MAJKL DŽORDAN: DIVIM SE SRBIMA Nit manje zemlje, nit veće sportske nacije!
Foto: Profimedia

Stvarno najbolji

MAJKL DŽORDAN: DIVIM SE SRBIMA Nit manje zemlje, nit veće sportske nacije!

Košarka -
ISTINSKA LEGENDA: U inat nesreći koja ih je zadesila prethodnih decenija, Srbi su iz sebe uvek izvlačili ono najbolje, kaže bivši as NBA

Možda i najbolji košarkaš na svetu Majkl Džordan (52) pred Novu godinu je dao intervju u kojem se obratio srpskoj naciji, poručivši da ulažemo u ono što nam najbolje ide, a to je sport. Priliku da razgovara sa ovom legendom dobio je predstavnik dopisništva mreže Slobodni mediji Artur Dejl u saveznoj državi Kolorado, gde se košarkaš nalazi ovih dana.Bogata karijeraMajkl Džordan je poručio da zna za tešku prošlost Srbije, a da se to desilo kao posledica loših procena i odluka loših ljudi na ključnim svetskim pozicijama.- Iskreno da vam kažem, nisam video manje zemlje a veće sportske nacije od Srbije, a to sam uvideo kad sam igrao s Vladom Divcem. Srbi su, u inat nesreći koja ih je zadesila, izvlačili ono najbolje iz sebe. Nemam drugo objašnjenje - rekao je Majkl Džordan.Legendarni košarkaš u NBA ligi je proveo 15 sezona, od toga 13 u Čikago Bulsima i dve u Vašington Vizardsima. Osvojio je šest NBA šampionata sa Čikago Bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i pet puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku, a tri puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti. Niko kao onNjegov snažan odraz i zakucavanje sa linije slobodnih bacanja doneli su mu nadimke Er Džordan i „Njegovo vazdušno visočanstvo“. Izabran je kao treći pik na NBA draftu, iza Hakima Olajdžuvona i Sema Bouvija. U prvom mandatu s Bulsima, koje je predvodio trener Fil Džekson, Majkl Džordan je igrao sa Skotijem Pipenom i Horasom Grantom, dok mu se u drugom mandatu pridružio Denis Rodman. Iako ne igra skoro 13 godina, od prodaje sportske opreme s njegovim imenom zarađuje 100 miliona dolara godišnje!

Uspomena iz detinjstvaU SOBI DRŽAO ZVEZDINU ZASTAVICUDžordanovi košarkaški počeci vezani su za Srbiju, tačnije duel sa Crvenom zvezdom, kad je bio student koledža Severna Karolina. Na turniru u Solunu 1983. godine pokazao je kakvim talentom raspolaže, zatrpavajući koševe rivala. Njegov univerzitet slavio je u finalu posle dva produžetka protiv Crvene zvezde sa 105:104, a Džordan je u poslednjem napadu ukrao loptu i dao odlučujući koš, upisavši 32 poena. Tada je trener Crvene zvezde Ranko Žeravica izjavio da je Majkl Džordan košarkaš svemirske klase. Džordan je na poklon dobio zastavicu Crvene zvezde, koja je bila na zidu njegove sobe tokom studija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track