ČUDO OD JOKIĆA: Srbin došao niotkuda i postao zvezda u NBA ligi
Foto: Profimedia

Još jedno priznanje za našeg košarkaša

ČUDO OD JOKIĆA: Srbin došao niotkuda i postao zvezda u NBA ligi

Košarka -

Nikola Jokić ne prestaje da iznenađuje igrama u NBA ligi. Somborac, koji je za mnoge bio anonimus, postao je zvezda prelo noći, pa zato ne čudi što ga je postao deo Najkijeve kampanje Come out of nowhere, u prevodu - Došli niotkuda.

Tako se Srbin pridružio mladim NBA starovima Huanu Hernangomezu, Denisu Šrederu, Gijanisu Antetokunpou i Evanu Furnijeu. Nova Najki kampanja slavi sve košarkaše koji su na nesvakidašnji način, potpuno neočekivano, stigli do NBA lige i ostvarili sjajnu karijeru. Jedan od njih je i dečak iz Sombora, koji čak i nije voleo košarku.

U Nikolinoj porodici košarka je bila omiljeni sport, a kao dokaz za to služio je i obruč u dnevnom boravku njihovog dvosobnog stana. Još kao mali uživao je gledajući stariju braću kako igraju, mada njegovi košarkaški počeci nisu nimalo obećavali. Budući da je bio nižeg rasta i puniji od svojih vršnjaka, mrska mu je bila pomisao da počne da trenira košarku. Međutim, otac je, kao veliki ljubitelj ovog sporta, insistirao da Nikola barem pokuša.
Zbog njegovih tadašnjih fizičkih karakteristika, trener ga je stavio na poziciju plejmejkera, što će, kako sam kaže, kasnije bitno doprineti njegovoj pas igri. Uprkos početnoj nezainteresovanosti, ubrzo se svideo treneru koji ga je bodrio da nastavi da trenira. Nošen pohvalama i motivacijom, napredovao je do juniorske lige, a njegovo igračko sazrevanje i kvalitet ubrzo ga je dovelo i do nastupa za Mega Basket u ABA ligi. Odlazak u Beograd nije bio lak, međutim, veru i samopouzdanje mu je davala poruka braće "Šta imaš da izgubiš?". Kad god bi mu bilo teško, setio se toga.
Dugoočekivani, najvažniji, trenutak Nikoline karijere desio se dok je spavao. Brat ga je probudio telefonskim pozivom kako bi mu saopoštio da ga je draftirao NBA klub Denver Nagets. U prvi tren je pomislio kako se radi o snu i nastavio je da spava, ali, kada se probudio, postavši svestan stvarnosti, kroz glavu mu je prošao ceo njegov košarkaški put i shvatio je kako ništa više nije isto.

BONUS VIDEO: Deset činjenica koje niste znali o Nikoli Jokiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track