ALARMANTNO: Stranci nam opet otimaju talentovane košarkaše!
Foto: Facebook

Masovni odlazak dece iz Srbije

ALARMANTNO: Stranci nam opet otimaju talentovane košarkaše!

Košarka -
Egzodus Olimpijakos angažovao četrnaestogodišnjeg košarkaša Vojvodine Alekseja Pokuševskog, kojem čak otvaraju vrata reprezentacije Grčke pred naredno EP

Čerupanje srpskih sportskih talenata od strane inostranih klubova i saveza poprima zabrinjavajuće razmere. Najteža situacija je u košarci, gde zbog totalne nemaštine klubova klinci u velikom broju odlaze u Španiju, Sloveniju i Grčku, tamo pronalaze klubove i nastavljaju sa školovanjem. Odatle će se većina jednog dana vraćati u Srbiju s drugim pasošima i u dresovima stranih reprezentacija kao rivali svojim vršnjacima iz prave otadžbine.Poslednji primer košarkaškog egzodusa jeste odlazak supertalentovanog Alekseja Pokuševskog, 14-godišnjeg košarkaša novosadske Vojvodine, koji će ubuduće igrati za mlađe kategorije grčkog šampiona Olimpijakosa. Skauti crveno-belih iz Pireja još letos su se uverili u potencijal Pokuševskog, da bi ga krajem decembra, posle završene procedure s papirologijom, i definitivno potpisali ugovor. Grčki mediji pišu da slične planove s mladim srpskim igračem ima i tamošnji savez, koji bi dodeljivanjem pasoša otvorio mogućnost njegovom ulasku u nacionalni tim.Pokuševski je 26. decembra proslavio 14. rođendan, već je visok dva metra i igra na poziciji plejmejkera. Pored sjajnih fizičkih predispozicija, odlikuju ga dobra tehnika i brzo razmišljanje u igri.

Lazar Živanović
Lazar Živanović

Surova realnostSRPSKA PETORKA U ŠPANIJIPrimer Pokuševskog pokazuje da su sada na udaru stranih skauta deca rođena 2001. godine i mlađi, dok se u košarkaškim krugovima odavno zbija šala, više od muke nego zbog potrebe za humorom, da su svi dečaci 1999. godište visoki 200 cm i preko toga odavno već u Španiji i Sloveniji. Samo u Real Madridu igraju Kragujevčanin Mihajlo Jovičić i Zrenjaninac Dino Radončić, s njima je i 14-godišnji Šapčanin Lazar Živanović, dok u Kataloniji za Barselonu nastupa Nišlija Andrija Marjanović i Nikola Dimitrijević za Huventud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track