(FOTO, VIDEO) POČINJE KOŠARKAŠKO LUDILO: NBA čuvaj se, Srbi dolaze
Foto: Profimedia, AP

70. sezona najjače lige sveta

(FOTO, VIDEO) POČINJE KOŠARKAŠKO LUDILO: NBA čuvaj se, Srbi dolaze

Košarka -
Golden Stejt brani titulu, glavni favorit da mu je preotme je Klivlend, a isto priželjkuju i San Antonio, Oklahoma, Klipersi, Hjuston i Čikago

U noći između utorka i srede počinje 70. sezona NBA lige.

Nije se mnogo toga promenilo u odnosu na prošlu sezonu. Ponovo je Zapadna konferencija znatno jača, ali ponovo za glavnog favorita slovi Klivlend, predvođen prvom zvezdom NBA lige Lebronom Džejmsom. "Kralj Džejms" i ostali izabranici trenera Dejvida Blata potučeni su u prošlosezonskom finalu od Golden Stejta (2:4 u seriji) i sada su čvrsto rešeni da isprave greške i konačno se domognu titule. Kavsi su tokom leta napravili ogroman posao potpisivanjem novih ugovora sa Džejsmom i Kevinom Lavom.

Očekivano finale Istoka, sa ove distance gledano, bilo bi Klivlend - Čikago. I to bi bilo to od vrhunskog kvaliteta u toj konferenciji. Čikago je prošle sezone eliminisan u drugoj rundi plej-ofa, odnosno konferencijskom polufinalu upravo od Klivlenda. Ceh ranom ispadanju platio je trener Tom Tibodo. Ionako je bio u lošim odnosima sa klupskom upravom, pa mu je uručen otkaz, a na klupu je doveden Fred Hoiberg, koji je zapravo povratnik u Čikago, jer je za tu ekipu igrao od 1999. do 2003. Kao trener radio je samo na Jova Stejt univerzitetu prethodnih pet godina. Mogućnosti Bulsa su u magli. Osim što su promenili trenera, nikad se ne zna koliko će biti spreman Derik Rouz. Malerozni plejmejker je tokom predsezone morao na pauzu pošto je zadobio 25. povredu u karijeri! Saigrač ga je laktom udario na treningu, "zaradio" je frakturu leve slepoočnice i morao je na operaciju.

Upravo će Bulsi i Kavsi igrati derbi prvog dana nove sezone.

Na Zapadu je zgusnut kvalitet. Posebno je zanimljivo to što stručnjaci, pa i svetske kladionice, više veruju u San Antonio nego u aktuelnog šampiona Golden Stejt. Očekuje se i da bi daleko mogli da doguraju Oklahoma sa oporavljenim Kevinom Durantom, Los Anđeles Klipersi i Hjuston.

Golden Stejt ništa bitno nije promenio u igračko-stručnom kadru, baš kao ni Oklahoma i Hjuston.

Najzvučnije ime koje je tokom leta promenilo sredinu je Lamarkus Oldridž. Iskusni krilni centar je posle devet godina napustio Portland i pojačao San Antonio.

Klipersi su pokušali da reše najveći problem iz prethodnih sezona, a to je klupa. Konkurencija u timu Doka Riversa pojačana je dovođenjem veterana, dvojice 38-godišnjaka, Pabla Priđonija i Pola Pirsa, koji igra verovatno poslednju sezonu karijere. Od mlađih igrača Klipersi su doveli krilo Džoša Smita (29) iz Hjustona i šutera Lensa Stivensona (25) iz Šarlota.

Od druge franšize iz "grada anđela" ponovo se ne očekuje ništa. Slavnim Lejkersima se predviđa još jedna razočaravajuća sezona. Za sastav predvođen oporavljenim Kobijem Brajantom ulazak u doigravanje predstavljao bi veliki uspeh posle dve godine izostanka iz plej-ofa. Sada su jači za Roja Hiberta, centra pristiglog iz Indijane.

Od ostalih trejdova vredni pomena su dolasci u Šarlot Francuza Nikole Batuma iz Portlanda i Džeremija Lina iz Lejkersa, zatim Taja Losona iz Denvera u Hjuston, Derona Vilijamsa iz Bruklina u Dalas, Italijana Marka Belinelija iz San Atonija u Sakramento...

Ove sezone u NBA ligi gledaćemo trojicu srpskih košarkaša, sve novajlije. Boban Marjanović je iz Crvene zvezde prešao u San Antonio, Nikola Jokić je napustio Mega Leks i otišao u Denver, a Nemanja Bjelica je iz Fenerbahčea stigao u Minesotu. U predsezonskim utakmicama, od srpskih internacionalaca, naročito dobro se pokazao 211 centimetara visoki 20-godišnji centar Nikola Jokić. Kako je vreme odmicalo i Bobi Marjanović je sve više pokazivao kvalitet.

Srbija ima predstavnike i u operativi Sakramento Kingsa. Nekadašnji igrači te franšize Vlade Divac i Predrag Stojaković sada imaju funkcije. Divac, koji je do sada bio potpredsednik košarkaških operacija Sakramenta, dobio je još jednu, važniju ulogu. Kingsi su mu ukazali poverenje i postavili ga i na mesto generalnog menadžera. Sa druge strane, Stojaković je promovisan u direktora igračkog kadra i razvoja i biće generalni menadžer Rino Bighornsa, Sakramentove filijale u Razvojnoj ligi. Pored toga biće zadužen za praćenje talentovanih igrača u Americi, ali i po celom svetu.

Od igrača sa "ovih prostora" pod košem Tibervulvsa i dalje će biti Crnogorac Nikola Peković, novi predsednik Partizana, ali ne u uvodu sezone, jer se oporavlja od povrede. Makedonski reprezentativac Pero Antić je napustio Atlantu i prešao u Fenerbahčeu, a u NBA je stigla velika nada hrvatske košarke Mario Hezonja.

NBA liga počinje mečevima: Atlanta - Detroit, Čikago - Klivlend i Golden Stejt - Nju Orleans.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track