Marina Maljković: Završava se prelepa priča, počinje nova era
Foto: Reuters

Optimista

Marina Maljković: Završava se prelepa priča, počinje nova era

Košarka -

Tri meseca posle osvojene bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ženska košarkaška reprezentacija Srbije ponovo je u akciji. Srbija će 19. novembra u Kraljevu protiv Luksemburga i 23. novembra u Nišu protiv Ukrajine završiti kvalifikacije za Evrobasket 2017.

Marina Maljković: Završava se prelepa priča, počinje nova eraSelektorka Marina Maljković okupila je danas deo reprezentativki koje konkurišu za utakmicu u Kraljevu. Kako je objasnila, pripreme su podeljene u dve faze, a u prvoj će na okupu biti 16 igračica. "Naša akcija u novembru zamišljena je tako da se sastoji iz dva dela. Od ponedeljka do petka, za prvu utakmicu u Kraljevu, pozvala sam neka potpuno nova lica, mlade devojke iz domaće lige, članice mlađih selekcija, kao i neke starije koje su pokazivale standardno dobre igre u poslednje vreme u svojim klubovima."Novembarska akcija seniorske reprezentacije Srbije biće tačka na jedan ciklus i ujedno početak jedne nove, nadamo se još lepše priče."Jasno je svima da kreće nešto novo. Ovim utakmicama u novembru se završava jedna prelepa stara priča. Zato sam podelila na dva dela, da vidim neka nova lica koja tek treba da budu budućnost srpske ženske košarke. Bez laži, da vidim da li mogu u njima da nađem igračice koje će mi privući pažnju i koje mogu da unesu potrebnu energiju koja je neophodna za početak jedne nove ere, novog ciklusa..."

Tačku na dosadašnju priču koja traje od 2011. godine i iz koje Srbija izlazi kao prvak Evrope i trećeplasirana ekipa na Olimpijskim igrama, staviće utakmica u Nišu protiv najjačeg rivala u grupi D kvalifikacija, ekipe Ukrajine."Pošto se sada u novembru završava stara priča, za drugi deo priprema od nedelje, i s obzirom na težinu protivnika, biće okupljene naše najbolje košarkašice. Izaćićemo u najjačem mogućem sastavu na utakmicu u Nišu, sa željom da što bolje završimo kvalifikacije i da, ukoliko je moguće, kao prvi odemo na Evropsko prvenstvo. Naravno, u pitanju su devojke iz Rija, one treba da završe ovaj ciklus. Želim da im se priključe neka nova lica iz prvog dela priprema. Do utakmice sa Luksemburgom imaćemo šest treninga,, što je meni sasvim dovoljno da se odlučim za najbolji sastav i protiv Luksemburga. Počinjemo sa 16 devojaka, od 24 koliko sam pozvala. Treniraće do petka, onda ćemo odlučiti koliko ih putuje u Kraljevo. Biće tu i neke igračice iz Rija. Posle Kraljeva ćemo videti koliko će od njih 16 ostati da radi do Niša."Na pitanje da li će za meč u Kraljevu konkurisati i Nevena Jovanović, rođena Kraljevčanka, osvajačica bronze u Riju, Maljkovićeva je u šaljivom tonu odgovorila."Da. Pošto sam dobra, staviću je da igra tu utakmicu".Start ovih priprema doneo je novitet i u stručnom štabu."Stručnom štabu, pored Dragana Ratkovića i Miloša Pađena, priključila sam selektore U20 i U18 reprezentacija Bogdana Bulja i Miloša Pavlovića, jer su oni na najdirektniji način u kontaktu sa mlađim devojkama koje smo pozvali."Svakako, centar pažnje biće usmeren na derbi grupe D i utakmicu protiv Ukrajine u Nišu. Pobednik grupe će se direktno plasirati u Češku, drugoplasirana ekipa ide u baraž."Utakmica protiv Ukrajina će biti izuzetno teška. Oni su fino motivisani za nas, kao uostalom i drugi. Dobili su nas u prvoj utakmici. Doveli su novu naturalizovanu američku igračicu specijalno za utakmicu protiv Srbije u Nišu. Uz, naravno Jagupovu koju nismo mogli da zaustavimo u prvoj utakmici, igračicu koja na svakoj utakmici u Evroligi daje preko 20 poena. Manje-više nas je sama pobedila u prvoj utakmici. Tu je Diandra Mos na poziciji pleja. Tri igračice igraju u Turskoj, tako da mogu da zaključim da je Ukrajina još bolja nego što je bila. Imaju fine namere za naredno Evropsko prvenstvo. Zaista nas čeka dosta teška utakmica."

Svi u našem timu priželjkuju da atmosfera u Kraljevu i Nišu bude ista kao što je bila pre tačno godinu dana kada je u "Pioniru" gostovala Nemačka."Ne sumnjam da će ambijent biti vrhunski kao u Beogradu prošle godine. To me najviše raduje, što ćemo posle onakvog utiska u "Pioniru" imati priliku da igramo u raznim delovima Srbije i, sasvim sam sigurna, doživimo isto. Srećna sam, iako ne možemo da stignemo na sve strane, što ćemo moći da se odužimo ljudima za podršku. Kao što je to bilo u Banjaluci. Osećam to u sebi, kao i sve reprezentativke. Idemo na jednu stranu zemlje u Kraljevo, potom na jug u Niš. Pozivam navijače da dođu i da se družimo svi zajedno."

Kurir sport / Kosarka24.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track