MOKA SLAVNIĆ: Srbi mečeve s Hrvatskom shvataju kao sport, Hrvati sa Srbijom kao rat
Foto: Dragana Udovičić Kurir

Objasnio razliku

MOKA SLAVNIĆ: Srbi mečeve s Hrvatskom shvataju kao sport, Hrvati sa Srbijom kao rat

Košarka -
Ne znam zbog čega, čija je to ideja, ali upravo zato smo vas ''tamburali'', jer bi se vaši igrači i pre utakmice potpuno mentalno potrošili, napisao je bivši košarkaš

Legenda jugoslovenske košarke Zoran Moka Slavnić nedavno je prilično ustalasao košarkašku javnost objašnjavajući zašto Srbija godinama postiže vrhunske rezultate, za razliku od Hrvatske koja dugo nije osvojila ništa u seniorskoj košarci.

Slavnić je u novom autorskom tekstu za Hrvatski Indeks objasnio razliku u pristupu Srbije i Hrvatske međusobnim mečevima.

"Ovaj naš poraz (od Litvanije u polufinalu Evrobasketa) uporedio bih sa utakmicama Srbije i Hrvatske. Nikad mi nismo imali bolje igrače od vas, no glavna prednost Srbije, što se u završnici pokazalo i kao dobitna kombinacija u međusobnim dvobojima, je što nikad nismo protiv vas sagoreli. Naravno, glupost je reći da nije postojao pritisak i u glavama naših igrača kad bi igrali s Hrvatskom, no mi smo te utakmice doživljavali isključivo kao bitke na parketu, bitke na sportskom planu, dok je vašim igračima, valjda iz politike ili Košarkaškog saveza, nametnuto mišljenje da kad igrate s nama, da vodite neke ratove. Ne znam zbog čega, čija je to ideja, ali upravo zato smo vas ''tamburali'', jer bi se vaši igrači i pre utakmice potpuno mentalno potrošili. A tako se ne mogu pobeđivati velike utakmice."

Slavnić je uputio kritiku na račun selektora Aleksandra Đorđevića i reprezentacije posle poraza od Litvanije.

"Trener u košarci je užasno važan, on je možda i najvažniji, Hrvatska trenera godinama nema, a protiv Litvanije se pokazalo kako ni mi na klupi nemamo iskustvo. Đorđević će vrlo verojatno postati dobar trener, trenutno to još nije. Svi koji su gledali utakmicu mogli su da primete haos u našoj ekipi, a kulminacija konfuzije bila je 32. minuta i ulazak Milosavljevića. Ni u najluđim snovima nisam verovao da možemo da izgubimo od Litvanije, jer je drastična razlika u kvalitetu, naravno, u našu korist.

I dalje tvrdim da je ovo najgora Litvanija u istoriji, a mi izgubimo. Sve je to posledica tog kurčevog žreba. Srbija je do sada pobedila samo jednu ozbiljnu reprezentaciju, Španiju, a sve ovo ostalo bilo je smešno. Island, Finska, Češka… ma dajte ljudi, smejurija. Kakve su to reprezentacije? Španci i Francuzi su imali krvav put do finala, a mi šetnju. Sve nam se otvorilo, no eto, zapeli smo na najgoroj Litvaniji u istoriji. Nije to sad samo moje mišljenje, stvar ukusa, sviđa li ti se više plavuša ili crnka, to je tako."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track