(FOTO) ZEMUNKA VLADA REGIONOM: Upoznajte Jocu, atraktivnu srpsku košarkašicu koja ruši sve rekorde!
Foto: Kurir Sport

Intervju

(FOTO) ZEMUNKA VLADA REGIONOM: Upoznajte Jocu, atraktivnu srpsku košarkašicu koja ruši sve rekorde!

Košarka -
Košarkašice Budućnosti iz Podgorice po prvi put u istoriji kluba uspele su da osvoje reginalnu MŽRKL ligu, a među najzaslužnijima za veliki uspeh najboljeg crnogorskog kluba bila je srpska košarkašica Jovana Popović.

Ova ponosna Zemunka redom je rušila rekorde u regionalnoj ligi. Srpska internacionalka je igračica sa najviše postignutih poena, najviše ostvarenih asistencija i najviše sakupljenih indeksnih poena u istoriji ovog takmičenja.26-godišnja srpska košarkašica je ove sezone uspela da otvori "klub 1000", odnosno, postala je prva košarkašica sa više od 1000 indeksnih i postignutih poena u ligi.

Na nedavno završenom Fajnal foru u Podgorici Jovana je apsolutno zasluženo ponela titulu MVP regularnog dela sezone.

U intervjuu za Kurir Jovana je pričala o svojim košarkaškim počecima, igranju u Srbiji, Budućnosti, reprezentaciji, hobijima, rekordima...

Kako je izgledao košarkaški razvojni put Jovane Popović?

"Prve košarkaške korake sam napravila u mom Zemunu, u školi košarke Dragane Zorkić. Zatim sledi igranje u mlađim kategorijama Zvezde i Radivoja Koraća koje je bilo veoma uspešno. Osvajala sam titule, bilo je sjajno druženje...

Boravak u Zvezdi?

"Bilo je tu svega... Početak koji obećava, dugogodišnje grejanje klupe... Jedina želja mi je bila da dobijem priliku i dokažem se. Posle mnogo truda sam uspela da se izborim za mesto u timu. Bila sam željna igre i zaista sam uživala do kraja mog boravka u Zvezdi. Još tada sam sebi postavila cilj da mi svaka sezona bude bolja od prethodne."

Bila si šampion države u svim mlađim kategorijama, ali nisi uspela da se okitiš seniorskom titulom u Srbiji...

"Nažalost, iako sam uspela da napredujem i postižem uspehe na individualnom planu, nisam uspela da osvojim nijednu klupsku titulu u Srbiji. To je na neki način i igra sudbine koja mi ne da da odustanem. Kad tad ću se vratiti u Srbiju po taj trofej."

Nakon igranja u Zvezdi, Vojvodini i Partizanu odlučila si da se preseliš u Podgoricu. Kako si se odlučila na taj korak?

"Te godine nisam bila zadovoljna ponudama koje sam imala iz inostranstva. Budućnosti je bio potreban bek i moja drugarica Irena Matović je preporučila mene. Prihvatila sam ponudu i nisam se pokajala, jer sam pored košarkaškog napretka u Podgorici stekla i prijatelje za ceo život. Moram da naglasim da mi se prvi put u karijeri desilo da klub ispoštuje sve što je bilo ugovorom dogovoreno."

Ove sezone Budućnost je napravila istorijski uspeh, osvojena je titula u regionalnoj ligi...

"Od početka ove godine imala sam problem sa povredom. Pokušala sam da igram ali nije išlo pa sam morala da napravim pauzu. Uprava kluba mi je omogućila najbolji tretman kako bi se vratila u trenažni proces.Vratila sam se na parket u pravom momentu, pred start Fajnal fora. Za rođendan sam dobila priznanje MVP regularnog dela lige poklon koji sam godinama želela - titulu! To je ono što mi je nedostajalo posle individualnih rekorda!"

Suvereno držiš rekorde u gotovo svim kategorijama (poeni, asistencije, indeksni poeni). Šta je sa skokovima?

Naravno da sam ponosna i da mi imponuje što se moje ime nalazi spred imena mnogih sjajnih igračica koje su nastupale u ovoj ligi. A što se tiče skoka, nisam htela da preterujem pa sam ga zanemarila (smeh). Mada, ako se u skokove ubraja i skok šut, onda sam najbolji skakač u istoriji (smeh).

Imala si priliku da radiš sa mnogim poznatim trenerima... Da li bi nekoga posebno izdvojila?

"Izdvojila bih Miroslava Kanjevca koji me je naučio prvim košarkaškim koracima i mog sadašnjeg trenera Gorana Boškovića, koji mi je ukazao veliko poverenje i daje mi podršku i slobodu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Reprezentacija?

"Prošla sam sve mlađe reprezentativne selekcije. 2007. godine smo osvojili juniorsko prvenstvo Evrope u Novom Sadu...Mislim da se profil i stil igre igrača kao što sam ja ne uklapa u tim koji je selektorka sastavila. Uostalom, zašto menjati tim koji je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu. Zbog toga se i ne nadam pozivu u reprezentaciju. Devojkama želim svu sreću u Riju i da pokažu svetu, kao što su pokazale Evropi, kako se igra košarka!"

Da li imaš košarkaške idole, uzore?

"Idol, uzor? To su mi moji ciljevi."

Ko je tvoj najverniji navijač?

"Moja baka definitivno. Ona je nešto posebno u mom životu. Mama na kvadrat."

Koju osobinu najviše ceniš kod sebe?

"Kod sebe najviše cenim to što sam jako uporna i pozitivna osoba."

Šta bi bolela da promeniš kod sebe?

"Volela bih da imam više drskosti u sebi, da sam bozobraznija. Takve osobe bolje prolaze u životu".

Hobi?

"Čitanje, muzika i naravno kafenisanje (smeh)".

Ljubav?

Voleti i biti voljen, to je ono pravo. Srećna sam u ljubavi.

Da li pored napornih treninga i putovanja može da se nađe vreme i za izlaske?

"Naravno. Volim da izađem sa prijateljima i uživam u dobroj muzici. Uz moje prijatelje dobar provod je zagarantovan. Obično biram kafanu".

Koju pesmu obavezno naručiš u kafani?

Tri pesme obavezno naručim: "Kosovski božuri", "Tajna" i "Treba vremena".

Šta bi bila da nisi košarkašica?

"Završila sam fakultet i stekla zvanje diplomiranog informatičara. Obzirom na to da mi je škola uvek išla dobro, ne nameravam na ovome da se zaustavim. Želim da nastavak školovanja bude u okviru sporta.Trenutno radim ono sto najviše volim pa bih i po završetku karijere volela da ostanem u sportu kroz stečeno obrazovanje."

Važiš i za jednu od najlepših košarkašica... Da li ti to imponuje?

Prava lepota proizilazi iz ljudskog karaktera. Najviše volim kad mi ljudi kažu "Kad god te sretnem, ti si nasmejana".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track