefikasnija ekipa sa 76.4 poena po utakmici (Srbija u proseku postiže 74). Ujedno je i druga najbolja odbrana na turniru sa svega 59.4 primljena poena po utakmici, dok je Srbija na 13. mestu sa 67.4 primljenih poena po utakmici. Sedme su po broju skokova (39.4 po meču), što je otprilike i prosek Srbije (38.8).

Za dva poena španski tim šutira 48.8 odsto, za razliku od Srbiji čiji je prosek 44.8 odsto. Za tri poena prosek Španije je 33.3 odsto, a Srbije 26.3. Srbija je bolja u šutu sa linije penala (82.1 odsto) u odnosu na rivala (67.3 odsto).

Trofejni trener Lukas Mondelo u gotovo svakoj utakmici rotira svih 12 igračica, isto kao i Srbija.

Lider ekipe je Alba Torens koja u proseku postiže 16.4 poena. Najbolji skakač ekipe je Astou Ndour, devojka koja je zamenila Sančo Lite na centarskoj poziciji. Trenutno je njen prosek 9 uhvaćenih lopti po utakmici. Laia Palau je prvi asistent ekipe sa pet uspešnih dodavanja po meču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track