MARINA MALJKOVIĆ: Treba da zaboravimo lepotu punog Pionira i  ozbiljno krenemo na Nemačku i Ukrajinu
Foto: Marina Maljković, Foto, KSS

Traži oprez

MARINA MALJKOVIĆ: Treba da zaboravimo lepotu punog Pionira i ozbiljno krenemo na Nemačku i Ukrajinu

Košarka -
Evropske prvakinje košarkašice Srbije su u dvorani Hale sportova "Ranko Žeravica" počele pripreme za dve kvalifikacione utakmice za Evrobasket 2017.

Selektorka Marina Maljković je posebno istakla da joj je drago da je u dvorani koja nosi ime legendarnog Ranka Žeravice.

"Ne mogu da ne pomenem najvažniju stvar, a to je ulazak u Halusportova, ulazak u halu "Ranko Žeravica" i meni je zaista bio onako poseban osećaj i puno srce da odradim ovaj trening sa reprezentacijom u ovoj hali koja nosi ime čika Ranka.", rekla je selektorka.

O stanju ekipe na startu mini priprema, Maljkovićeva je kazala:

"Vrlo slična situacija kao što je bila u novembru, što se tiče samog prvog"treninga. Nažalost, ono što nije isto je Sonja Petrović, koju ste videli sastrane, koja muči muku sa povredom ramena. Ona, kako stvari stoje, neće moći da pomogne reprezentaciji u ovoj da kažem najtežoj utakmici iliti utakmici protiv najtežeg protivnika, to je utakmica u subotu protiv Ukrajine. Još ostaje neka nada da će naš medicinski tim da napravi nešto dobro, ali veoma su male šanse. Kristine Topuzović nema, ona je već operisala rame i vratiće se tek na leto. Tu su dve nove devojke, Biljana Pešović i Dragana Stanković. Prilika da testiram i njih, koje imaju dobre sezone u svojim klubovima i da vidimo šta one mogu da pomognu reprezentaciji u ovom trenutku."

O protivnicima.

"Nemačku ste videli, Nemačku znate. Krećem prvo od Nemačke jer poznajete protivnika. Nemačka je najnezgodnija hala gde oni igraju, ako treba nešto da izdvojim. Oni tamo igraju jednu potpuno drugu košarku. To je zatvoreni sportski centar koji bude pun za vreme utakmice. Ali, znate ono, neke kutlurološke razlike...dosta je čudan osećaj igrati u toj hali, gde ne deluje uopšte kao da je hala za reprezentacije, i dosta je teško igrati tamo. Moramo da držimo ozbiljnost iz prve utakmice ovde u Pioniru.

Što se tiče Ukrajine, rekla sam, to je najnezgodniji protivnik, posebno na njihovom terenu. Mislim da imamo bolji tim, ali s obzirom na ove probleme koje trenutno imamo, ono što sam rekla devojkama ponoviću i vama: mi moramo, jednostavno, očekuje se pobeda. Pobeda neće doći ni malo lako. Jednostavno, imamo obavezu kao šampioni da se šampionski ponašamo, da šampionski treniramo, pre svega, da bismo mogli da ostvarimo rezultat protiv Ukrajine na svom terenu. Imaju dve najbolje igračice koje igraju u francuskom prvenstvu, tako da nikakve nepoznanice nemamo što se toga tiče. Imamo jednostavno najtežu utakmicu u ovim kvalifikacijama."

Dakle, i sada tražite ozbiljnost i da igračice zaborave meč u Pioniru

"Svakako. Ne znam kada ćemo to izbaciti iz glave. Zato kažem, atmosfera, što se tiče same atmosfere i osećaja na prvom treningu, mislim da će vam devojke reći isto. Jedna velika sreća što smo zajedno, jedna velika sreća, to je ona pozitivna stvar ovih kvalifikacija što smo u svojoj zemlji, u svom gradu, ili ja lično u svom gradu. Ovaj, tako da zajedno se dobro osećamo, možemo zajedno da radimo. Kažem, bitno je da ni u jednom momentu ne zaboravimo na koncentraciju i na naše ponašanje, koje uvek mora da bude na najvišem mogućem nivou.

Našoj ekipi prijaju okupljanja i tokom sezone:

"Prija nam svakako da se više družimo, da nismo toliko, da nije prazna sezona, da nismo samo klupski u obavezama u toku sezone pa se viđamo leti. Sa te strane zaista nam godi. Kada su se mnoge žalili moje kolege treneri, vi znate da ja nisam kukala tada, nego sam rekla da ćemo se ponašati onako kako je Fiba odlučila. Postoji neki razlog zašto je to tako...Meni se sviđa taj značaj reprezentacije u svakoj zemlji i što jednostavno jeste viđanje i što se sve prekida i svi klubovi i sva takmičenja prekidaju da bi se gledala reprezentacija. S te strane ne mogu da se žalim, to poštujem. U nekom najskorijem periodu ćete saznati i neki dalji naš program pred Olimpijske igre, gde ćemo, s obzirom na upravo to što ste rekli, jedno dobro iskustvo, više akcija, više druženja u toku godine. Tako smo malo promenili neki plan priprema za Olimpijske igre, da bude isto, da nastavimo jednostavno u tom stilu da malo češće okupimo, manje a češče da okupimo reprezentaciju."

Svi na okupu, svi se odazvali.

"To se kod nas ne dovodi u pitanje, hvala bogu."

Može li reprezentacija da bude jača.

"To je naš cilj, iako je teško, teško je pobediti ovu utakmicu protiv Ukrajine. verujte mi, onda bi u sportu sve baš bilo lako. Ali, to kažem, to možemo da uradimo sa vrhunskom koncentracijom i jednim ozbiljnim ponašanjem. Cilj je svakako da u narednom periodu pokušamo da budemo bolji, što je neverovatno teško, ali to nam je posao. Ne želimo da se vraćamo na prošlost, koliko god ona bila lepa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track