Zvezda pobedila Partizan i izjednačila 1:1
Foto: Saša Pavlić

finale plej-ofa

Zvezda pobedila Partizan i izjednačila 1:1

Košarka -
Zvezda se posle početne stegnutosti zbog bučne atmosfere u pretoplom Pioniru bolje snašla i već u prvoj četvrtini povela i čuvala prednost do kraja

BEOGRAD- Košarkaši Crvene zvezde izjednačili su u finalnoj seriji Superlige Srbije protiv Partizana na 1:1, pošto su kao domaćini u hali Pionir pobedili sa 68:56 (21:15, 21:13, 14:20, 12:8).

Zvezdu je predvodio Omar Tomas sa 18 poena, Sava Lešić dodao je osam, a Andreja Milutinović, Nemanja Nedović i Mile Ilić po sedam poena.

U ekipi Partizana najefikasniji je bio Miroslav Raduljica sa 17 poena, a sledili su ga Vladimir Lučić i Dragan Milosavljević sa po 10. Partizan je u prvom meču pobedio 92:83, a treća utakmica finala igraće se u utorak u 20.00. Šampion će biti tim koji dođe do tri trijumfa.

Zvezda se posle početne stegnutosti zbog bučne atmosfere u pretoplom Pioniru bolje snašla i već u prvoj četvrtini povela i čuvala prednost do kraja. Partizan je u poslednjoj četvrtini, uprkos brojnim problemima, imao šansu da preokrene rezultat, ali zbog jako lošeg šuta za tri poena (3/25 na kraju) nije uspeo, da bi meč u poslednja dva minuta prelomili Lešić, Tomas i Radivojević.

Partizan se bolje snašao u uzavreloj atmosferi Pionira i poveo je sa 5:1, ali se Zvezda polako vratila u igru, raširivši odbranu i isteravši goste iz reketa. Posle oko pet minuta, popravio se i šut Zvezde, a proradili su i kontranapadi, tako da je posle trojke Branka Lazića oko osmog minuta crveno-beli tim poveo sa 21:14.

Zvezda je i u drugoj deonici igrala široku odbranu, udvajajući igrače pod košem, a igrače Partizana nije služio šut iz igre. Uz agresivnu odbranu i presing crveno-belih, prednost domaćih je samo rasla, da bi u 12. minutu postala dvocifrena, 28:18. Raduljica je bio praktično jedini raspoloženi igrač Partizana, dok je Zvezda imala više raspoloženih igrača.

Kada je 62 sekunde pre kraja poluvremena Dominik Džejms napravio nesportsku grešku, Zvezda je ubrzo otišla na "plus 14", 40:26, a domaći tim je toliku razliku zadržao do poluvremena, 42:28. Partizan je imao velikih problema da postigne koš, a promašivao je i mnogo bacanja. Kada je u 23. minutu najraspoloženiji igrač Partizana Raduljica dobio četvrti penal, delovalo je da će Zvezda prelomiti meč, zbog nekolicine raspoloženih igrača i bolje odbrane.

Mladi Nemanja Bešović, međutim, dostojno je zamenio Raduljicu u odbrani, ali je Partizan smanjio razliku i zadržao je na oko osam poena kada je Jovanović u igru uveo nisku postavu, u kojoj je Mačvan bio najviši igrač.

U trećoj četvrtini je Partizan ostao bez startnog plejmejkera Džejmsa, koji je napustio teren držeći se za list, što je bila nova otežavajuća okolnost za desetostrukog uzastopnog šampiona. Crno-beli su, međutim, imali mnogo prilika da sustignu rivala i polako su smanjivali razliku da bi krajem poslednje deonice prišli na 58:55. Partizan je promašivao mnogo napada dok je gubio sa pet i tri poena razlike, ali se tada mnogo oslanjao na večeras jako loš šut za tri poena.

Partizan je do dva minuta pre kraja promašio 20 šuteva za tri, a pogodio tek tri. Nemoć Zvezde prekinuo je na dva minuta pre kraja Sava Lešić trojkom za 61:55. Kada Partizan nije iskoristio sledeći napad, Tomas je u sledećem dao još jedan koš za velikih 63:56 za Zvezdu. Raduljica je potom pogodio samo jedan penal, da bi Vuk Radivojević u sledećem napadu Zvezde postigao trojku za 66:56 i tako stavio tačku na meč.

Crno-beli su za preostalih nešto više od minuta pokušavali trojkama da stignu prednost, ali nisu uspeli. Sledeći meč igra se u utorak, 12. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track