Osam decenija od osnivanja FIBA

Rođendan

Osam decenija od osnivanja FIBA

Košarka -
FIBA danas broji 213 članova. a jedna od najuticajnijih i najznačajnijih ličnosti u njenoj istoriji je Srbin Borislav Stanković

Na današnji dan pre osam decenija, predstavnici osam košarkaških federacija, sastali su se i osnovali Svetsku košarkašku federaciju, koja danas broji 213 članova i u kojoj je jedna od najuticajnijih i najznačajnijih ličnosti Srbin Borislav Stanković.

"Počeli smo sa osam, a danas imamo 213 članova. Možemo da kažemo da ne postoji kutak na planeti u kom se košarka ne igra", rekao je Stanković u izjavi za sajt Svetske košarkaške federacije.

On je posebno ponosan na činjenicu da FIBA jednako brine za muški i ženski košarkaški sport.

"Mislim da smo radom, i načinom razmišljanja svih članova naše košarkaške porodice shvartili da mušku i žensku košarku moramo razvijati paralelno. U tome smo uspeli, što pokazuje i činjenica da je prvo prvenstvo sveta za žene igrano 1951. godine, dakle, samo godinu dana kasnije u odnosu na muškarce", seća se Stanković.

Govoreći o prošlosti Stanković je podsetio:

" Džejms Nejsmit je 1891. godine pronašao košarku i to tako što je tražio zimsku razonodu za studente Univerziteta u Springfildu, gde je radio kao profesor fiskulture. Bio je fudbalski trener. Tada je otkrio košarkaški sport, i osmislio prvih 13 pravila među kojima nije bilo vođenja lopte. Koš je prikucan na ogradu galerije u fiskulturnoj sali. Ograda je bila visoka 3 metra i pet centim,etara i odatle današnja visina koša. Tabla je kasnije izmišljena, kao način da se spreče studenti sa galerije da hvataju loptu upućenu ka obruču" pričao je Stanković.

Posebno značajan uticaj na svetsku košarku imao je Vilijam Džons, Stankovićev prethodnik na mestu generalnog sekretara FIBA.

"On je život posvetio košarci i njenom razvoju.Studirao ju je na Springfildu i uspeo da je proširi na čitav svet, baš kao što su s početka košarkašku igru prenosili američki vojnici, koji su ratovali po svetu. Naš sport je srećan što je imao čoveka poput Vilijama" rekao je Stanković.

U tekstu na sajtu FIBA se konstatuje da su Borislav Stanković i komesara NBA lige Dejvid Štern, najzaslužniji što je košarka krenula putem globalizacije i što korača stazama uspešnih sportova poput fudbala. Jasno je naznačeno da su upravo Stanković i Štern na Olimpijskim igrama u Barseloni ujedinili NBA i košarkaše iz ostatka sveta, jer su se dogovorili da se profesionalci iz SAD i ostali košarkaši izjednače. To je dovelo do stvaranja takozvanog tima snova i igranja NBA zvezda na takmičenjima, koje organizuje FIBA.

Zbog sukoba sa najbogatijim klubovima Evrope, FIBA je početkom milenijuma izgubila primat nad najkvalitetnijim klupskim takmičenjima na kontinentu, koja sada organizuje Udruženje evropskih košarkaških liga (ULEB), ali je i dalje organizator turnira na evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Originalni Dokument o osnivanju FIBA
Originalni Dokument o osnivanju FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track