LEKCIJA ORLOVIMA: Srpski košarkaši ubedljivo poraženi od francuskih NBA zvezda
Foto: KSS

Prijateljski meč u Nansiju

LEKCIJA ORLOVIMA: Srpski košarkaši ubedljivo poraženi od francuskih NBA zvezda

Košarka -
"Trikolori" pobedili ekipu Aleksandra Đorđevića 78:65, ali će naša reprezentacija uskoro imati priliku da im se revanšira

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je poraz od Francuske u prijateljskoj utakmici u Nansiju. Aktuelni evropski prvak, predvođen brojnim NBA zvezdama, zabeležio je ubedljivu pobedu protiv svetskog vicešampiona - 78:65 (25:22, 8:5, 23:22, 22:16).

Međutim, mora se istaći da je naša reprezentacija bila značajno oslabljena, jer selektor Aleksandar Đorđević u Francusku nije poveo trojicu igrača zbog lakših povreda: Miloša Teodosića, Zorana Ercega i Dragana Milosavljevića.Tokom celog meča domaćin je bio u vođstvu. Kad god bi "orlovi" prišli, Toni Parker i ostalo NBA društvo bi pojačavalo ritam i pravilo veliku razliku. Na kraju su izabranici Vensana Kolea zasluženo dobili utakmicu visokim rezultatom.

Kod srpskih igrača je bilo više nego očigledno da se nalaze u sred pripremnog perioda, naročito tokom druge četvrtine tokom koje su dali samo pet poena! Doduše, u toj deonici ni Francuzi se nisu proslavili, ubacili su osam.

Najefikasniji su bili Toni Parker i Bogdan Bogdanović sa po 16 poena. Batum je za domaćina dodao 15, a kod Srbije dvocifrene učinke imali su i Raduljica - 12 i Bjelica deset.Ovo je bio drugi test za selekciju Aleksandra Đorđevića. U prvom su, podsetimo, deklasirali Mađarsku 81:61 tokom priprema na Kranjskoj Gori. Sledeću proveru "orlovi" će imati već sutra od 20.30 protiv Rusije u Lionu.

"Odigrali smo tvrdu utakmicu protiv izuzetno snažne reprezezentacije Francuske, koja je bila u kompletnom sastavu. Mi smo, iako sa skraćenim rotacijama zbog nedostatka povređenih igrača, odigrali sa dosta karaktera, jer smo se tri – četiri puta rezultatski vraćali u meč i na par minuta do kraja imali šansu za potpuni povratak, koju nismo iskoristili zbog naših grešaka. Treba reći i da je u sali bilo ekstremno toplo, što našim igračima koji su juče sišli saplanine, svakako nije prijalo. Naravno, ima stvari na kojima moramo još mnogo da radimo. Utakmicusmo započeli pomalo uspavano i trebalo je vremena da se konsolidujemo i počnemo da igramo našu košarku. Neki naši igrači moraju da daju doprinos svaki put kada su na terenu, jer ne sme da postoji 'anonimna' igra. Ipak, sve ovo je razumljivo u ovoj fazi priprema, još uvek smo ‘teški’, pored toga čekamo povratak povređenih igrača, koji nam mnogo nedostaju na svojim pozicijama", istakao je Aleksandar ĐorđevićSrpski košarkaši će uskoro imati priliku da se revanširaju Francuzima, jer se isti rivali sastaju i na "Trofeju Beograd" 12. avgusta u “Kombank areni” (20.30).Evrobasket će se igrati od 5. do 20. septembra u četiri države, među kojima je i Francuska, koja će biti organizator završnice turnira."Trikolori" će odbranu titule početi u Grupi A sa Rusijom, BiH, Finskom, Poljskom i Izraelom. Srbija će biti u Grupi B sa Islandom, Turskom. Španijom, Italijom i Nemačkom.

SASTAVI

FRANCUSKA: Batum 15, Parker 16 (7 as), De Kolo 11, Dijao 9, Gober 10, Ertel, Dio 2, Lovernj 9, Kaudi, Furnije, Pijetrus, Želabal 6, TIli, Žaite

SRBIJA: Bogdanović 16 (4/6 za tri), Marković 2, Kalinić 6, Raduljica 12, Mitrović, Simonović 3, Pot, Bjelica 10, Kešelj, Štimac 2, Nedović 5, Dangubić 3, Kuzmić, Milutinov 6.

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina 22:16:

Domaćin je uspeo da pobegne na čak "plus 13", ali je usledila serija "orlova" zaključno sa "krađom" lopte i laganim polaganjem Markovića za samo 57:62, na šest i po minuta pre kraja.

Na pet minuta pre kraja "orlovi" su prišli na samo tri poena zaostatka posle neverovatne asistencije Bjelice i 12. poena Raduljice - 61:64.

Međutim, kao i svaki put do sada, Francuzi su ubrzali i serijom 11:0 pobegli na 75:61. Visoku prednost uspeli su da održe do konačnih 78:65.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Treća četvrtina - 23:22:

Može se reći da su se "orlovi" oporavili što se napada tiče. Dobro su počeli ovu deonicu, sveli zaostatak na četiri poena. Međutim, kad god reprezentacija Srbije priđe i zapreti da će meč uvesti u egal, Francuzi dodaju gas. Tako je bilo i ovaj put, pa su sredinom treće četvrtine stekli do sada maksimalnu prednost - 46:34. U nastavku se razlika kao na klackalici menjala između osam i deset poena, a posle dva pogođena slobodna bacanja Raduljice pred poslednji period domaćin je vodio 56:49.

Poluvreme 33:27 za Francusku

Druga četvrtina - 8:5:

U ovoj deonici je bilo više nego očigledno da su obe ekipe u sred pripremnog perioda, jer umor je uzeo danak, pa se na obe strane mnogo grešilo, promašivale su se kontre... Dovoljno je reći da je u ovih deset minuta dato ukupno 13 poena, od čega su domaćini dali osam, a gosti samo pet. "Orlovi" su za devet minuta igre ubacili dva poena, dok Bjelica u finišu nije pogodio trojku. Tako se na poluvreme otišlo vođstvom Francuza 33:27.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prva četvrtina - 25:22:

Domaćin je od starta krenuo jako, a raznovrsnim napadima brzo je došao do 12:5. Međutim, "orlovi" nisu dozvolili rivali da se odlepi, jurili su ga, doduše nisu ga stigli, ali su prišli na "minus jedan" trojkom Bogdanovića 14 sekundi pre kraja - 22:23. Međutim, Francuzi su sa zvukom sirene pogodili dvojku, što je silno iznerviralo selektora Đorđevića, pa se ova četvrtina završila njihovim vođstvom 25:22.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Francuska je startovala sa najjačom petorkom: Parker, Batum, De Kolo, Dijao, Gober. Aleksandar Đorđević je na startu na teren poslao sledeće igrače: Markovića, Bogdanovića, Kalinića, Mitrovića i Raduljicu.

Podsetite se kako je Srbija prošle godine preko Francuske stigla do finala Svetskog prvenstva.

http://www.youtube.com/watch?v=K7Qgjw48dA0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track