SONJA PETROVIĆ, ČLANICA WNBA LIGAŠA FINIKSA: Iskoristila sam prilike koje su mi pružene
Foto: AP

Intervju

SONJA PETROVIĆ, ČLANICA WNBA LIGAŠA FINIKSA: Iskoristila sam prilike koje su mi pružene

Košarka -

Srpska košarkašica Sonja Petrović, članica najbolje petorke na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu na kome se Srbija okitila zlatom, priključila se danas pripremama najbolje selekcije za učešće na prestojećim Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru.

Petrovićeva je minula dva meseca provela u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi, WNBA, gde je sa velikim uspehom nosila dres Finiksa iz Arizone. U konkurenciji reprezentativki Amerike, Španije, Australije... Petrovićeva se vrlo brzo izborila za mesto startera, čime je još jednom potvrdila košarkašku klasu koja je prati tokom čitave karijere.

Kakva iskustva nosiš posle nešto više od dva meseca provedena u Finiksu?

"Utisci su pomešani. WNBA je najjača ženska liga na svetu, a ove godine su promene u sistemu plej-ofa i zgusnuti raspored zbog Olimpijskih igara dodatno doprinele konkurentnosti i izjednačenosti među ekipama. Mi igramo promenljivo sve vreme i utisak je da smo sami sebi najveći protivnici."

Sonja Petrović, Foto: Privatna arhiva
Sonja Petrović, Foto: Privatna arhiva

Utisak sa strane je da si se brzo prilagodila novoj ekipi jer si se izborila za mesto u startnoj postavi ekipe za koju nastupaju najbolja igračica lige Dijana Taurazi, reprezentativka SAD Britni Griner, australijska reprezentativka Peni Tejlor i iskusne WNBA igračice poput Devane Boner, Kendis Dupri... Kako to izgleda iz tvog ugla?

"Meni se ponekad čini da se još prilagođavam, s obzirom da mi uloga i minutaža variraju cele sezone. Drago mi je da sam iskoristila prilike koje su mi pružene, mada iskreno nije uvek bilo lako uklopiti se jer je velika razlika u odnosu na ono što se traži i očekuje od mene u Pragu. Međutim, pošto je glavni razlog mog povratka u WNBA bio dobar rezultat i uspeh time se rukovodim i trudim da radim ono što je nephodno za to."

Finiks je posle nešto lošijeg starta ustalio formu. Da li su ciljevi, koji su zacrtani pre starta sezone, i dalje aktuelni?

"Ciljevi Finiksa su uvek najviši bez obzira na sastav ekipe i igre. Istina je da se ne nalazimo u sjajnoj situaciji zbog lošeg starta sezone, ali organizacia i dalje veruje da možemo da ostvarimo dobar rezulat ove sezone. Nadamo se, da su naše najbolje igre tek pred nama za najbitnije i ključne momente sezone.

Kako bi opisala saradnju sa Sandi Brondelo, jednom od najboljih košarkaških trenera na svetu?

"Trener Brondelo ima uspešnu igračku karijeru iza sebe i to joj omogućava da razume igrače i lako uspostavi dobru komunikaciju. Pošto je dobro upoznata sa mojom igrom iz naših duela u Evroligi bez problema mi je objasnila šta očekuje od mene. S obzirom na jačinu naše ekipe, a pogotovo konkurenciju na mojoj poziciji dosta je morala da kombinuje i moja pozicija je varirala, ali ona je uvek tu da me usmeri i uputi."

Drugi put u karijeri igrala si u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Kakve su sličnosti i razlike u odnosu na 2012. kada si bila članica Čikaga?

"Organizacija lige je ista i mogu reći da kao ni tada, ni sada nije glamurozna ko što ljudi veruju kada čuju WNBA. Ipak, kvalitet igre je bolji jer pored najvećih zvezda iz tog perioda, pojavilo se i dosta novih mladih dobrih igrača. Mađutim, mislim da se stil nije menjao, i dalje se igra za koš više, sa manjim akcentom na odbranu. Individualizam je osnov igre, u odnosu na timski i taktički pristup u Evropi. Jedina razlika je što ove godine igram za ekipu na zapadu i uverila sam se da je to znatno jača i konkurentnija konferencija. Ipak promene sistema takmičenja su izjednačile broj utakmica između svih ekipa, pa to više nema toliki uticaj na rezultat i šanse ekipa u plej-ofu."

Sonja Petrović, Foto: Privatna arhiva
Sonja Petrović, Foto: Privatna arhiva

Očekuju te pripreme za Olimpijske igre. Poznati su svi rivali u grupi i raspored. Iz sadašnje perspektive, kakve su šanse Srbije da napravi dobar rezultat u Riju?

"Čim smo saznali grupe, svima je bilo jasno da se nalazimo u znatnoj težoj. Amerika i Španija su upravo finalisti poslednjeg Svetskog prvenstva. Ipak, verujem u našu ekipu i da rezultat zavisi isključivo od nas i kakvu igru pokažemo. Znam da se borba i požrtvovanost od nas uvek mogu očekivati, ali istina je da, sem Amerike, smo verovatno mi imali najspecifičniju situaciju što se tiče organizacije priprema. Očekujem da u duelima sa Senegalom, Kinom i Kanadom izborimo šansu za ulazak u četvrtfinale, a posle je sve moguće u jednoj utakmici."

Da li si sa Taurazi i Griner imala prilike da porazgovaraš o predstojećem duelu Srbija - SAD u Riju?

"Rio je bio česta tema u našoj ekipi jer čak šest igračica će učestvovati. Sa Griner sam se šalila da ne sme u Riju da blokira nijedan moj šut. Ali, naravno da su psihologije naših ekipa i pristupi tom meču skroz drugačiji. Amerika je dominatna sila u ženskoj košarci od koje se očekuje da se prošeta do još jednog zlata. Mi, nasuprot njima, želimo da dokažemo naš kvalitet i da možemo da borimo i igramo sa najboljima."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track