VLADE DIVAC ZA KURIR: Vreme je da košarkaši odu na Igre!
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

Intervju, predsednik OKS, veruje u srpske olimpijce

VLADE DIVAC ZA KURIR: Vreme je da košarkaši odu na Igre!

Košarka -
Predsednik OKS ne krije da s posebnim emocijama iščekuje rezultat ekipe Aleksandra Đorđevića u olimpijskim kvalifikacijama

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac poručio je sportistima koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali i onima od kojih se očekuje da postanu deo srpskog tima u Brazilu, da mirno rade i da zajedništvom pobede sve protivnike. Na manje od četiri meseca do početka Igara, sa Divcem smo razgovarali o svemu što OKS i sportiste očekuje do avgusta.- Dosad imamo 73 kvalifikovanih sportista, a siguran sam da će ih biti još. Čekamo tenisere, košarkaše... Mislim da ćemo imati dobar tim, koji će, nadam se, biti u situaciji da napravi bolji rezultat od onog koji smo imali u Londonu. Svakako bismo voleli da nas ima što više u Riju jer onda i procentualno rastu šanse za osvajanje medalja, ali cilj nam je da sportiste ispratimo najbolje što možemo što se tiče priprema i programa pred Olimpijske igre. Samo tako možemo da očekujemo rezultate od njih.Sa koliko bi medalja u Riju bio zadovoljan Vlade Divac?- Uvek govorim da cilj treba da bude broj medalja veći od onih osvojenih u Londonu, kao što je tada cilj bio da ih bude više nego u Pekingu. Ne treba stavljati nerealne zadatke pred ove momke i devojke. Sport je to, nekad se desi od onih od kojih ne očekujete, a ne desi od onih od kojih očekujete... Naš zadatak je da ih podržimo i budemo im pri ruci.Naši sportisti se druže i privatno, to jest ne samo na takmičenjima, što govori da sve funkcioniše kao velika familija...- Tako je. I to je preduslov da bismo imali dobar rezultat. Da znaju da smo svi u službi toga, a da pojedinačno budu fokusirani na ono što se od njih očekuje, a to je rezultat.Imate li neku poruku za njih tokom OI?- Samo da veruju u sebe i da teže najvećim rezultatima. Ne treba da se opterećuju bilo čime, nego da uživaju. Olimpijske igre su san svakog sportiste, i to treba da iskoriste upravo na takav način - da uživaju u onome što rade i da budu zadovoljni i srećni jer će tako doći do svojih snova.Kao glavi porodice OKS, ali i kao čoveku iz košarke, da li bi vam upravo košarkaška medalja bila najdraža, da li bi oni bili vaše „omiljeno dete“?- Ne možemo tako da kažemo. Ako govorimo o porodici, decu ne možemo da odvajamo. Drago mi je što pravimo familijarnu atmosferu i što jedni druge podržavamo. Bilo je prelepo u Londonu videti reprezentativce iz različitih sportova kako pružaju podršku svojim kolegama na njihovom terenu. Takvu atmosferu želimo da napravimo u Riju, da podržavamo jedni druge i da budemo na istom zadatku.Da li verujete da će košarkaši otići na OI?- Verujem, naravno. Svi preduslovi su napravljeni. Igraju dobro, dobra je ekipa, poslednjih nekoliko godina napravljeni su dobri rezultati. Dobili smo olimpijski turnir i sad je na njima da budu kompaktni kao tim i ja očekujem da i oni budu deo olimpijskog tima. Emotivno mogu da kažem da je vreme za povratak na veliku scenu jer smo preskočili već dva ciklusa.Hoćete li im pomoći savetima?- Imaju pravog selektora, koji ima bolje savete nego ja. Verujem u Sašu i verujem da će on odraditi posao na najbolji način.

NOVI PARTNER Osiguranje za naše sportiste UNIKA STALA UZ OK SRBIJEOlimpijski tim Srbije od juče je brojniji za novog poslovnog partnera - Unika osiguranje. Kajakaš Marko Tomićević novo je lice u promo-timu Unika osiguranja tokom olimpijske godine, a potpisivanju ugovora prisustvovali su i kajakašice Nikolina i Olivera Moldovan, kao i kapiten vaterpolista Živko Gocić.- Kao što je san svakog sportiste da ode na OI, tako je san svake kompanije da bude u ovako prestižnom društvu. Nadam se da je ovo samo početak uspešne saradnje i da ćemo našim sportistima biti upravo ona podrška koja osigurava medalje. Mi ćemo obezbediti da njihovo putovanje bude i sigurno - rekla je direktorka marketinga Unika osiguranja Sonja Marić.

O ĐokovićuNOVAK JE IKONA SVIH NASU očima navijača najviše se očekuje od Novaka Đokovića. Kako kao iskusan sportista gledate na to?- Uvek je teže kad se igra u nacionalnom dresu za reprezentaciju. Onda se očekuje i ono nerealno, pogotovo što smo mi kao nacija takvi. Često nam se desi da ne praštamo neuspeh, pa čak ni uspeh. Novak je oličenje onoga što bi svi želeli da ova nacija bude, pozitivna, borbena, patriotski nastrojena u svakom segmentu u pravoj meri. Mislim da je on idol svim mladima i ikona svih nas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track