(FOTO) ĐORĐEVIĆ OZNAČIO POČETAK PRIPEMA: Orlovi se spremaju za Evrobasket, a misle na Rio
Foto: Kss.rs

Svetski vicešampioni na okupu

(FOTO) ĐORĐEVIĆ OZNAČIO POČETAK PRIPEMA: Orlovi se spremaju za Evrobasket, a misle na Rio

Košarka -
Selektor srpskih košarkaša smatra da je teška grupa na EP u stvari prednost naše reprezentacije
1 / 4 Foto: Kss.rs

Košarkaški reprezentativci Srbije okupili su se u beogradskom hotelu "Zira" gde je selektor Aleksandar Đorđević označio početak priprema za Evrobasket.

Od igrača sa spiska opravdano odsutni su Bjelica, Kuzmić i Kešelj. Sva trojica su u SAD. Bjelica je tek stavio paraf na ugovor sa Minesotom, a Kuzmić i Kešelj igraju u Letnjoj ligi.

"Znate otprilike moj stav i ambicije. Verujem u ove momke, naš cilj je da predstavljamo Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju, gde će direktno učešće osigurati samo finalisti šampionata. Sve evropske reprezentacije idu na taj rezultat, sve su jake, kvalitetne ekipe, porasli su im apetiti. Očekujem jako teško takmičenje i nadam se da neće biti povreda, a da će nas poslužiti i sreća", izjavio je Đorđević i dodao:

"Čestitam igračima na sjajnim sezonama i individualnim nagradama i nadam se da će taj kvalitet doći do izražaja".

On je naveo da je u B grupi Evrobasketa "samo" pet kandidata za medalju.

"Italija Španija, Nemačka ... Svi su jaki i svi će ići na medalju, tako da će biti izuzetno ujednačeno. Svi će uz nas pretendovati na medalje. Verujem u snagu grupe i to vidim kao našu prednost. Posle prvog turnira u Francuskoj očekujem da imam jasniju sliku ekipe, a nakon dolaska u Beograd doneću odluku ko ostaje", kazao je Đorđević.

Kapiten Miloš Teodosić istakao je da se reprezentacija ponovo okupila u sjajnoj atmosferi.

"Važno je da nemamo kadrovskih problema, drago mi je što su mnogi igrači imali sjajne sezone i nadam se da će ta igra preći i na reprezentaciju. Imamo izuzetno jaku grupu, ali možda je to i bolje za nastavak takmičenja. Predstoji jedno od najtežih prvenstava poslednjih godina. Generalno sam zadovoljan svojom sezonom, ali kada igraš u ekipi poput CSKA očekuju se najveće ambicije", rekao je Teodosić.

Zamenik kapitena svetskih vicešampiona, Stefan Marković, takođe je ocenio da njega i saigrače očekuje veoma težak zadatak na Evrobasketu.

"Sastajemo se posle godinu dana, a izazov je još veći, jer turnir donosi plasman na Olimpijske igre. Predstoji teško leto, mislim da će nas od sada mnoge reprezentacije ozbiljnije shvatati. Nadam se dobroj igri i dobrom rezultatu. Ekipe su mngo jake, čak je i moj klupski saigrač Stefanson rekao da će Islanđani pokušati da nas pobede. Svi žele na OI, ali imamo kvalitet i znanje da se izborimo sa pritiskom", zaključio je Marković.

Posle četvorodnevnog boravka u Beogradu, srpski košarkaši nastavljaju pripreme u Kranjskoj Gori, gde će 2. avgusta odigrati kontrolnu utakmicu sa selekcijom Mađarske, a potom 6. avgusta putuju u Francusku i odigraće prijateljske mečeve sa domaćinom u Nansiju i Rusijom u Lionu.

Srbija će se u nastavku priprema još jednom sastati sa Francuskom, 12. avgusta u Beogradu, a potom sledi učešće na turniru "Trofej Beograda" 15. i 16. avgusta, na kojem će još igrati Kina, Rusija i Venecuela. Djorđevićevi izabranici odigraće pripremne utakmice od 21. do 25. avgusta u Izraelu sa selekcijama domaćina i Ukrajine, zatim 27. avgusta u Ljubljani sastaju se sa Slovenijom, a poslednja provera pred evropski šampionat biće još jedan duel sa Slovencima, 29. avgusta u Banjaluci.

Kontinentalno prvenstvo za košarkaše zajednički organizuju Hrvatska, Francuska, Nemačka i Letonija, a Srbija će igrati u B grupi, u Berlinu, sa Španijom, Italijom, Nemačkom, Turskom i Islandom. Plasman u osminu finala izboriće po četiri najbolja tima iz svake grupe, a samo finalisti šampionata obezbediće direktno učešća na Olimpijskim igrama sledeće godine u Rio de Žaneiru.

Evo kompletnog spiska selektora Đorđevića...

BEKOVI: Miloš Teodosić (CSKA), Stefan Jović (Crvena zvezda), Stefan Marković (Unikaha), Nemanja Nedović (Valensija), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče), Dragan Milosavljević (Partizan)

KRILA: Nikola Kalinić (Crvena zvezda), Marko Simonović (Ortez), Marko Kešelj (Mega Leks), Nemanja Dangubić (Crvena zvezda), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Luka Mitrović (Crvena zvezda), Zoran Erceg (Galatasaraj)

CENTRI: Miroslav Raduljica (bez kluba), Boban Marjanović (Crvena zvezda), Ognjen Kuzmić (Golden Stejt), Vladimir Štimac (Bajern), Nikola Milutinov (Partizan).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja