MAHINACIJE BIVŠIH ČELNIKA REGIONALNOG TAKMIČENJA: Lorbek i Lisac oštetili klubove ABA lige
Foto: Fonet

Ojadili Saveze, sudije, igrače...

MAHINACIJE BIVŠIH ČELNIKA REGIONALNOG TAKMIČENJA: Lorbek i Lisac oštetili klubove ABA lige

Košarka -
Direktor nekadašnje ABA lige Radovan Lorbek i tadašnji menadžer ovog takmičenja Roman Lisac napravili su sumnjiv ugovor 2003. po kojem je Turčin Buluč Jalčin dobijao je 15 odsto od svih prihoda regionalnog takmičenja

Ugovor je potpisan u avgustu 2003, a omogućio je mahinacije uz pomoć turske firme, prenosi "Blic".Lorbek je tada napravio sumnjiv ugovor sa turskom firmom "Med Deničilik", koju je zastupao Buluč Jalčin. Ova firma je turistička agencija sa sedištem u Istanbulu. Sajt agencije ne postoji, iako se nalazi u ponudi, dok se Jalčin navodi kao osoba za kontakt. Turčin je košarkaški radnik, jedan od dvojice delegata na F4 Evrolige 2011, kao i instruktor Skanija kampa i istoimenog kupa, 2012, 2013. i 2014. u Švedskoj, koji se organizovao za sudije. Dogovor je potpisan 25. avgusta 2003. u Ljubljani, sa važenjem za jednu sezonu tadašnje "Good Year lige", kako se zvalo regionalno takmičenje. Trajanje bi važilo i za naredne sezone, sve dok se jedna od dve strane ne odluči da prekine ugovor.On je podrazumevao da je u Lorbekovom opisu posla organizacija utakmica i arbitara, sudijske klinike, putovanja, avionske karte i troškovi obroka za klubove na prostoru Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i BiH. Takođe, rad na polju marketinga i prezentacije Good Year lige na lokalnim i stranim televizijama i u ostalim medijima, troškovi satelitskih prenosa i aktivnosti i promocije takmičenja.Dogovor je stupio na snagu 1. septembra 2003, po kojem je Jalčin morao da plaća stalno zaposlenu osobu sa radnim vremenom. Snosio je troškove kancelarijskog materijala, putovanja i hotelskog smeštaja, računa za telefone, bankovne provizije i aktivnosti u vezi sa poslovanjem.

Jalčinu je pripadalo 15 odsto dobiti od svih prihoda. Ujedno, dogovoreno je da ugovoru može da se doda aneks, koji su 28. decembra 2006. potpisali Roman Lisac, tadašnji generalni menadžer ABA lige, i Jalčin.Tada je firma SIDRO d.o.o. promenila naziv u ABA - SIDRO d.o.o. i dogovorena je organizacija Ol-star vikenda, pripremnih turnira i utakmica, organizacija F4 i F8, kao i promocija u vidu uličnog basketa, takođe sa turskom organizacijom "Med Deničilik".

Ništa od toga, osim F4, nije ostvareno, za šta su bila predviđena i finansijska sredstva. Fajnal for je održavan sve do prošle sezone, kada je organizovan plej-of, a od ove je u pitanju nova ABA liga jtd.(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track