(VIDEO) ŠOK ZAVRŠNICA: Hrabre srpske košarkašice u finalu Evropskog prvenstva!
Foto: Kurir Sport

Obezbeđena prva medalja

(VIDEO) ŠOK ZAVRŠNICA: Hrabre srpske košarkašice u finalu Evropskog prvenstva!

Košarka -
Reprezentacija Srbije posle drame u Budimpešti u polufinalu savladala Belorusiju 74:72
1 / 3 Foto: Tanjug

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva pošto je u polufinalu u Budimpešti posle velike drame savladala Belorusiju - 74:72 (18:18, 18:20, 23:19, 15:15).

Izabranice Marine Maljković tako su obezbedile prvu medalju u ženskoj košarci, ne samo za Srbiju, već za našu zemlju od raspada velike Jugoslavije.

http://www.youtube.com/watch?v=68a2B5D5SKg

Srbija će se za zlato boriti u nedeljnom finalu (19.00) sa Francuskinjama, koje su večeras pobedile Španiju 63:58..

http://www.youtube.com/watch?v=58ZhmuHgP8w

Šokantna je bila završnica duela između Srbije i Belorusije. Tokom celog meča rivali su igrali u talasima i smenjivali se u vođstvu. Neretko je rezultat bio "na klackalici"... Ipak, kada je bilo najvažnije, u poslednoj četvrtini, naše devojke su pokazale da su hrabrije, da raspolažu raznovrsnijim oružjima i da su jednostavno bolje, zbog čega su se zasluženo našle u finalu.

Foto: AP
Foto: AP

Ponovo je, kao i u četvrtfinalu protiv Turske, blistala Ana Dabović, ubacila je 21 poen, Sonja Petrović je dodala 14, uz čak devet skokova od kojih nekoliko u prelomnim trenucima meča, Milica Dabović je ubacila 12, a Dajana Butulija devet...

Na drugoj strani nezaustavljiva je bila Jelena Leučanka sa 22 poena i 11 skokova, Snicina je dodala 11, a Harding 10, uz šest asistencija.

Srpkinje su ključnu prednost stekle u uvodu poslednje deonice (65:59).Istina, Beloruskinje su kasnije prilazile na samo poen "minusa", ali učenice Marine Maljković su odbile sve napade i uspele da sačuvaju vođstvo do kraja.

O tome koliko je neizvesna bila borba svedoči podatak da je upravo šest poena najveća razlika koje su obe reprezentacije imale.Po završetku meča usledilo je veliko slavlje naših igračica, a košarkašice su na poklon od predsednika KSS Dragana Đilasa dobile po krunu.

Foto: AP
Foto: AP

TOK MEČA:

četvrta četvrtina - 74:72 kraj!

40. minut - 74:72 - Srpkinje promašuju svoj poslednji napad, ali brane poslednji napad rivalki za PLASMAN U FINALE!

40. minut - 74:72 - Snicina promašuje težak šut, pa Beloruskinje prave faul. Petrović na liniji slobodnih bacanja oba puta precizna. Ali, Harding se izborila za koš i faul, odnosno za tri poena.

39. minut - 72:69 - Ana Dabović pogađa tri od četiri slobodna bacanja u nizu. Na drugoj strani Leučenka promašuje oba!

38. minut - 69:69 - Leučanka smanjuje, a Snicina posle koša uz dodatno slobodno bacanje izjednačuje.

35. minut - 69:64 - Ana Dabović sa penala, pa Petrović posle teškog šuta za "plus pet".

33. minut - 65:64 - Snicina trojkom i Leučanka dvojkom smanjuju na jedan razlike.

32. minut - 65:59 - Koš Milice Dabović, a onda i poklon za Jelenu Milovanović pod košem Beloruskinja za "plus šest".

31. minut - 61:57 - Milica Dabović promašuje trojku, ali skok u napadu beleži Petrović, posle čega je faulirana i dala oba slobodna bacanja.

