(FOTO) U SPOMEN RANKU ŽERAVICI: Mini basket festival u Kikindi
Foto: Saša Urošev

Na mlađima svet ostaje

(FOTO) U SPOMEN RANKU ŽERAVICI: Mini basket festival u Kikindi

Košarka -

Ni gotovo osam meseci posle smrti, uspomene na Ranka Žeravicu, počasnog građanina Kikinde i legendarnog košarkaškog trenera, ne blede u sredini iz koje je potekao.

Uvek i na svakom mestu, Žeravica je isticao privrženost prema rodnom Novom Miloševu, ali i Kikindi u kojoj je proveo najlepše gimnazijske dane. Da se njegovi zemljaci sa dužnim poštovanjem odnose prema veliku svetske košarske, potvrdila je Svečana akademija na kojoj su, pored ostalih, govorili autor knjige o Ranku Žeravici, Milutin Luta Pavlović, i proslavljeni trener Božidar Maljković.

Emotivno sećanje na Ranka Žeravicu, bio je uvod u Međunarodni mini basket festival koji se ovog vikenda održava u Kikindi. Trinaesto izdanje festivala, koji okuplja mlade košarkašice i košarkaše rođene 2005. i mlađe, od ove godine nosi ime Ranka Žeravice:

- Ranko je za života, sa velikom radošću, prihvatio da festival ponese njegovo ime, a lane zbog zdravstvenih problema nije mogao da dođe. I u poznim godinama, pronalazio je slobodno vreme da poseti Kikindu i druži se sa decom. Tada je znao da im ispriča kako je u Kikindi završio Gimnaziju, a nedaleko od nje, prvi put, u ruke uzeo košarkašku loptu. Pre nekoliko godina, je proglašen za počasnog građanina Kikinde. To priznanje posebno mu je imponovalo. Večno ćemo ga pamtiti- izjavio je za Kurir Milosav Reljin, dugogodišnji košarkaški radnik i veliki prijatelj pokojnog Ranka Žeravice.

Biranim rečima o košarkaškom učitelju je govorio i Božidar Maljković:

- Ranko Žeravica je bio Dositej Obradović naše košarke. Opismenio je mnoge trenere i košarkaše, ali i profesore fizičkog vaspitanja, pa i gradonačelnike. U Jugoslaviji je imao mrežu saradnika koji su mu pružali informacije o mladim igračima. Njegova zaljubljenost u košarku, bila je ogroma. Takva osećanja je gajio i prema zavičaju - ispričao je on.

Milutin Luta Pavlović, autor knjige "Žeravica svetske košarke", koaj predstavlja priču o životu i trenerskom razvoju Ranka Žeravice je istakao

"Konačno je došlo vreme da se odredi prava veličina i značaj Ranka Žeravice. Ranije je bio mnogo poznatiji i cenjeniji u svetskim razmerama. Mnogi ne znaju da je imao zlatnu trenersku licencu Amerike. I u tom pogledu se izdvajao od ostalih evropskih trenera - naveo je Pavlović, koji je u knjizi objedinio stručna predavanja slavnog trenera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track