STEVAN KARADŽIĆ ZA KURIR Džordan je pre 33 godine zakucao Zvezdu, crveno-bela zastavica nije montaža
Foto: Profimedia

tada nisu znali protiv koga igraju

STEVAN KARADŽIĆ ZA KURIR Džordan je pre 33 godine zakucao Zvezdu, crveno-bela zastavica nije montaža

Košarka -

Pre tačno 33 godine po mnogima najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan igrao je sa Severnom Karolinom protiv Crvene zvezde.

Bio je to duel odigran na juniorskom turniru u Solunu, a Severna Karolina je na kraju slavila posle dva produžetka sa 105:104 uz 32 poena „njegovog letećeg visočanstva“. Zvezdu je te 1983. godine sa klupe predvodio legendarni Ranko Žeravica koji je bio poznat kao trener koji ceni američku košarku.

On je bio i prijatelj sa tadašnjim trenerom Severne Karoline Dinom Smitom. Njegov pomoćnik bio je Božidar Maljković, a za Zvezdu su nastupali Žižić, Bogosavljev, Avdija, Karadžić, Radović, Janković, Dabić...

Nekadašnji igarč i trener Crvene zvezde Stevan Karadžić sa osmehom se seća utakmice u Solunu.

"Neki dan sam se sreo Predraga Bogosavljeva i u košarkaškim pričama pomenuo sam i tu. Bila je to godina pre nego što je Majkl počeo NBA karijeru, a tu utakmicu jeste rešio. Bio je aut, Bogosavljev je posle nekih blokova bacio pas ka Branku Kovaččeviću, koji je Džordan presekao i zakucao", kaže Karadžić.

On se seća i šta je posle meča rekao Zvezdin trener Ranko Žeravica

"Svima je ponavljao da smo imali priliku da vidimo najboljeg košarkaša sveta u budućnosti. I zaista on je već sledeće godine u NBA pokazao potencijal koji će kasnije prerasti u majstorstvo vredno 6 titula sa Čikagom".

"Kao trener bio sam na usavršavanju u Americi. Otišao sam da gledam treninge Severne Karoline, a neki od trenera mi je izvukao podatke sa našeg meča. Tada sam dobio i knjigu sa posvetom: "Igraču, koji je zamalo pobedio velikog Majkla", koju mi je napisao lično Din Smit.

Karadžićeva priča, potvrđuje da Zvezdina zastavica u Džordanovoj sobi nije montaža.

"Nije, tada smo razmenjivali te zastavicesa ekipama sa kojima smo igrali. Ne znam ko mu je dao, možda sam i ja, ali je to bilo pre 33 godine."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track