Foto: AP
Foto: AP

treća četvrtina - 59:57

30. minut - Poslednja dva minuta se igralo - Belorusija povede sa dva razlike, naše izjednače... Sve dok Ana Dabović nije realizovala poslednji napad u ovoj četvrtini, za koji su naše devojke imale devet sekundi.

28. minut - 53:53 - Ipak izjednačenje. Veramejenka je promašila oba slobodna bacanja, pa je na drugoj strani posle sjajne akcije i asistencije Petrović izjednačila Pejdž. Usledio je tajm-aut.

27. minut - 51:53 - Imale su Srpkinje nekoliko šansi i da izjednače, ali sada je faza meča kada se mnogo greši na obe strane, čak i promašuju ziceri.

25. minut - 47:51 - Beloruskinje su pobegle na sedam poena razlike, ali je odgovorila trojkom Jelena Milovanović.

23. minut - 42:46 - I dalje se igra neverovatno brzo, napadi se smenjuju kao na traci, Beloruskinje za sada uspevaju da održe prednost stečenu trojkama u uvodu ove deonice.

21. minut - 38:44 - Počelo je sa sve trojke Beloruskinja Liktarovič (3/3) i Snicine.

http://www.youtube.com/watch?v=lISVdwExLFY

druga četvrtina - 36:38 - Ekipe igraju u talasima, posle serije jedne, kao po pravilu ide serija druge. Na obe strane se dosta greši i ko uspe da te greške smanji u nastavku i odigra smirenije, verovatno će se domoći finala. Srbiju predvode sestre Dabović (Milica 10 poena, Ana 8), uz veliku pomoć Butulije i Milovanović (po 7 poena). S druge strane, Leučanka je ostvarila "dabl-dabl" učinak - 12 poena, 10 skokova.

19. minut - 32:36 - Ana Dabović prekida seriju rivalki. Ipak, Beloruskinje se odmah vraćaju na "plus četiri".

17. minut - 30:34 - Serijom 9:0 Beloruskinje preuzimaju vođstvo, pa je Marina Maljković zatražila tajm aut. Kod Beloruskinja dominiraju Leučanka sa 10 poena i 8 skokova i Liktarovič sa 8 poena.

15. minut - 30:25 - Ana Dabović pod košem za tri poena prednosti, a onda presingom naše reprezentativke "otimaju" loptu, pa Milica Dabović lako poentira za "plus pet". Milica sad na kontu ima deset poena, Butulija sedam, Ana šest...

14. minut - 26:25 - Igra se izuzetno brzo, koš za koš, rezultat je na klackalici, ekipe se smenjuju u vođstvu...

11. minut - 20:18 - Počelo je pogotkom Danilel Pejdž.

prva četvrtina - 18:18

Srpkinje su mnogo bolje otvorile meč, povele 5:0, a u 4. minutu i 11:5. Međutim, tada je krenula serija Beloruskinja, koje su u 8. minutu prišle na 12:13, a u devetom i prvi put povele - 16:15. Uzvratila je Dajana Butulija trojkom. Ipak, posle prve četvrtine bilo je 18:18

18:00 - Meč je počeo...

17:58 - Na tribinama ima oko 600 gledalaca, od čega je 200 navijača Srbije, koji glasno bodre izabranice Marine Maljković.

17:55 - Sada se intoniraju himne...

http://www.youtube.com/watch?v=cZUipPFfWTs
Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

17:51 - Selektor Srbije Marina Maljković je staložena pred meč.

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

17:46 - Podrška srpskoj reprezentaciji ne nedostaje. Tu su, kao i na svakom melu do sada, predstavnici KSS, predsednik Dragan Đilas, potpredsednica za žensku košarku Ana Joković i potpredsednici Igor Rakočević i Dejan Tomašević, i generalni sekretar Andrija Kleut. Iz Rakočevićevih ruku se vijori srpska zastava.

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

17:39 - Još malo je ostalo do početka velike bitke...

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

17:31 - Košarkašice se zagrevaju...

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track